La Ciutat de Barcelona

El Projecte Orenetes torna a Mollet del Vallès amb un programa pedagògic

Mollet del Vallès és un dels municipis catalans que té censats més nius d’orenetes, un ocell insectívor estrictament protegit i de gran interès com a indicador ambiental. Aquesta voluntat per preservar aquesta espècie va portar fa anys a l’Ajuntament de Mollet a formar part del Projecte Orenetes que promou l’Institut Català d’Ornitologia, una iniciativa d’estudi dels ocells en el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca.

Al marge d’aquesta voluntat de preservació, l’Ajuntament de Mollet també fa anys que treballa des del punt de vista pedagògic amb les escoles de la ciutat a través del programa Mollet Nius.

Amb aquest programa, els i les alumnes de Mollet, augmenten la seva sensibilitat pel que fa a la vàlua del patrimoni natural del seu entorn i aprenen a observar la natura i a fer ciència en general alhora que potencien els seus lligams amb les aus aprenent, també, a respectar aquesta espècie en concret i el medi ambient en general.

El projecte consisteix en la realització de xerrades teòriques a cada escola participant sobre les orenetes: on viuen, l’alimentació, la importància que tenen, etc. i d’un treball de camp amb l’alumnat a fi d’actualitzar aquest cens d’orenetes.

Així, grups d’alumnes recorren els indrets de la ciutat on hi ha nius d’orenetes, les observen i prenen nota amb l’objectiu de disposar de dades que puguin ajudar a l’hora de definir les mesures de gestió i protecció d’aquesta espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques. Enguany participen l’escola Joan Abelló i l’escola Sant Jordi entre els mesos d’abril i juny.

 

Per què l’oreneta cuablanca?

Hi ha diferents motius que el converteixen en un ocell ideal pel seu estudi, com ara, el  seu costum de nidificar a les façanes fent-la una espècie propera a les persones i de fàcil observació, la presència i l’abundància dels seus nius fortament vinculada a les característiques dels edificis, al respecte humà pels nius i a les condicions de l’entorn, inclosa la qualitat atmosfèrica i la disponibilitat de fang, o el fet que es tracti d’un excel·lent indicador ambiental.

Des del punt de vista pedagògic, la seva fàcil identificació i el seu aspecte simpàtic potencien la seva capacitat de seducció ambiental, amb un enorme potencial educatiu.

Sandra Redacció Pérez

Missatges recents

Ikea anuncia l’obertura d’una botiga de 1500m² a Girona

L'empresa de mobles sueca Ikea obrirà la primera gran superfície a Girona, després que el 2021 obrís la primera botiga…

9 hores fa

Els Bombers avalen l’obertura del nou centre comercial Family Parc a Tarragona

Tarragona comptarà a partir d’aquest dijous, 10 de juliol, amb un nou centre comercial que promet esdevenir una peça clau…

9 hores fa

Igualada asfaltarà 25.000 m² de carrers aquest 2025

Aquest mes de juliol s’iniciarà el pla d'asfaltatges 2025 amb l’objectiu de seguir millorant i mantenint el ferm dels vials…

10 hores fa

Un nou restaurant de menjar ràpid obrirà a la Vall de l’Arrabassada 

La coneguda cadena de menjar ràpid McDonald’s continua ampliant la seva presència a la demarcació de Tarragona. Segons ha pogut…

10 hores fa

El preu del lloguer a Girona és més car que mai

La ciutat de Girona ha assolit el màxim històric en els preus de lloguer durant el primer trimestre de l'any…

10 hores fa

Figa Flawas, el plat fort de la Festa Major 2025 de la Seu d’Urgell

Aquest migdia l’alcalde de la Seu, Joan Barrera, i la regidora de Festes, Christina Moreno, han presentat la imatge de la Festa…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.