El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la sentència de l’Audiència de Barcelona en què condemnava a dos anys de presó i a dos d’inhabilitació un mosso d’esquadra per agredir un periodista durant els aldarulls del ‘banc expropiat’ al barri de Gràcia el 2016, segons ha informat Irídia. El periodista, Jesús Rodríguez, estava cobrint el desallotjament del banc.
L’agent va ser condemnat per un delicte de lesions amb instrument perillós i l’agreujant de prevalença de càrrec públic, però es va apreciar l’atenuant de dilacions indegudes. Segons Irídia, el Suprem avala que l’agressió “va ser gratuïta i amb un ús de la forca que no estava justificat”. El policia va ser condemnat també a indemnitzar la víctima amb 7.000 euros.
La sentència de l’Audiència absolia el mosso, però d’un delicte contra els drets individuals perquè la víctima no anava identificada com a periodista ni consta que el policia sabés que ho era.
La membre d’Íridia Cèlia Carbonell ha remarcat la importància de la sentència del Suprem perquè “prova la situació de desprotecció i inseguretat que viuen els professionals de la informació quan donen cobertura a mobilitzacions a la via pública, així com la presumpció de veracitat dels agents de policia”.
D’altra banda, el periodista declara aquest dijous en un procediment per delictes d’acusació, denúncia falsa i de fals testimoni contra agents dels Mossos d’Esquadra. Segons Irídia, durant el judici per les lesions al periodista Jesús Rodríguez un agent va declarar que una persona li havia llençat una tanca i li havia trencat el tendó d’Aquiles per tal de defensar l’acusació de l’agent acusat de lesionar Rodríguez.
Un altre mosso es va manifestar en els mateixos termes. Irídia ha afirmat que hi ha una sentència absolutòria contra Isidre García, persona que segons els agents hauria llençat la tanca, i per això tant ell com Rodríguez van presentar una querella contra els dos agents per delicte d’acusació i denúncia falsa i de fals testimoni. Irídia ha recordat que els agents estaven declarant sota jurament o promesa de dir la veritat.
La querella va ser admesa a tràmit el novembre del 2023 i es troba ara en fase d’instrucció. En el marc d’aquest procediment declara aquest dijous Rodríguez. Irídia actua d’acusació particular en aquesta querella.
Finalment, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs, ha afirmat que l’actuació dels agents en els dos casos ha implicat una “vulneració del dret a la informació” i ha reclamat que “en comptes de perseguir-lo i obstaculitzar-lo s’hauria de garantir i protegir, encara més, en context de protesta”.
Irídia i el Grup Barnils, amb el suport europeu de Free Press Unlimited, van impulsar la interposició de la querella amb la campanya ‘ProuMentidesPolicials’. Aquesta denúncia que aquests fets no són aïllats, sinó que les traves policials a l’exercici del periodisme “són habituals”.
El servei meteorològic ha activat l'avís groc per les intenses precipitacions que han de tenir lloc durant el migdia d'aquest…
El complex d’oci PortAventura ha viscut aquest dissabte una jornada de vaga que ha alterat greument el funcionament habitual del…
El preu de la llum d’aquest dissabte s’ha situat de mitjana en els 1,72 euros el megawatt hora (MWh), l’import…
La Policia Local de Terrassa ha detingut dues persones que haurien participat en una baralla amb diversos implicats en un…
El Servei Meteorològic de Catalunya manté activa una prealerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges localment intenses que…
Els Bombers de la Generalitat han dut a terme dues actuacions de rescat aquest divendres a la nit en punts…
Esta web utiliza cookies.