Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Obre la platja per a gossos de Gavà, la primera de la zona del Delta

Avatar photo

S’ha habilitat un espai controlat d’uns 1.000 metres quadrats a la platja de les Marines, a l’altura del carrer de Tamarit

A partir d’avui dimecres, la platja de Gavà comptarà amb un espai perquè hi accedeixin els ciutadans i ciutadanes amb gossos. L’àrea, d’uns 1.000 metres quadrats, està situada a la platja de les Marines, a l’altura del carrer de Tamarit. És la primera de la zona Delta i l’única de les platges metropolitanes, tret de la platja de Llevant a Barcelona.

Així ho ha anunciat l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, a l’espai que a partir de demà “dotarà les nostres platges d’un servei que teníem moltes ganes d’oferir; una zona d’estada i esbarjo per a persones propietàries de gossos, donant així resposta a una àmplia demanda i en consonància amb la declaració de Gavà com a ciutat pet friendly”, ha afirmat.

La platja per a gossos estarà oberta cada dia de la setmana fins a l’11 de setembre, de 10 a 20 hores. La seva posada en marxa ha suposat una inversió de més de 50.000 euros.

Té una llargada de prop de 50 metres i un ample de 22 metres, amb una capacitat per a 100 persones i 75 gossos. Es tracta d’un espai que garanteix la convivència, seguretat i higiene entre persones usuàries i els seus animals, delimitat, controlat i amb els serveis necessaris. “Hi haurà control d’accés, d’aforament i comprovarem que els gossos estan censats, un requisit indispensable. Esperem que es gaudeixi molt, que s’aprofiti i, sobretot, que l’any que ve puguem fer més i millor”, ha afegit l’alcaldessa.

En la seva visita, Badia ha estat acompanyada de Jordi Bordanove, coordinador del Servei de Promoció i Conservació de l’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb la qual l’Ajuntament ha coordinat la posada en marxa de la platja per a gossos com a entitat gestora de les platges metropolitanes.

L’espai deixa un pas lliure d’uns quatre metres pel costat de les dunes pel pas de vehicles d’emergència i un pas lliure de sis metres pel costat de la zona d’aigua pel pas de tots els usuaris i manteniment de les platges.

Està equipat amb un mòdul prefabricat que farà de punt d’informació i accés a la platja, i estarà controlat per agents informadors.

Queda delimitat amb tanques metàl·liques desmuntables per afavorir el pas dels vehicles de neteja. Així mateix, s’ha dotat d’una escomesa d’aigua per donar serveis a la dutxa i a la font per ús exclusiu dels gossos. Per garantir la qualitat de l’espai, es faran analítiques específiques i periòdiques de la sorra i de l’aigua de bany.

Normes d’ús

Per poder accedir a l’espai delimitat per a gossos, cal seguir tot un seguit de normes per garantir la bona convivència i que queda ben visible per a les persones usuàries. També s’està fent una àmplia difusió a través de flyers informatius, una torreta a l’avinguda del Mar, a l’altura del monument de la Vela, i difusió als mitjans de comunicació i xarxes socials municipals. El seu incompliment podrà ocasionar la retirada de l’accés.

Per poder accedir-hi, és indispensable que el gos estigui inscrit en el Cens Municipal d’Animals de Companyia i ha de dur la xapa censal a la corretja. Per donar-lo d’alta cal fer els tràmits de forma telemàtica a través de la seu electrònica, o bé presencialment a l’OAC de l’Ajuntament demanant cita prèvia als telèfons 93 263 91 00 i 900 66 33 88.

La persona propietària o acompanyant:
  • Ha d’acreditar el cens municipal amb la xapa censal (degudament col·locada a la corretja) i/o carnet o fitxa del cens municipal on resideix habitualment l’animal. En cas de persones estrangeres, només hauran d’aportar el passaport o el certificat zoosanitari de la Unió Europea del
  • Ha de ser major d’edat i s’ha de responsabilitzar de l’animal en tot moment evitant causar molèsties a altres usuaris.
  • Ha d’evitar que causi danys a persones i/o altres gossos, desperfectes al mobiliari o embrutar els espais públics.
  • Ha de recollir les deposicions del seu gos i dipositar-les en la paperera o contenidor d’escombraries de rebuig més proper. Es recomana mullar amb aigua la zona on hagi orinat el seu

Pel que fa als gossos potencialment perillosos hi ha una normativa específica per evitar qualsevol problema amb la resta de gossos i/o banyistes. En aquest cas:

  • L’animal a ha d’anar sempre lligat amb una corretja que no sigui extensible i inferior a dos metres.
  • Ha de dur sempre el morrió, inclòs al
  • La persona propietària ha de ser major d’edat, dur la llicència municipal i no pot conduir més d’un gos potencialment perillós.

Per garantir la bona convivència entre els animals de companyia i els banyistes cal seguir tot un seguit d’indicacions.

  • Que l’animal entri i surti de la platja subjecte amb
  • Portar el collaret o l’arnès en tot moment per facilitar la separació en cas que sigui
  • Queda prohibit rentar els animals a les dutxes públiques, tret de l’habilitada per a No es pot fer servir sabó.
  • No es permet alimentar els
  • Es recomana evitar les hores de màxima insolació i vetllar perquè el gos disposi d’aigua per evitar la deshidratació.

Nova aportació de sorra per pal·liar la regressió

L’alcaldessa Gemma Badia també s’ha desplaçat al tram de platja de Gavà on, des d’ahir dilluns, s’està duent a terme una nova aportació de sorra per pal·liar les pèrdues provocades pels temporals.

Es tracta d’una aportació de 20.000 metres cúbics entre els carrers de Palafrugell i Roses. Correspon a la reposició anual a càrrec de l‘Autoritat Portuària de Barcelona en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de les obres d’ampliació del Port. Aquestes reposicions es realitzen anualment des de l’any 2015, amb un parèntesi a l’estiu de 2016. Habitualment es fan a l’inici de la temporada alta de banys, si bé enguany s’han endarrerit per problemes de gestió del mateix port. “Finalment hi ha aportació de sorra, tot i que arriba tard i ens hagués agradat que s’hagués fet d’una altra manera. Era molt necessària després de la tempesta de l’abril per protegir les zones de dutxes que van quedar inhabilitades i també per seguretat”, ha afirmat Badia.

L’aportació té lloc a la zona que més va patir els efectes del temporal Cèlia, un tram d’uns 400 metres de llarg on es va produir uns desnivell de més de dos metres d’altura. L’aportació actual permetrà millorar la situació, si bé l’Ajuntament ha demanat una segona reposició de sorra, en aquest cas desplaçant en superfície 4.000 metres cúbics d’altre sector del litoral de Gavà.

Badia ha assegurat “som del tot conscients que aquestes aportacions no són la solució, aquesta ha de ser estructural i en aquest camí estem. La resposta a la regressió passa per altres sistemes de contenció, mesures a mitjà termini, que evitin que les tempestes s’emportin la sorra”.

La sorra, procedent del fons marí de Port Ginesta, es transporta amb una draga fins a la platja de Gavà, on es vessa mitjançant una canonada submergida. Posteriorment, i amb maquinària adequada, es distribueix de manera uniforme en alçada i no en amplada, seguint l’estratègia municipal de protecció de la costa envers els temporals i el fenomen de la regressió.

Els treballs, que s’allargaran fins divendres 22 ininterrompudament, estan comportant limitacions d’accés a la zona afectada, que estan degudament senyalitzades. Així, el tram de platja entre el c. Palafrugell (sense afectar a la guingueta) i l’av. del Mar resta tancat als banyistes.

A més, el pròxim divendres 22 (en horari de 6 h. a 15 h. aproximadament) restarà tallat el passeig Marítim en la intersecció amb el c. Palafrugell i el tram peatonal del c. Palafrugell per la retirada de la maquinària.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Museu de Vestits de Paper de Mollerussa proposa una candidatura amb Amposta per la Unesco

Notícia següent

Demà es farà l’estrena oficial del Pump Track d’Aitona

Notícies relacionades