Molins de Rei tornarà a viure el Carnaval al carrer amb moltes novetats

Les activitats es duran a terme entre el 24 de febrer i el 2 de març

El passat dissabte 12 de febrer va tenir lloc al teatre de La Peni la presentació dels actes del Carnestoltes 2022. Sota el lema “Érem pocs i va parir la burra”, es duran a terme diferents activitats, entre el 24 de febrer i el 2 de març, que enguany incorporaran importants novetats respecte d’anys anteriors.

La principal novetat és la reformulació de la família de l’Aristocràcia, que veurà ampliada la seva família. A més, l’edició d’enguany coincideix amb el 40 aniversari de la recuperació d’aquesta festa després de la seva prohibició durant la dictadura franquista, com també amb els 40 anys del “Ball del Camell”, tal com el coneixem avui dia.

Reformulació de l’Aristocràcia

Tal com va passar amb el Poble fa dos anys, l’Aristocràcia enguany també es renova. Les classes benestants de la vila amplien el seu nombre de personatges i apareixen noves cares, com els Malparlats i els Burgesots.

Inspirats en els balls tradicionals de “Dames i Vells” o de “Malcasats” del Camp de Tarragona i del Penedès, els Malparlats són un conjunt de parelles que, tot i sentir-se aristòcrates, no són acceptades per la veritable aristocràcia molinenca i, per tant, tampoc són benvinguts al Ball de Màscares. És el cas dels Senyors de Sant Bartomeu, el Tomeu i la Maria de les Virtuts; els Marqueses de Villafranca y Los Vélez, Francisco i María Tomasa; el Josep Ferrer i Mora i la seva neboda, Nunú, i les Infantas d’Espanya Lluïsa i Carlota. Acompanyant en tot moment aquest seguici, es podran veure els Burgesots, uns personatges de grans dimensions i de mirada inquieta.

Uns altres personatges que es podran veure per primer cop aquest any són el Notari, que farà d’intermediari entre les peticions dels Malparlats i el rei Carnestoltes, i el Policia del Comitè de l’Antifaç, un agent a les ordres de Sa Majestat el Rei Carnestoltes.

Aquesta renovació s’ha pogut realitzar gràcies a una inversió de 40.000 € per part de l’Ajuntament i de 5.000 € per part del Comitè de l’Antifaç, i suposa la culminació del projecte iniciat pel Comitè l’any 2019, quan es va crear el Sèquit Reial.

La confecció del nou vestuari de l’Aristocràcia i els Malparlats ha anat a càrrec de Goretti Puente, Eva Mula i Marc Udina; mentre que el disseny i la confecció de les màscares dels Malparlats ha estat a càrrec d’Àngels Cantos.

Més novetats

Una altra de les principals novetats d’enguany són Les Xerrameques. Celebrades enguany per primer cop, pretenen  ser un espai per a la reflexió, la retrospecció, el debat i la documentació de la festa del Carnestoltes. Una taula rodona i debat “de carajillo” que cada any se centrarà en un aspecte concret de la festa. Aquest cop, el tema tractat van ser els 40 anys de la Gran Rua i es va valorar el seu passat, present i futur.

Els molinencs i les molinenques també podran gaudir de “La Bacallanera”, un acte a ritme d’americana que recupera una antiga tradició datada del segle XIX. Aquest acte es durà a terme el dimarts de Carnaval, prop de la mitjanit i quan quedi poc per entrar en temps de Quaresma, amb l’objectiu d’acomiadar el Carnestoltes.

I per últim, també s’organitza la “Molt gran i gloriosa panera del Carnaval” per tal d’obtenir noves vies de finançament per al Comitè de l’Antifaç. El premi, que s’anirà ampliant durant el transcurs del Carnaval, d’entrada són set pernils i el pes de l’alcalde de la vila en litres de vi. Les butlletes es poden adquirir des del 12 de febrer a l’Estanc Margarit i tenen un cost de 5 €.  El sorteig tindrà lloc el dimarts de Carnaval en acabar la Vetlla de Sa Majestat Carnestoltes, a la sala d’exposicions de Ca n’Ametller.

Cartell i programa

Així doncs, gràcies a la millora de la situació sanitària i la caiguda de les restriccions, Molins de Rei tornarà a viure la festa del Carnaval en un format pràcticament prepandèmic: tothom podrà tornar a gaudir als carrers d’activitats tradicionals com L’Arribo de Sa Majestat Carnestoltes i el seu Sèquit Reial, el  dijous 24 de febrer;  La Nit de la Bota, el divendres 25;  La Gran Rua, el dissabte 26, i, evidentment, “El Ball del Camell” i l’Empaitaculs, el diumenge 27.

Tot i així, l’Organització prendrà totes les mesures necessàries per tal que tots els actes es desenvolupin amb tota la seguretat i es demana la col·laboració ciutadana perquè la festa se celebri correctament.

Cal esmentar que el cartell d’enguany ha estat dissenyat i confeccionat, un any més, per Marc Viamonte. El disseny, fet a partir de fotografies de Guillem Urbà, s’ha inspirat en els àlbums d’On és Wally?, però sense deixar de banda l’essència de cada any: la nuesa, eix central del cartell. A més, també hi apareixen tots els elements de la festa: el Sèquit Reial, el Poble i l’Aristocràcia.