Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Mataró instal·larà les primeres càmeres de videovigilància

La tecnologia arriba vuit anys després del que preveia el Pla de Seguretat de l'any 2013

Imatge de càmeres de seguretat. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Mataró instal·larà aquest 2021 les primeres càmeres de videovigilància a la via pública –al marge de les que controlen el perímetre d’edificis municipals– i s’ubicaran al parc de Rocafonda. El projecte ja està adjudicat i només està pendent d’executar, pel que la regidora de Seguretat Pública, Anna Villareal, assegura que “haurien d’estar” en marxa aquest any. La videovigilància arriba a la ciutat amb vuit anys de retard respecte al que preveia el Pla Local de Seguretat de l’any 2013 que ja apuntava a la necessitat d’incorporar aquesta tecnologia als punts negres de la ciutat. A més de Rocafonda, l’Ajuntament també ha projectat la instal·lació de càmeres al polígon industrial i d’oci nocturn del Pla d’en Boet.

El nou Pla de Seguretat Local de Mataró en el que treballa l’Ajuntament de Mataró recull, una vegada més, la necessitat de desplegar la videovigilància als carrers i sembla que aquest mateix any arribaran les primeres concrecions. El parc de Rocafonda serà la primera ubicació on s’instal·laran càmeres.

El barri ja era un objectiu el 2013, quan es va parlar per primer cop d’instal·lar aquest tipus de càmeres a Mataró, i ho va tornar a ser entre els anys 2018 i 2019 quan diversos incidents van posar en alerta els veïns, l’Ajuntament i Policia Local. El projecte de les noves càmeres ja es va licitar, s’ha adjudicat i ara només cal que s’executi.

En paral·lel, el consistori treballa en noves ubicacions al polígon del Pla d’en Boet i també vol aprofitar aquesta segona licitació per dur al centre de la ciutat les càmeres de lectura de matrícules per controlar l’accés del trànsit rodat a les àrees de prioritat per a vianants, com l’eix de la Riera i els carrers del seu entorn.

La regidora de Seguretat Pública de Mataró, Anna Villareal, ha explicat en roda de premsa que el projecte més “avançat” és el de Rocafonda, mentre que el ritme d’implementació de les altres dues ubicacions és més lent: “S’ha de fer encara el projecte tècnic i, per tant, aquest any no estarien instal·lades”.

Villareal apunta també a altres “línies” de treball en matèria de seguretat per tal d’adaptar el servei a noves demandes de la societat, com la contractació d’una aplicació mòbil de seguretat, la redacció d’una nova ordenança de civisme o el desplegament d’equips d’intermediació comunitària.

Un 2020 amb menys delictes

D’altra banda, la regidora de Seguretat Pública ha fet també balanç de les dades delinqüencials del 2020, que apunten a una reducció del 18,1% de l’activitat delictiva respecte el 2019. La reducció és en pràcticament totes les tipologies delictives: contra el patrimoni (-19,6%), contra les persones (-15,5%), contra la seguretat viària (-9,9%) i contra la salut pública (-5,3%).

Pel que fa a casos concrets, els robatoris han caigut al voltant del 15%, i els robatoris als domicilis a l’entorn del 30%. Per contra, el 2020 van augmentar un 111,5% els delictes contra l’ordre públic i un 365% les infraccions administratives. Els cossos policials ho atribueixen a les intervencions relacionades per incompliments de les restriccions fixades durant la pandèmia.

Més de 50 desallotjaments

Pel que fa a les ocupacions, la Policia Local de Mataró ha tancat el 2020 amb 36 ocupacions frustrades i un total de 52 pisos o locals desallotjats. L’Ajuntament aplica des del mes de maig un protocol d’intervenció específic per combatre l’ocupació il·legal i la majoria de desallotjaments s’han fet en casos amb risc sanitari, d’habitabilitat o estructural

Amatents davant les vacunacions

D’altra banda, aquest dimarts ha començat la vacunació contra la covid-19 de la plantilla de la Policia Local. L’Ajuntament veu un “problema” en el sistema fixat pel Departament de Salut perquè no dona “cap marge” a al consistori a l’hora de determinar l’ordre de vacunació dels diferents agents i intentar així evitar mancança d’efectius en moments determinats.

“Donen unes opcions i cada agent escull. No podem determinar una vacunació per grups que seria la situació ideal. Malauradament no tenim aquesta opció”, es queixa la regidora.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La residència d’Alcanar obre un expedient al treballador investigat per agressions sexuals

Notícia següent

El Bages se suma al servei de mobilitat elèctrica compartida

Notícies relacionades