Mataró retirarà els contenidors del centre de la ciutat i instal·larà àrees efímeres en horari nocturn

El nou contracte preveu també la implantació del porta a porta a les urbanitzacions

Mataró preveu adjudicar aquesta setmana, un cop superat el tràmit del ple municipal, el nou contracte de la brossa, que es posarà en marxa el mes de juny.
La renovació del servei suposa un augment anual de la despresa d’un 15% -es passa de 10,2 a 11,8 MEUR- i preveu nombrosos canvis en la gestió del servei. Els contenidors del centre de la ciutat desapareixeran durant el dia i es retiraran de la via pública.
En el seu lloc s’instal·laran unes àrees efímeres i mòbils de contenidors en horari nocturn. A les urbanitzacions s’optarà per implantar per primer cop el porta a porta i als barris limítrofs amb altres pobles s’instal·laran àrees de contenidors tancades per evitar que veïns de fora de Mataró hi aboquin les deixalles.
Els canvis s’implementaran de manera gradual entre setembre de 2021 i gener de 2022. El primer que es farà serà recuperar un servei de recollida de voluminosos a demanda per evitar que els mobles vells envaeixin la via pública. El canvi també està pensat en promoure l’economia circular amb la recuperació del major nombre possible de mobles en bon estat.

A l’octubre la previsió és introduir la recollida porta a porta dels residus comercials dels principals eixos de la ciutat i el mes següent, al novembre, el porta a porta arribarà al residu domiciliari. De moment s’implantarà només a les urbanitzacions de l’extraradi amb la idea que l’any 2022, a partir del gener, pugui arribar en alguns barris de la trama urbana de la ciutat.

El mes de desembre arribaria un dels canvis més vistosos del nou contracte de neteja, com és la retirada de les àrees de contenidors del centre de la ciutat. Els contenidors soterrats se suprimiran definitivament i es recuperarà l’espai que ocupen en voreres. Els contenidors es superfície seran efímers i es col·locaran entre les vuit del vespre i les vuit del matí.

D’altra banda, als barris situats als extrems del terme municipal, on es fa frontera amb altres pobles i ciutats, les àrees de contenidors estaran tancades i només hi podran accedir els veïns. La mesura té per objectiu que ciutadans de fora de Mataró vagin a abocar-hi la brossa de manera descontrolada.

El canvi de contracte ja estava previst des de l’any passat i això ja s’ha reflectit enguany en les ordenances fiscals, amb un augment de la taxa de la brossa que el govern ja havia anunciat amb l’objectiu de millorar el servei. L’alcalde, David Bote, recorda que el compromís del seu govern era incrementar els recursos per aconseguir “una ciutat més neta, cívica i sostenible”.

En aquest sentit, a més dels canvis en la recollida, el nou contracte inclou la neteja de la via pública. Els carres es passaran ara a netejar cada dia als barris del Centre, Cerdanyola, Rocafonda i Pla d’en Boet. A la resta de la ciutat es farà en dies alterns. Fins ara aquest neteja variava la seva periodicitat en funció de l’època de l’any, però el criteri s’elimina.

Actualment Mataró recull de manera selectiva el 35% dels seus residus i l’objectiu és arribar al 45% en cinc anys, gràcies a les millores que aporta el nou contracte de la brossa. En aquest sentit, una de les obsessions del govern municipal serà “reeducar” a la població que no separa correctament i “fiscalitzar l’incivisme” per arribar a sancionar-lo.