Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Mataró prepara unes festes de Les Santes ‘com sempre’ per recuperar el carrer

Alguns dels actes es podrien descentralitzar gràcies a la bona experiència durant la pandèmia

La festa major de Les Santes de Mataró seran aquest 2022 “com sempre”. Aquesta és la línia amb que treballa la direcció de Cultura de l’Ajuntament, segons ha explicat a l’ACN el regidor Xesco Gomar: “Hem de pensar en Les Santes tal com les hem conegut. Treballem en l’escenari de normalitat, de recuperar el carrer i les festes tradicionals”. El primer plenari de la festa major s’ha celebrat aquest dissabte i és en aquest fòrum on s’anirà desgranant el detall del programa, que mantindrà molt del que eres Les Santes d’abans de la pandèmia. Algunes coses, però sí que podrien canviar, després de l’experiència del 2021. En aquest sentit, alguns dels actes es podrien descentralitzar per estendre l’esperit de la festa més enllà del centre ciutat.

“No anem amb un programa tancat”, assegura el regidor, que vol posar sobre la taula del plenari alguns “criteris” per a l’elaboració de la proposta de festa per aquest 2022. El retorn de l’activitat “habitual” és, a excepció de catàstrofe, l’únic que està garantit i els actes tradicionals recuperaran el seu “escenari” habitual al carrer.

El que no està clar és que altres actes de menys tradició puguin incorporar variacions. Durant el 2021, l’adaptació de Les Santes a la pandèmia va obligar a descentralitzar molts actes i l’èxit de la proposta podria incorporar-se ara al programa: “La ciutat té un gran ‘escenari’ que és el centre, però hi ha altres indrets que s’han de conquerir”, assegura Gomar.

En aquest sentit, el regidor reivindica la Cultura com a element “de cohesió social i de “promoció de ciutat”, per la qual cosa entén que és important fer també actes de Les Santes en altres barris de la ciutat, com passa amb altres celebracions, com la Setmana Santa o Sant Jordi.

Un dels actes que podria replicar l’experiència del 2021 són els focs. L’any passat es van llençar simultàniament des de quatre punt de la ciutat perquè la gent els veiés des dels balcons i s’evités l’aglomeració de gent al passeig marítim, des d’on s’havien llençat sempre. Per aquest any el debat està obert sobre quin format adoptar o, fins i tot, si es fa una proposta híbrida.

El cartell: descentralització i feminisme

Un dels elements que reflecteix aquesta voluntat descentralitzadora de la festa és el cartell d’enguany, que s’ha presentat durant el plenari d’aquest dissabte. L’artista Sit Cantallops hi ha dibuixat edificis i indrets de la ciutats que no només corresponen al centre històric, amb les figures repartides per tota la ciutat.

El cartell, a més, reivindica el feminisme posant com a grans protagonistes dues noies gaudint de Les Santes. És una interpretació de com serien les santes Juliana i Semproniana actualment: “joves, naturals, amb actitud de gaudir de la festa i de la ciutat”. Durant el plenari d’aquest dissabte també s’ha fet públic el nom del fotògraf oficial d’enguany, Jaume Quílez.

Un pressupost de prop de 700.000 euros

Pel que fa al pressupost, enguany es recuperen xifres de 2019 i es fregaran els 700.000 euros. La xifra concreta és de 698.000 euros, 75.000 euros més que l’executat durant Les Santes de 2021, que es va tancar amb una despesa de 623.000 euros. Gomar adverteix que els preus “han pujar moltíssim” i especialment la pirotècnia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roben en un restaurant de la platja a Roda de Berà

Notícia següent

Troben el cos d’un home mort al mar amb 3 trets al pit

Notícies relacionades