Lluïsa Moret “Sant Boi farà un salt qualitatiu molt important”

Alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i Presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret és una dona molt conscienciada amb les polítiques socials i els drets de les persones. Tot i que ja venia d’una majoria absoluta, la líder del Partit Socialista a Sant Boi va tornar a arrasar a les eleccions i ha iniciat un mandat amb què compta amb 16 regidors de 25 en total. 

Ara que ja han passat aproximadament cent dies des de l’inici del mandat, quin balanç en fa?
Per a nosaltres és un balanç positiu, perquè hem pogut començar a marcar l’estratègia del mandat en funció dels compromisos que hem adquirit aquesta legislatura i d’altres que teníem en pendents de l’anterior i que no vam poder realitzar justament pels impactes econòmics i socials de la pandèmia de la Covid. Hem pogut situar les nostres prioritats perquè tenim instruments vigents i potents com és l’agenda urbana local, que és un dels instruments científics d’urbanització estratègica pilot en l’àmbit estatal i en l’àmbit autonòmic reconegut pel Govern d’Espanya i per la Generalitat de Catalunya. És en aquest full de ruta en el que ens plantegem una mirada global de la sostenibilitat en les tres perspectives: l’econòmica, la social i l’ambiental. 

També hem definit les actuacions que implementarem en aquest mandat i, per tant, són cent dies ben orientats i amb actuacions ja concretes. Un exemple és l’inici de les obres de la B25, que ja dona resposta a un projecte que teníem pendent des de fa més de trenta anys i que permetrà una major connectivitat i alliberarà dels embussos habituals a les entrades i sortides.

 

Parlant del passat 28 de maig, com es va sentir exactament aquell dia? Confiava en els resultats que va obtenir? Ja venia d’una majoria absoluta.
Volíem renovar la confiança dels nostres veïns i sempre hem treballat molt intensament des d’aquesta perspectiva d’estar al servei dels nostres ciutadans, treballant a favor d’un equilibri i tenint clara quina és l’estratègia de la ciutat, quins són els seus actius i com els hem de potenciar. La nostra presència diària és permanent als barris i als carrers, on està la gent i, per tant, aquesta relació des de l’escolta activa i la construcció conjunta i col·lectiva, defineixen quines són les polítiques públiques que han de millorar la vida quotidiana dels veïns i les veïnes. En conseqüència, esperàvem tenir un bon resultat. També hem de dir que el resultat que hem aconseguit superava les expectatives perquè venim d’una àmplia majoria absoluta i ara creixem amb tres regidors més. Això ens diu que la línia i la manera de fer les polítiques són encertades i que són allò que la gent de Sant Boi vol i necessita.

 

Va passar molts anys dedicada a la psicologia, a tractar amb persones politoxicòmanes i vinculada a la gent. Com va acabar d’alcaldessa de Sant Boi?
La meva professió i formació acadèmica estan vinculades a la psicologia social i sobretot a les polítiques de benestar, de defensa dels drets socials i al gènere. Em dona un bagatge de coneixement més profund de la situació de la nostra ciutat i d’estar més vinculada a la vulnerabilitat, a aquelles persones que pitjor ho passen i que tenen risc d’exclusió social. Això, ideològicament, amb aquesta defensa de drets, del benestar, de la qualitat de vida… em vincula al Partit Socialista. Vaig entendre i sentir que era la força política que millor representa els meus idearis i els meus compromisos, sobretot des del feminisme i la defensa dels drets de les dones i feia molt de temps que hi militava. Just en aquest canvi d’alcaldia, el 2007, vaig incorporar-me amb l’alcalde Jaume Bosch i era la primera vegada que passava de l’entorn professional i tècnic a l’entorn polític. I amb la jubilació de l’alcalde el 2014, van creure que jo podia ser la persona adient per assumir aquesta nova responsabilitat i per ser la nova cap de llista de la candidatura. Vaig assumir la responsabilitat per un compromís molt important amb els principis del feminisme, que defensa de forma explícita la presència de les dones allà on es prenen les decisions. La nostra mirada i la nostra perspectiva han d’estar presents en la definició de les polítiques públiques i tenia l’oportunitat de poder sumar a aquest compromís i això també em va ajudar a prendre aquesta decisió.

 

Un altre aspecte clau és l’aposta pel turisme i comerç de proximitat. Considera aquests factors quelcom primordial per la supervivència de Sant Boi de Llobregat?
Factors primordials per la supervivència potser no, però sí que són factors molt crucials, són actius que responen a una lògica i és que nosaltres som una ciutat metropolitana, una de les 36 ciutats de l’Àrea Metropolitana i ens beneficiem, per una banda, de formar part de la “gran Barcelona”. D’altra banda és una ciutat que té personalitat, té peculiaritats històriques, té patrimoni cultural i històric que té un gran valor i que és un gran reclam pels visitants. Som una ciutat amb 2.500 anys d’història, amb tot un passat romà molt rellevant (com ara les termes romanes més importants de Catalunya). Crèiem que aquest atractiu podia vincular una activitat econòmica derivada del turisme i que això ajuda a valorar altres sectors de la ciutat com la restauració, el comerç de proximitat i el comerç local. Vam elaborar i tenim un pla de turisme local amb un expert en aquest sentit, però també consensuat amb els agents econòmics i socials de la ciutat i, per tant, tota aquesta lògica del comerç de proximitat de la ciutat. Té un vessant que va molt més enllà de l’economia i el turisme i és un dels eixos més crucials.

Estan treballant en una transició cap a l’economia circular, transició ecològica i sostenibilitat mediambiental. A efectes pràctics, quines seran les novetats?
El més important parlant de medi ambient, és la transició. Transició ecològica. “Transició” vol dir un procés, un procés en què s’han d’anar prenent decisions per acompanyar als territoris a aconseguir tots aquells elements fonamentals perquè contribueixin a la lluita contra el canvi climàtic, a la disminució o eliminació de les emissions de CO₂ a l’aire i sobretot a la suficiència i la sobirania energètica a la nostra ciutat. Aquí, les mesures més importants tenen a veure amb 4 eixos importants. Per una banda, la preservació de l’entorn natural. Nosaltres som un municipi compacte, on el 60% del nostre terme municipal és entorn natural fluvial, forestal o agrari i, per tant, aquest aspecte és importantíssim perquè significa millor qualitat de l’aire. L’altre element és la tensió energètica: hem fet una aposta per crear a la nostra ciutat catorze àrees de consum compartit, on a partir de centres neuràlgics que són equipaments públics, a partir de la instal·lació de fonts d’energies renovables (com ara la fotovoltaica o les calderes de biomassa), els convertim en edificis autosuficients energèticament. Un altre element important: la gestió dels residus. Tenim un sistema de recollida de residus que també l’estem transformant per ajudar als veïns a gestionar millor la recollida selectiva i la reutilització d’aquests residus. I l’últim element és la mobilitat sostenible. Estem treballant per potenciar i ampliar el transport públic o instal·lar altres mobilitats sostenibles com és la bicicleta, anar a peu, el vehicle elèctric… totes les diferents diversitats i tipologies de mobilitat sostenible que en aquests moments estem desplegant. 

 

Vostè confirma que compta amb un equip intergeneracional, plural, molt representatiu de la diversitat i dels diferents barris de Sant Boi. Considera que aquestes característiques poden fer de la ciutat una transformació real?
Crec que és molt important tenir un equip que sigui un reflex i s’apropi el màxim possible a la realitat social de tota mena, sociocultural, sociodemogràfica… És veritat que, en aquest cas, tenim un equip ampli de 16 persones de govern que, a més, amb el pacte de la coalició de govern amb el partit de Comuns som 18. 18 de 25. És un equip plural i divers en gènere, intergeneracional, formacions i també en la ubicació en diferents barris. Per tant, la nostra lògica d’acció política i de proximitat que és estar al poble amb la gent real i satisfer les seves demandes, ve facilitat per les característiques humanes d’aquest equip. És un equip molt compromès amb la ciutat, un equip que entén que la política es fa al carrer, que la política està escoltant activament a la gent i sobretot que té un component fonamental que és la utilitat pública. Confiem en la política útil, la política realista que canvia la vida de la gent, amb la gent. Treballem acompanyats de la gent construint les solucions als problemes que van tenint.

 

Quines diferències creu que hi haurà al Sant Boi de Llobregat del 2027 respecte a l’actual?
Crec que és una ciutat que farà un salt qualitatiu molt important perquè veurà completes transformacions quant a grans inversions vinculades amb la mobilitat, amb la connectivitat i amb la transformació de l’espai públic que s’estan posant en marxa. Una és que ja estarà en funcionament la B25, la gran infraestructura viària que s’està construint en aquests moments i que està fent el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana i la idea és connectar la nostra ciutat per alliberar-la d’embussos, d’entrades i de sortides i altres punts amb dificultats de mobilitat. També els equipaments que impulsarem en aquest mandat que tenen a veure amb les polítiques de cohesió social, cultura, comerç i esport… Serà rellevant el projecte de l’Ateneu Santboià, un punt de referència cultural a la nostra ciutat que té voluntat de ser local i de ser un punt de referència de la promoció, creativitat i els valors vinculats a la cultura. També el projecte de renaturalització amb finançament extern que ens ajudarà a lluitar contra el canvi climàtic i a produir més zones verdes a la ciutat, que és molt important en aquests moments. També l’oferta formativa universitària i moltes coses que em deixo, però, com veus, entre el 2023 i el 2027 es concentren molts canvis, moltes accions dins de la mirada ecològica, econòmica, urbanística, social… I crec que el 2027 serà un gran any per Sant Boi perquè estarà tot ben encaminat i encarrilat  per a la gran transformació de la nostra ciutat.

Sheila Lirio

Missatges recents

Arrenca el ClàssicAnd 2025 amb la lírica de Netrebko

El ClàssicAnd ha arrencat la seva tercera edició amb una obertura de luxe. El concert inaugural, protagonitzat per la lírica…

3 hores fa

20 km de cues a l’AP-7 en plena operació tornada del pont de maig

L'AP-7 acumula uns 20 quilòmetres de retencions en diferents trams aquest diumenge al migdia en una operació tornada del pont…

3 hores fa

Nous avisos per fortes pluges a Catalunya fins al dimarts

El Servei Meteorològic de Catalunya ha ampliat els avisos d'aquests dies per intensitat de pluja i allarga la situació d'inestabilitat,…

3 hores fa

Andorra la Vella dona el tret de sortida a la 10a edició del Mercat de la Vall

Andorra la Vella ha donat aquest dissabte el tret de sortida a la 10a edició del Mercat de la Vall,…

4 hores fa

L’home mort en un incendi en un pis de Tàrrega era tècnic de l’Ajuntament

L'Ajuntament de Tàrrega lamenta la mort de Xavier García López, descriptor i tècnic de la Regidoria de Cultura especialitzada en el…

4 hores fa

Mata a trets un home en un bar a Galícia i fuig a Barcelona

La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, i a Madrid, dues persones com a…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.