L’Hospitalet promou la ciència entre l’alumnat de primària

El 22 de març i el 5 d’abril es faran dues xerrades dirigides als professors que abordaran com desenvolupar les ciències en els infants a través de la recerca

L’Ajuntament de L’Hospitalet posa a l’abast del professorat de primària de la ciutat uns tallers per tal d’oferir-los eines per fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències entre l’alumnat. Aquesta iniciativa s’inscriu en el programa Petits talents científics, de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, que es fa a la ciutat.

Sota el títol “Què vol dir investigar a l’escola?”, s’oferiran dues sessions en línia, els dies 22 de març i 5 d’abril, en les quals s’abordarà, entre d’altres, com generar un context d’investigació a l’aula per tal que l’alumnat adquireixi nous coneixements en l’àmbit de la ciència.

Aquestes sessions permetran al professorat apropar-se al programa Petits talents científics, que proporciona als centres educatius recursos i orientacions pedagògics que ajuden els mestres a implantar metodologies més participatives i creatives a l’aula. Aquests recursos permeten la realització de petits treballs de recerca i de pràctiques experimentals per part de l’alumnat.

El programa té especial cura dels aspectes metodològics i didàctics per tal que els continguts científics quedin ben inserits dins un esquema pedagògic coherent amb els continguts curriculars de primària. Es tracta d’una formació reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i que es fa en col·laboració amb els Serveis Educatius de L’Hospitalet, a través del Centre de Recursos Pedagògics (CRP). Aquest curs es desenvolupa sota el tema “Investiguem la matèria”.

Finalitzada la formació, els mestres han de traslladar els coneixements adquirits a l’aula. Posteriorment, s’organitza una trobada, el Fòrum d’experiències, en el qual els centres educatius que hi participen exposaran els seus treballs d’investigació en l’aula.

En aquesta segona edició es compta amb la participació de vuit escoles de la ciutat: la Marina, Ernest Lluch, Pompeu Fabra, Pau Vila, Màrius Torres, Joan Maragall, Pere Lliscart i Lola Anglada.

Petits talents s’insereix en l’aposta que la ciutat fa per la divulgació científica a través del Pla estratègic de comunicació científica de L’Hospitalet, que va arrencar el novembre de 2020. Es tracta d’un pla transversal que té com a objectiu fomentar la cultura científica entre la ciutadania, promoure un diàleg bidireccional entre comunitat científica i societat i donar a conèixer entre la població la tasca que desenvolupen els centres de recerca biomèdica de prestigi internacional amb seu a L’Hospitalet.