La Ciutat de Barcelona

L’Hospitalet aprova les ordenances fiscals 2025 que congelen impostos a la ciutadania

La proposta fiscal manté el tipus tributari de l’IBI residencial i la resta dels impostos

El Ple de l’Ajuntament de L’Hospitalet ha aprovat de forma definitiva les ordenances fiscals per al 2025. El projecte manté el tipus tributari existent per a l’impost sobre béns immobles (IBI), així com per a la resta d’impostos —l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) i l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). Han votat a favor PSC i LHECP-C i, en contra, la resta de grups.
L’equip de govern ha admès les al·legacions presentades per LHECP-C a les ordenances fiscals, aprovades de forma inicial el passat setembre, que establien un increment del 2,6% de l’IBI. Així, per tal de “no incrementar la pressió fiscal als contribuents, atesa la creació de la nova taxa d’escombraries, l’evolució positiva de les perspectives de la recaptació fiscal i la millora de la inflació”, PSC i LHECP-C han pactat congelar l’IBI.
Per al tinent d’alcaldia de Seguretat i Govern Intern, Jesús Husillos, es tracta d’unes ordenances que “volen garantir la qualitat dels serveis públics de la ciutat, congelen els impostos a les famílies i s’adapten a la nova fiscalitat mediambiental”.
En aquest sentit, el Ple ha donat llum verda a l’aprovació definitiva de la nova taxa per la prestació municipal del servei de recollida i transport de residus municipals, tal com estableix la Directiva 2018 del Parlament Europeu i la Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular.
El càlcul de la taxa de residus es realitza en funció de si el receptor del servei de recollida de residus és un particular o bé és una activitat comercial i industrial. En el primer cas, es calcula tenint en compte els metres quadrats del domicili (superfície construïda privativa dels habitatges o locals) i el nombre de persones empadronades. En el segon cas, la tipologia de l’activitat comercial —pel tipus de residus que generen, i els metres quadrats.
En aplicació d’aquesta taxa, més de la meitat de les llars de L’Hospitalet pagaran menys de 100 euros l’any. Per a l’any 2025 es preveuen reduccions d’aquesta quota que seran aplicables en l’exercici 2026 en funció de les visites a la deixalleria municipal i a les deixalleries mòbils.
La Directiva 2018 del Parlament Europeu i la nova Llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular obliga els ajuntaments a establir, abans de l’abril de 2025, una taxa específica, diferenciada i no deficitària per a la recollida de residus sòlids generats per la ciutadania, que doni  cobertura al cost real del servei i que permeti implantar sistemes de pagament en funció del volum de residus produïts.
Així aquesta taxa, que en el cas de L’Hospitalet s’aplicava només al comerç, ara passa de ser opcional a obligatòria. A més, aquest servei ja no pot ser deficitari, i ha de cobrir tots els seus costos: la recollida, la gestió i el tractament dels residus. A L’Hospitalet, aquest servei té un cost net total de 16,5 milions d’euros.

Aprovació del document únic de protecció civil municipal

També s’ha aprovat avui de forma inicial el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM), que estableix el marc orgànic i funcional del municipi en cas de risc col·lectiu greu, amb l’objectiu de prevenir i controlar els riscos sobre les persones, els béns i el medi ambient i donar una resposta eficaç i coordinada davant de situacions d’emergència.
El DUPROCIM, que integra en un únic document els plans d’actuació municipals i protocols d’emergència dels principals riscos del municipi, va ser aprovat per la Comissió Municipal de Protecció Civil el passat 21 de novembre, i s’estructura formalment en set documents i un annex. Pel que fa al contingut preveu el Pla bàsic d’emergències municipals; els plans d’actuació municipal relacionats amb els plans especials —INUNCAT, TRANSCAT, VENCAT, SISMICAT, PLASEQCAT, NEUCAT, AEROCAT, RADCAT, INFOCAT, Pla especial d’emergències per a pandèmies i PROCICAT per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril— i els plans específics associats a perills concrets propis del territori o activitats del municipi.
Un cop aprovat de forma inicial pel Ple municipal se sotmetrà a tràmit d’informació pública pel termini de trenta dies hàbils. Si no es formula cap reclamació ni suggeriment durant aquest període, el DUPROCIM quedarà aprovat definitivament sense necessitat de cap tràmit ulterior, i s’enviarà a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya per a la seva homologació.
 
D’altra banda, el Ple ha aprovat provisionalment el Pla especial urbanístic regulador del Centre Cultural destinat a les arts visuals i media art a l’antiga fàbrica Godó i Trias, al barri de Santa Eulàlia.
 
Finalment, s’ha donat llum verda a modificar el dia de celebració de les sessions ordinàries del Ple municipal, que passaran a celebrar-se el quart dimarts de cada mes, a les 16.30 hores, excepte els mesos de juliol, setembre i desembre, en els quals la sessió tindrà lloc a les 10 hores. En el cas que aquest dia fos inhàbil, la sessió plenària tindrà lloc el dia hàbil següent a la mateixa hora. L’acord ha tingut el vot a favor del PSC d’ERC+EUiA, PP i VOX i l’abstenció de LHECP-C.

Participació ciutadana

A l’apartat de participació ciutadana, ha pres la paraula la representant de CCOO i presidenta del Comitè  d’empresa d’Òptica, que ha explicat la situació en la qual es troben les treballadores de la neteja dels centres educatius de primària de la ciutat i les deficiències que existeixen en matèria d’higiene en les escoles a causa de la manca de recursos. La tinenta d’alcaldia de Ciutat Transformadora, Cristina Santón, ha informat que l’Ajuntament ha requerit a l’empresa que doni compliment a les condicions laborals i els serveis previstos en el contracte de servei de neteja dels centres escolars del municipi.
En una segona petició de paraula, ha intervingut Xavier Garrigós, representant de L’Horgull, Associació en defensa dels drets LGTBI+, que ha exposat les problemàtiques i les reivindicacions del col·lectiu LGTBI+ a la ciutat. La tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura Garcia Manota, ha explicat que actualment l’entitat disposa d’un local municipal compartit per dur a terme les activitats que creguin oportunes, en les que participa l’Ajuntament, i que s’està treballant per a propera obertura de l’Oficina LGTBI+ municipal.
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Portes obertes del PFI-PTT de l’Institut d’Altafulla

La cuina del PFI-PTT de l’Institut d’Altafulla, que s’ubica a les dependències de l’Esplai de la Gent Gran al carrer…

5 hores fa

Obertes inscripcions al Stage d’Estiu 2025 del Golf Costa Daurada

Golf Costa Daurada ja ha obert les inscripcions a l'Stage d'Estiu 2025, una proposta esportiva i de lleure que s'ha…

5 hores fa

Importants retencions a l’AP-7 a Martorell en sentit Tarragona per un accident amb una furgoneta

Un accident a l’AP-7 a l’altura de Martorell en sentit Tarragona està provocant aquest vespre retencions importants a la via.…

5 hores fa

Valls, seu de la 5a edició de la Ruta Sense Límits Road 2025

Valls serà de nou la seu central de la Ruta Sense Límits Road 2025, un esdeveniment moto turístic i no competitiu…

5 hores fa

Obre un nou supermercat a Tarragona, el quart de la marca a la ciutat

La ciutat de Tarragona comptarà ben aviat amb un nou establiment dels supermercats Condis, el quart a la ciutat. El…

5 hores fa

Es presenta la Festa Major de Santa Anna 2025 del Vendrell: Un crit d’autenticitat, emoció i identitat col·lectiva

Fa escassos moments, acaba de finalitzar la presentació oficial de la Festa Major de Sant Anna 2025 del Vendrell, un…

6 hores fa

Esta web utiliza cookies.