fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

Les aules de l’Hospitalet acullen el Papillomatack per conèixer el virus del papil·loma humà

Avatar photo

Què és el virus del papil·loma humà (VPH)? Com es transmet i com podem combatre’l? Quines malalties ens pot provocar? Per què la vacuna del virus s’administra a noies i nois de 6è de primària? Les respostes a totes aquestes preguntes podem descobrir-les jugant al Papillomattack, un joc de cartes educatiu creat per divulgar el coneixement sobre el VPH, un virus fàcilment transmissible que pot desencadenar diversos tipus de càncer, com el càncer de coll uterí. El principal objectiu del projecte, però, és que esdevingui un recurs perquè l’alumnat de cicle superior de primària aprengui tots els mètodes de prevenció de la infecció, com la vacunació i la detecció precoç.

Papillomattack està liderat pel Grup de Recerca en Infeccions i Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), pel Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i per la Unitat de Comunicació de l’IDIBELL. I compta amb la col·laboració dels serveis d’Educació i Salut de l’Ajuntament de L’Hospitalet.

La primera implementació de l’activitat es du a terme durant aquest curs 2023-24 a cinc escoles de L’Hospitalet: Sant Josep – El Pi, Santa Marta, Lola Anglada, Menéndez Pidal i Alegre. Hi participaran un total de 350 alumnes de 5è i 6è de primària, edats en les quals es du a terme, per part del Departament de Salut de la Generalitat, la vacunació del VPH, que des del curs 2022/2023 s’administra tant a noies com a nois.

 

El joc a l’aula

L’eina educativa Papillomattack consta d’un vídeo divulgatiu i d’un joc de cartes que ensenya als alumnes que existeix un virus que es diu papil·loma, que la seva infecció es pot prevenir amb la vacunació i, també, que comptem amb mètodes de detecció precoç per descobrir l’aparició de qualsevol anomalia i poder tractar-la a temps per no arribar a desenvolupar un càncer en el coll uterí. El contingut del joc ha estat ideat i dissenyat per Laura Asensio Puig, investigadora del Grup de Recerca en Infeccions i Càncer de l’IDIBELL i del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO.

El joc consisteix a protegir el cos de cada jugador mentre infecten els contrincants amb el virus. El joc conté una baralla de 88 cartes i dues expansions de 16 i 10 cartes respectivament, que augmenten la dificultat del joc. Per introduir els conceptes claus de l’activitat, el joc s’acompanya d’un vídeo divulgatiu sobre el virus del papil·loma, el cribratge, la vacunació, i on també es detallen les regles per utilitzar les cartes de la baralla. Gràcies a una subvenció de l’Ajuntament de L’Hospitalet, l’IDIBELL ha produït 500 unitats del joc.

 

Un estudi científic

Per avaluar l’acceptació del joc entre els alumnes, i també els seus coneixements sobre el virus del papil·loma i les vacunes, es realitzarà un estudi que consta de dues enquestes anònimes, distribuïdes a l’aula, una abans i una altra després de l’activitat.

Malgrat que faci anys que s’administra la vacuna del VPH, el coneixement sobre aquest virus i els problemes de salut que pot causar és molt baix en la població general. Per altra banda, existeix un segment de la societat que, influenciats per notícies enganyoses i campanyes de desinformació, creu que les vacunes no són segures i, en conseqüència, opten per no vacunar els seus fills i filles, la qual cosa pot derivar en un problema de salut pública.

Tant a Catalunya com a la resta de l’Estat, existeix un programa gratuït perquè totes les dones d’entre 25 i 65 anys puguin fer-se una prova de detecció precoç.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Operació policial contra naus de reparació il·legal de vehicles a Torredembarra

Notícia següent

ACCIDENT LABORAL: Mor en caure 15 metres des de la teulada d’una nau industrial

Notícies relacionades