La muralla del Monestir de Sant Cugat del Vallès es restaurarà per protegir-la

La Diputació de Barcelona destina 450.000 euros al projecte i es preveu que les obres acabin d'aquí a un any i mig

La muralla de llevant que rodeja el Monestir de Sant Cugat del Vallès es restaurarà per incrementar-ne la seva protecció i adaptar-la parcialment a visites. Aquest divendres la Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament el projecte de, que disposa d’un pressupost de 450.000 euros. La previsió és que les obres es puguin licitar en el termini d’uns tres o quatre mesos, i que les obres s’allarguin poc més d’un any. El tram d’actuació data del segle XIC, té una longitud de 65 metres i es caracteritza per tenir tres torres que s’adequaran, una d’elles hexagonal, que es recuperarà per obrir-la a visites. El conjunt del Monestir està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i és un dels majors exponents de l’art medieval de Catalunya.
El tram de muralla on s’actuarà té origen al segle XIV, i suposa un testimoni del poder que ostentava el recinte eclesiàstic al Vallès. El projecte de restauració planteja estudiar, valorar i planificar la recuperació de la muralla, amb l’objectiu final de protegir-la, posar-la en valor i adequar-la a l’accés del públic.

“El Monestir és el referent de Sant Cugat, quan parlem de la ciutat exposem la seva història pel seu valor patrimonial, i és obligació la seva preservació”, detalla l’alcaldessa, Mireia Ingla. Amb l’objectiu de preservar el conjunt històric, al 2017 el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local va fer uns treballs d’urgència per consolidar els elements que presentaven inestabilitat o risc de despreniment, i evitar que el monument es veiés malmès.

Al 2018 també es van fer uns treballs de recerca per documentar-lo arqueològicament i completar el coneixement d’aquest. Aquests estudis van permetre aportar informació valuosa sobre la muralla, sobretot aquells trams situats sota terra.

Un mirador per al Monestir

Un dels elements més característics de la recuperació de l’entorn se centra en habilitar la torre hexagonal com a mirador. Això permetrà “accedir-hi en el marc de les visites guiades i recuperar el pas”, segons detalla la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona i exalcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, uns treballs que a més permetran consolidar les dues bestorres.

El projecte es preveu “molt respectuós” amb el conjunt monumental, segons José Luis Sanz Botey, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. El fet que el Monestir sigui un Bé Cultural d’Interès Nacional fa que s’hagi de tenir una cura detallada amb els elements que el componen.

La previsió és que, un cop lliurat el projecte aquest divendres a l’Ajuntament, aquest doni llum verda a la licitació dels treballs en el termini de tres o quatre mesos, donant pas a uns treballs que s’allargaran un mínim d’un any.