Dilluns, 23 de juny de 2025
És notícia

La Diputació de Barcelona dota amb 350.000 euros a projectes que donaran suport a la diversitat sexual, afectiva i de gènere

Avatar photo
Amb motiu del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia els ajuntaments responen a “l’onada reaccionària que amenaça les llibertats conquerides”

Un total de 262 ajuntaments de fins a 20.000 habitants rebran enguany finançament de la Diputació de Barcelona a través d’un fons de prestació dotat amb 350.000 euros per a projectes LGTBI+. Es tracta del fons de prestació Actuacions en l’àmbit LGTBI+, del Catàleg de Serveis 2025, que té per objectiu reforçar els municipis petits i mitjans en les seves accions de suport a la diversitat sexual, afectiva i de gènere, oferint suport econòmic per desenvolupar actuacions en l’àmbit LGTBI+.

A través d’aquest recurs econòmic, els municipis podran desenvolupar actuacions com accions formatives destinades al personal tècnic, entitats i ciutadania; contractació de serveis per a assessorament, acompanyament psicològic i jurídic; planificació, organització, disseny i implementació de campanyes de sensibilització, i l’adquisició de material de difusió.

Aquest fons de prestació s’emmarca dins del Programa per a petits municipis de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu donar una resposta àgil, propera i adequada a les necessitats dels ens locals de menys de 20.000 habitants a través de diferents recursos. Aquest dijous, 15 de maig, s’organitza una sessió informativa en línia on s’explicaran als ens locals aquests recursos i serveis.

La Diputació de Barcelona, per mitjà del Programa LGTBI de l’Àrea de Feminismes i Igualtat, desenvolupa mecanismes específics per lluitar i prevenir situacions de discriminació i violències LGTBI-fòbiques i posa a l’abast dels ens locals diversos recursos per desenvolupar polítiques públiques en aquest sentit.

A banda del fons de prestació, dona suport als municipis en el desenvolupament d’activitats de sensibilització, per a l’elaboració i avaluació de Plans Locals LGTBI o en la formació específica al personal tècnic, a més de subvencionar entitats del sector.

Jornada institucional 17M

Amb motiu del 17M, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa la campanya pel Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, que enguany posa el focus en el fet que, malgrat els avenços assolits en drets LGTBI, vivim una onada reaccionària a escala internacional que amenaça les llibertats conquerides.

L’acte central de la campanya institucional, la taula rodona ‘Els drets LGTBI en el món actual: reptes, resistències i desafiaments’, que es va celebrar ahir a l’Espai Francesca Bonnemaison, va servir per presentar un mapa de la situació actual a nivell internacional sobre els drets del col·lectiu.

Segons l’ILGA (Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex), encara avui, en 62 estats del món es criminalitzen les relacions entre persones del mateix sexe, i en 7 d’aquests, la pena de mort és una realitat: Aràbia Saudita, Brunei, Mauritània, Iran, Nigèria, Uganda, i Iemen.

En almenys 59 països les lleis limiten l’expressió de la diversitat sexual i de gènere i, en molts casos, es prohibeix la tasca de les organitzacions que defensen els drets LGTBI. Només 35 països reconeixen el matrimoni igualitari i, en molts altres, la legislació impedeix l’adopció o el reconeixement legal de la identitat de gènere.

A la Unió Europea, les dades són especialment preocupants entre les persones trans. Segons dades de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), el 77% de les dones trans han patit discriminació en la recerca de feina, el 34% en l’entorn laboral i el 58% amaga la seva identitat al lloc de treball. Les persones adolescents LGTBI, tot i sentir-se més lliures, continuen amagant la seva orientació o identitat per por a represàlies: el 67% ha rebut burles o amenaces, i el 66% assegura que no s’han abordat qüestions de diversitat als seus centres educatius.

En el nostre context, estan augmentat any rere any les agressions LGTBI-fòbiques. A Catalunya, segons dades de l’Observatori Contra LGTBI-fòbia, durant l’any 2024 hi va haver un total de 318 incidències, fet que suposa la xifra més alta des que l’entitat recull aquestes dades. Les agressions físiques són les més predominants (26,1%), per sobre d’expressions d’odi (22,6%) o insults (18,9%). La demarcació de Barcelona continua sent on es registren més incidències i, concretament, la ciutat de Barcelona acumula més de la meitat (52,8%).

Les agressions a gais és el principal motiu de discriminació (51,9%), seguida de la transfòbia (25,8%), que pateixen majoritàriament dones trans. Els àmbits on més incidències es produeixen són la via pública (30,1%), espais d’oci nocturn (12,3%), internet-xarxes socials i àmbit laboral (8,8%).

Durant el primer trimestre de 2025 s’han registrat 65 incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya.

Davant d’aquest escenari alarmant, la diputada de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Raquel Albiol, va destacar “la responsabilitat fonamental de les administracions públiques, i especialment des de l’àmbit local, per a la prevenció i l’abordatge de les violències”, i va recordar el caràcter pioner de la corporació en el desenvolupament de polítiques LGTBI.

“El nostre compromís és continuar impulsant polítiques valentes i transformadores, teixint aliances amb entitats i organitzacions i treballar per garantir que la diversitat sigui una riquesa i no un motiu de discriminació”, va dir.

Durant la taula rodona, organitzada per l’Àrea de Feminismes i Igualtat amb la col·laboració de la Direcció de Relacions Internacionals, es van poder escoltar els testimonis de persones LGTBI.

En el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia es commemora que el 17 de maig de 1990 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir eliminar l’homosexualitat del llistat de classificació de malalties mentals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
explosió d'un vaixell al port de la ràpita

3 ferits en una explosió al port de La Ràpita

Notícia següent
top manta cambrils

Nova ofensiva a Cambrils contra el ‘top manta’: Multes de 200 € als compradors

Notícies relacionades