El Ple municipal s’ha donat per assabentat de la liquidació del pressupost de l’Ajuntament corresponent al 2024. Un exercici que es tanca amb unes finances sanejades, un resultat i un romanent de tresoreria positius, un coeficient d’endeutament baix i un termini mitjà de pagament per sota de l’exigit legalment.
Del romanent total, 11,9 milions d’euros es destinaran a despeses generals de lliure disposició i, la resta, 42 milions d’euros, en aplicació de la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, amortitzar deute que requerirà els interessos a i ampliarà la capacitat de finançament de l’Ajuntament. El grau d’execució pressupostària ha estat del 101,84 % en els ingressos i del 85,42 % en la despesa corrent.
L’Ajuntament manté la tendència a pagar els proveïdors amb celeritat —24 dies de mitjana—, per sota dels 30 dies fixats per llei. Amb relació a la ràtio d’endeutament, es manté per sota del límit legal (el 75 % dels ingressos corrents). En concret, se situa en el 20,4 %, amb una reducció de 6 punts respecte al 2023 (26,3 %). També cal destacar la millora de la planificació del pressupost, que ha comportat una disminució del volum de modificacions de crèdit en un 18,64 % respecte a l’exercici anterior.
Pel tinent d’alcaldia de l’Àrea de Seguretat i Govern Intern, Jesús Husillos, aquestes dades “constaten una gestió pressupostària sòlida i en equilibri, amb superàvit i estalvi net elevat, que garanteix la sostenibilitat de les finances municipals i asseguren la capacitat d’inversió futura ”.
Amb l’objectiu d’aproximar-les al cost real del servei, el Ple ha aprovat de forma definitiva la modificació de les ordenances fiscals reguladores de les següents taxes per al 2025: la taxa per prestació de serveis municipals d’urbanisme, la taxa del cementiri municipal i la taxa per l’ús d’equipaments municipals per a la celebració de bodes civils, entre d’altres.
També ha aprovat establir una taxa de 15 euros per drets d’examen i participació en els processos de selecció i provisió de personal de l’Ajuntament de L’Hospitalet, que cobriran els costos d’organització d’aquests grans processos de selecció.
La síndica de greuges de L’Hospitalet, Merche García, ha presentat en el Ple municipal l’informe anual dels òrgans de defensa de la ciutadania corresponent al 2024, en el seu setè any de funcionament.
En aquest període, l’oficina ha realitzat 647 accions, la qual cosa representa un increment del 6 % respecte a l’any anterior. Cal destacar que el 87 % dels casos s’han resolt a favor de la persona que interposava la queixa, i el 81 % dels expedients que han acabat la seva tramitació incorporen una proposta d’actuació, sol·licitud o recomanació. Els temes que aglutinen més reclamacions són: espai públic, amb un 32,1 % (17,5 % el 2023); serveis socials, amb el 17,3 % (28,8 % el 2023); convivència i seguretat, amb el 15,2 %, i, a més distància, educació, amb el 8,2 %, i funció pública, amb el 4,92 %.
El Ple ha aprovat per unanimitat la modificació puntual de les fitxes de catalogació número 16, Cosme Toda; número 17, Can Llopis; número 18, Can Batllori, i en afegir una nova, amb el número 100/12 que fa referència a Aceites Bau, del text refós del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de L’Hospitalet (PEPPA).
Aquesta modificació és realitzada a conseqüència de les troballes arqueològiques, sota rasant, que han sorgit en la intervenció arqueològica i els treballs d’urbanització de l’illa de Cosme Toda, a la zona delimitada pel carrer d’Enric Prat de la Riba, el carrer de Batllori, l’avinguda de Josep Tarradellas i Joan i el carrer del Canigó van classificar els elements industrials antigues i classificacions, i nombroses construccions industrials de Cosme Toda, Can Batllori, Can Llopis i Aceites Bau com ara forns, base de xemeneia i paviments que han estat declarades com a béns culturals d’interès local.
D’altra banda, ha tirat endavant l’aprovació provisional de la modificació del PGM del carrer de la Riera del Frares, 23, on es troba l’antiga nau La Veloç. D’aquesta manera, es transforma el caràcter urbanístic de la parcel·la, que passa d’industrial a equipament, i que acollirà un equipament vinculat a la música ia la docència.
En l’apartat de participació ciutadana, ha pres la paraula Josep Ferrer, portaveu de la plataforma ciutadana “Centenari: res a celebrar, molt a reflexionar i reivindicar” , que ha exposat els dubtes relacionats amb el propòsit de l’equip de govern de celebrar el centenari del títol de ciutat.
L’apartat de moviments ha començat amb la iniciativa del PSC per millorar la sostenibilitat econòmica pressupostària de l’Ajuntament i la simplificació de la contractació pública. Així, el text demana al Govern de l’Estat que actualitzi la Llei reguladora de les bases del règim local (LRBRL) i la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL), per a la revisió de les competències locals, així com la flexibilització de la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat pública, perquè les disposicions especials d’autonomia financera són importants. socials, educatius i d’habitatge— i aquells que tinguin comptes sanejats puguin fer ús del seu romanent de tresoreria per a despeses generals i no solament per amortització del deute pendent.
La moció també proposa al Govern de l’Estat la simplificació administrativa de la Llei de contractes del sector públic, amb l’objectiu de reduir la burocràcia en els procediments de licitació; agilitzar els tràmits administratius per a la contractació d’obres, serveis i subministraments; fomentar la digitalització en la gestió dels expedients, i facilitar l’accés de les petites i mitjanes empreses a la contractació pública mitjançant la flexibilització dels requisits.
A l’apartat de mocions individuals, el Ple ha donat suport a dues iniciatives presentades per ERC-EUiA. La primera, per a l’ampliació i millora del Casal de la Gent Gran de Gornal. I la segona, per unanimitat, per a la regulació de les anomenades “cuines fantasma”. El text demana a l’equip de govern que en faci un informe en un termini de sis mesos i que, un cop té la radiografia de la situació, promou una regulació d’aquesta activitat.
A proposta del PP, s’han aprovat tres mocions. La primera, per reforçar el servei del centre Els Alps i millorar la convivència amb els veïns. La segona, per ampliar els supòsits en els quals les modificacions de crèdit han de ser aprovades pel Ple municipal. I la tercera, per unanimitat, per modificar l’Ordenança de sorolls i vibracions i incloure en el Pla d’inversions el canvi progressiu de l’asfaltat per paviment fonoabsorbent.
Finalment, el Ple ha donat llum verda a tres iniciatives de LHECP-C: la primera, per aprovar el Catàleg d’arbres d’interès local , amb els 104 arbres de la proposta del Pla director de l’arbrat de 2028; la segona, per redactar de manera urgent el pla d’ombres de les àrees infantils del municipi, i la tercera, per elaborar un reglament d’ús d’horts urbans, amb la participació de les taules sectorials del Consell de Ciutat, i portar el debat de l’existència, localització i gestió dels horts urbans als consells de districte.
Aquest matí s’ha celebrat la roda de premsa de presentació de la Festa del Comerç Just, que enguany celebra la…
Avui a les 08:30 hores, els serveis d'emergència han estat alertats per un accident de trànsit a Artesa de Segre.…
L’Escola Municipal de Música de Cambrils celebra aquest 2025 el seu 40è aniversari, una fita important per al municipi que…
La comissió d’esdeveniments de l’Hospital Comarcal d’Amposta ha organitzat un seguit d’activitats per a celebrar la 17a edició de la…
El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) torna a oferir aquest dissabte, dia 17 de maig, diverses…
Els delictes sexuals van ser els que més van créixer a Catalunya durant el primer trimestre d'aquest 2025 respecte del…
Esta web utiliza cookies.