Tot i ser de dia, passejar davant de la Catedral de Barcelona i visitar la Fira de Santa Llúcia també manté el seu encant. Les parades – amb una oferta molt àmplia – obren prop de les 10 per oferir al seu públic tots els elements nadalencs. Pessebres, llums, plantes i figures. No s’escapa cap detall per farcir les llars d’ambient de Nadal. I, com no podria ser d’una altra manera, enguany ja són 237 edicions d’aquesta Fira tan especial per la ciutat i la seva gent.
D’entre totes les parades, hi ha una que crida especialment l’atenció. ‘Deulofeu‘ desprèn història i tradició des del 1929. Dins s’hi troba l’Albert, acompanyat de la seva dona. Ell forma part de la quarta generació de la seva família que ha continuat a la Fira de Santa Llúcia. I, gràcies a la seva formació d’aparellador, ofereix al públic peces úniques del paisatge dels pessebres. “Treballem bé els volums i fem pessebres per encàrrecs. Les peces són úniques. Adaptem les formes dels troncs que trobem al bosc per fer les coves”, explica l’Albert. És així com ven peces semblants entre elles però alhora molt diferents.
La seva tasca, igual que la que van iniciar els seus familiars, és completament artesanal. És per això que l’Albert és conscient que viure d’això no és fàcil, però possible. “Si portes els productes de fora i tots són iguals, ho tens més difícil per guanyar-te la vida. Però si el producte és diferent i de qualitat sempre hi haurà un forat i la gent ho valorarà“, reconeix Deulofeu.
El pas del temps evidencia que moltes pràctiques tradicionals s’han quedat enrere. No obstant això, tal com expliquen els ‘firaires’ de Santa Llúcia, hi ha elements que no es perden mai. “La gent jove té altres inquietuds que segurament passen per davant de fer pessebres. Però molts, quan formen un nucli familiar, tornen a arrencar la tradició. No estic veient que el món del pessebre es perdi“. Aquesta és la reflexió de l’Albert Deulofeu, que després de molts anys darrere del taulell, assegura que cada any venen igual o més que l’anterior.
De la mateixa manera ho percep Rocío Cárdenas. Munta la seva parada de figures del pessebre a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona des de fa 11 anys. “Són records des de la infantesa i si ho has viscut de petit això es conserva. El més bonic és transmetre-ho de pares a fills“, explica. És més, precisament la il·lusió dels infants i els adults a l’hora de venir a comprar és el que la mou a vendre elements nadalencs. “Aquesta tradició està molt viva. El més bonic és veure la cara de qui ve a comprar-te una figura”, expressa la Rocío.
La Fira de Santa Llúcia és molt més que llums, arbres i pessebres. L’esperit nadalenc, malgrat la rapidesa i la intensitat de la quotidianitat, es manté viu gràcies a persones com l’Albert o la Rocío. “És una venda bonica perquè perceps la il·lusió a la cara de la gent. La gent ve a comprar si té ganes, si no no ho farien”, remarca Deulofeu. I, un any més, ja són 237 les edicions d’aquesta Fira de Nadal que omple Barcelona de tradició i esperit nadalenc.
El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, inaugurarà dijous a les sis de la tarda la 79a edició de la…
La tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat, Mobilitat i Civisme a l'Ajuntament de Lleida, Cristina Morón, va explicar ahir que…
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha lamentat aquest dimarts que gairebé 24 hores després el govern espanyol encara…
La ciutat de Tarragona recupera els serveis després de l'apagada general d'aquest dilluns. Segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat,…
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat la “ràpida recuperació de la normalitat” a la ciutat gairebé 24 hores després…
Un fet històric més per explicar. L'apagada general massiva sense precedents d'ahir va afectar tot l'estat espanyol i Portugal a…
Esta web utiliza cookies.