Estafen 56.000 euros amb xecs-pagarés falsificats a Barcelona

La falsificació presentava la qualitat suficient perquè aquests passessin desapercebuts als empleats bancaris

La Policia Nacional ha detingut onze persones a l’àrea metropolitana de Barcelona i a Alcoi per falsificar pagarés d’empreses i cobrar-los de forma fraudulenta. L’organització hauria estafat uns 56.000 euros a l’empresa alacantina mitjançant la modificació de xecs-pagarés, als quals alteraven la xifra i el destinatari. Aquesta empresa informava que després d’emetre dos pagarés per imports de 1.045,46 euros i 876,90 euros respectivament, en benefici d’un proveïdor, amb domicili fiscal a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), mai no van arribar al seu destinatari. Els caps de la trama desmantellada residien principalment a Barcelona i altres ciutats de l’àrea metropolitana, i la resta de membres en desconeixien la identitat.

Pel que fa a les alteracions en els pagarés, la falsificació presentava la qualitat suficient perquè aquests passessin desapercebuts als empleats bancaris. Els integrants de l’organització criminal desenvolupaven cadascun d’ells un rol ben definit. En primer lloc necessitaven fer-se amb xecs originals, expedits per les empreses perjudicades, que solen remetre aquests pagarés per missatgeria especialitzada, on apareix la figura del ‘bustiers’, encarregats de sostreure’ls per posteriorment procedir a la seva manipulació mitjançant els falsificadors, la funció dels quals és la d’elevar el valor monetari del xec i canviar la titularitat del beneficiari. Posteriorment hi ha un altre esglaó de l’organització la funció del qual és la de cobrar-los mitjançant els anomenats cobradors, individus amb escassos recursos econòmics o pertanyents al món delinqüencial.

Altres membres de l’organització són els anomenats seleccionadors, un estrat intermedi de l’organització dedicat a escollir la persona que actuarà com a cobrador. A aquestes persones se’ls lliura el xec sostret i modificat, es desplacen a les entitats bancàries realitzant el cobrament del pagaré fraudulent, si pot ser a través dels caixers automàtics, ingressant l’import directament en un compte bancari, des d’on realitzaven múltiples transferències bancàries a altres comptes controlats per l’organització per obstaculitzar la tasca policial de traçabilitat i posterior confiscació dels diners.

Finalment, els investigadors adscrits al grup de delinqüència econòmica, fiscal i blanqueig de capitals de la UDEF de Barcelona, juntament amb la policia judicial d’Alcoi i la policia científica d’Alacant van poder acreditar, després de les detencions, la falsedat dels pagarés lliurats a les entitats bancàries mitjançant informes pericials.

Els detinguts van ser posats a disposició judicial de les localitats on van ser arrestats, imputats per la presumpta comissió dels delictes d’estafa, falsedat documental, robatori amb força i pertinença a grup criminal.