fbpx

Es fa entrega dels reconeixements “Meninas 2023”

Avatar photo

El delegat del Govern a Catalunya,  Carlos Prieto, ha destacat que “davant la realitat complexa i diversa de la  violència de gènere cal respondre des de tots els àmbits”. Ho ha dit durant la  11ª edició dels reconeixements ‘Meninas’ que s’ha celebrat aquest dimarts a  l’Auditori de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC)  per reconèixer la tasca de diferents persones i organitzacions en la seva lluita  contra la violència de gènere.  

En el marc del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les  dones, el delegat ha incidit en el fet que “reconeixem amb una ‘Menina’ a  persones, entitats i organismes públics que amb la seva tasca són part  fonamental de la resposta que necessitem com a societat per erradicar la  violència masclista”. Prieto ha fet una crida al conjunt d’administracions “per  treballar contra la por i per animar a les víctimes a demanar ajuda”. El delegat ha mostrat la seva preocupació pels qui volen “involucionar”, ha recordat que  “els drets es lluiten diàriament” i ha alertat del contingut que es difon a través  de les xarxes amb “contingut xenòfob, racista, misogin i que justifica la  violència de gènere”.

Enguany, la distinció per Catalunya s’ha atorgat a la doctora i professora en  periodisme, Ana Bernal Triviño, pel seu compromís amb el feminisme i la seva lluita contra la violència de gènere des de l’àmbit de la comunicació.  Bernal és experta en comunicació de violència de gènere, professora de la  Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i una ferma defensora dels drets de les dones. Aprofita la seva presència als mitjans de comunicació per denunciar la violència estructural que pateixen les dones al nostre país i arreu  del món. Bernal ha destacat el paper clau dels mitjans de comunicació a  l’hora d’informar sobre la violència de gènere i ha demanat “més formació, comunicació i comprensió de la realitat”. La periodista ha denunciat aquests  “casos de vida o mort, de famílies trencades i d’orfandat” i ha assegurat que  “una democràcia plena no es pot permetre aquest tipus de violències” perquè  “cadascuna d’aquestes violències eren morts evitables”.  

La subdelegada del Govern a Barcelona, Pepín Beltran, ha fet entrega del  reconeixement al ‘Servei d’Atenció a la Víctima’ de la Guàrdia Urbana de  Barcelona, un espai pioner en dependències policials pensat i dissenyat per  a les dones víctimes de violència de gènere, on es prioritza la seva atenció i  es coordinen els serveis assistencials. S’ha fet entrega del guardó a  l’inspectora Gemma Alfonso, que ha ressaltat que tot i que “queda molt camí”, “les dones són i sempre haurien de ser el centre” d’aquest tipus de servei. 

Santiago Castellà, subdelegat del Govern a Tarragona, ha lliurat la ‘Menina’  a la fiscal en cap de Tarragona, María José Osuna, per la seva mirada  especial en contra de la violència vers les dones i els més vulnerables. S’ha  destacat el seu paper per prestigiar la resposta legal que com a societat  donem a aquest tipus de violència, que contribueix a una millor prevenció,  detecció precoç i la recuperació dels menors. Osuna, ha denunciat que les  violències de gènere són “el tipus de violència més generalitzades arreu del  món” i ha lamentat que hagin augmentat en els últims anys”. La fiscal ha  manifestat que des de l’àmbit judicial s’està treballant per “agilitzar els judicis,  i estudiar la reparació del dany”. “Tenim la responsabilitat de continuar  lluitant” ha sentenciat.  

El subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon, ha reconegut la tasca del  magistrat i degà de Girona, Gustavo José Muñoz, pel seu compromís en la  lluita contra la violència de gènere, tant pel seu paper en els jutjats de guàrdia  com en la seva etapa com a portaveu de la Comissió Tècnica de Violència de Gènere de Matrimonis Forçats, mutilació genital femenina i violència  contra la tercera edat. Muñoz ha explicat que “la violència masclista és  específica” i que “cal abordar-la des de les institucions de manera particular  amb la unitat de tots els implicats per combatre aquesta xacra”. El magistrat  també ha volgut reconèixer “la tasca de jutges i fiscals que amb mitjans  limitats lluiten cada dia des de l’anonimat i amb discreció contra la violència  envers les dones”. Finalment, ha apel·lat a “la responsabilitat de pares i  mares d’educar en el diàleg, el respecte i la igualtat”.  

José Crespín, subdelegat del Govern a Lleida, ha reconegut la tasca del grup  de treball ‘Barris Violetes’, constituït a la Federació d’Associacions Veïnals  de Lleida, que tal i com ha explicat la coordinadora del grup de treball, Jos  Farreny, ha impulsat “l’urbanisme amb perspectiva de gènere a través de la  redacció d’informes i la valoració de necessitats dels barris”. Farreny ha  explicat com el grup “fomenta la participació de les dones en el moviment  veïnal” i “planta cara a les desigualtats, als maltractaments i a la discriminació  pel sol fet de ser dona”. 

LES MENINAS  

La Delegació del Govern a Catalunya, amb motiu del Dia Internacional de  l’Eliminació de la Violència contra la Dona, organitza l’onzè lliurament de  distincions, a fi de reconèixer a aquelles persones i organitzacions clarament  compromeses en l’erradicació de la violència de gènere en les seves  diferents manifestacions. 

El reconeixement consisteix en el lliurament d’una “Menina”, escultura en  forja realitzada en tallers ocupacionals per a la reinserció social, amb la qual  es pretén distingir, agrair i continuar impulsant el servei realitzat de manera  rellevant i exemplar per aquelles persones, col·lectius o associacions  implicades en la lluita per eliminar aquesta xacra de la violència contra les  dones, que malauradament, encara avui, continua present en la nostra  societat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mollerussa consolida per Ple el nou cartipàs amb l’entrada de Junts amb 3 regidories

Notícia següent

La Tabalada i el Correfoc obren les activitats de la Festa Major d’Hivern de Castelldefels

Notícies relacionades