fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

Els pressupostos municipals del 2024 aposten per la millora de serveis

Avatar photo

El Ple Municipal de Viladecans va aprovar aquest dijous 30 de novembre els pressupostos municipals per a l’any 2024, centrats a potenciar els serveis públics i dissenyats al servei de la ciutadania, dels barris i de l’activitat econòmica. L’Ajuntament preveu per a l’any vinent uns comptes de 83,9 milions d’euros, un 12 % més que per al 2023; mentre que la suma amb el grup d’empreses municipals ascendirà fins als 122,44 milions. El pressupost, l’eina clau de govern de la ciutat, es va aprovar inicialment amb els vots a favor de PSC (12), Viladecans en Comú Podem (2) i Partit Popular (3) i el vot en contra d’ERC (5) i VOX (3).

Joana Sánchez, tinenta d’alcalde de Serveis Generals, va destacar en el Ple que el pressupost permet “repensar serveis que la ciutadania ens ha demanat que cal reforçar”. La millora dels servei de neteja viària i recollida de residus i el manteniment d’espais verds urbans i forestals centraran bona part de l’increment del 16,3 % de recursos destinats a la cura de l’espai públic al 2024, que també apostaran per continuar amb la millora de les àrees de jocs infantils als parcs i places. L’Ajuntament també seguirà tirant endavant la reforma de la rambla Modolell com a un dels eixos neuràlgics de la vida social i econòmica local, amb 874 mil euros destinats a la segona fase de les obres.

Sánchez va defensar que els comptes “consoliden l’aposta estratègica local per crear oportunitats laborals, impulsar l’educació i desplegar els projectes de ciutat cuidadora perquè ningú quedi enrere, que donen cobertura al fet de ser una de les ciutats més igualitàries d’Espanya en rendes familiars”. En aquesta línia, destaca el creixement d’un 17 % dels recursos per a l’atenció social –amb l’increment de l’atenció domiciliària i l’impuls de programes de Viladecans em Cuida per a la salut emocional i les cures– , així com el reforç de programes educatius en ciència i per a l’ocupació centrats en el jovent com Labora Jove i l’Escola de Noves Oportunitats.

De fet, la despesa en personal creix un 10 % tant per l’actualització de sous de la plantilla municipal derivada dels acords sobre el personal funcionari a l’Estat com pels reforços per atendre les necessitats de més serveis. Així, també es reforçarà la plantilla d’oficines de districte i Joventut i es cobriran les vacants de la Policia Local, que també estrenarà un nou centre de control per prestar uns serveis públics més propers i adients a les necessitats ciutadanes. Els recursos destinats a seguretat ciutadana i civisme creixen així un 12 %. 

A més, la tinenta d’alcalde va explicar durant el Ple que els comptes “potenciaran el compromís per a una ciutat més sostenible i saludable que ens faci més actius i resilients davant l’emergència climàtica, en línia amb la nostra distinció com a Ciutat Verda Europea 2025”. Així, va destacar l’inici del programa d’eixos verds, que tindrà la seva primera experiència als barris de Ponent, tot renaturalitzant l’avinguda de Can Palmer. També es posaran en marxa per primera vegada àrees verdes d’estacionament a la ciutat, als barris de Sales i Hospital-Roca i Can Sellarès; una aposta per reduir les circulacions dins dels barris i rebaixar així la contaminació atmosfèrica.

Entre les inversions municipals en equipaments destaca la creació d’unes pistes poliesportives a la masia de Can Sellarès –que ampliaran l’oferta d’espais per a les entitats esportives–, el trasllat de l’Escola Oficial d’Idiomes o la construcció d’un nou edifici empresarial al Parc de Negocis per potenciar les oportunitats d’ocupació de qualitat. També s’enllestiran les obres a la casa de la vila, Can Modolell, per traslladar-hi la Sala de Plens de l’Ajuntament.

El pressupost treballa per a l’Agenda Urbana Local i per als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. En aquest sentit, en destaca que el 20 % de partides s’alinea amb l’ODS 11 de Ciutats i Comunitats Sostenibles; el 15 %, amb l’ODS 3 de Salut i Benestar; i el 13 %, amb l’ODS 4 d’Educació de Qualitat. Això demostra l’orientació de les polítiques municipals cap a les dues Missions de Ciutat establertes en l’Estratègia Viladecans 2030: una ciutat climàticament neutra i l’abandonament escolar zero.

El nou barri de Llevant i les transferències d’altres administracions, principals augments dels ingressos

Per garantir la millora de la qualitat dels serveis, l’Ajuntament preveu incrementar els seus ingressos en 8,7 milions d’euros respecte al pressupost del 2023. D’aquests recursos, 3,67 milions provenen de transferències d’altres administracions supramunicipals; altres 2 milions, de l’augment de la recaptació de l’impost de construcció i obres, degut sobretot al nou barri de Llevant, i 1,9 milionsa l’increment de l’IBI per al 2024, per apropar-lo al que ha pujat l’IPC després d’una dècada de contenció d’aquest impost. L’IBI sufraga el 33 % del total del pressupost, per sota del que aporten altres administracions (36,8 %). El Govern d’Espanya aporta dos de cada tres euros d’aquest finançament.

La tinenta d’alcalde va defensar “la solvència d’uns comptes molt treballats per atendre les necessitats, tot i seguir la senda de reducció de l’endeutament municipal”, que en set anys acumularà un descens d’un 30 %. Per prudència davant un possible canvi estatal en la regla de despesa, el pressupost també augmenta el seu fons de contingència fins als 833 mil euros (quatre vegades més que al 2023).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salou encén els llums de Nadal, entre la tradició i la modernitat

Notícia següent

Uns excursionistes troben dos cadàvers al mig del bosc

Notícies relacionades