La Ciutat de Barcelona

El 70% de la població metropolitana de Barcelona està disposada a reduir l’ús del cotxe

Una enquesta de l’AMB i Institut Metròpoli indica que gairebé el 86% dels ciutadans estan preocupats pel canvi climàtic

El 70,7% de la població de l’àrea metropolitana de Barcelona diu estar disposada a reduir l’ús del vehicle privat, el 68,2% a instal·lar plaques solars fotovoltaiques al seu habitatge, el 66,1% a canviar a una companyia elèctrica 100% renovable i el 63,6% a reduir els viatges en avió. Aquests són alguns dels resultats de l’enquesta sobre els hàbits energètics a les llars de l’àrea metropolitana de Barcelona, encarregada per l’AMB a l’Institut Metròpoli i publicada aquest dimarts. Feta amb preguntes a 1.200 llars entre el maig i juny del 2022, l’enquesta indica que el 85,7% dels preguntats estan molt o bastant preocupats pel canvi climàtic i el 78,8% consideren que podria afectar molt o bastant la seva vida.

El 21% dels entrevistats asseguren que ja no agafen avions o que han reduït els viatges en aquest transport, mentre un 16,5% no tenen vehicle privat o l’utilitzen menys. D’altra banda, entre un 6% i un 7% dels enquestats han canviat a una companyia elèctrica 100% renovable o han comprat un vehicle híbrid endollable o elèctric, mentre que se situen en el 4,4% els qui tenen plaques solars fotovoltaiques instal·lades a l’habitatge.

L’enquesta assenyala diferències pel que fa a la transició ecològica segons la renda, el tipus d’habitatge i el règim de tinença. Així, un 28,4% de les persones que viuen en cases unifamiliars aïllades i un 11,2% de les que viuen en cases adossades diuen tenir plaques solars fotovoltaiques, mentre només són el 3,1% en el cas dels qui viuen en pisos. Entre les persones amb menys ingressos són un 5,3% les que s’han canviat a una companyia 100% renovable, una xifra que s’eleva al 12,5% en les llars amb més ingressos.

Els principals impediments que argumenten els entrevistats per passar-se a una companyia 100% renovable o instal·lar plaques solars fotovoltaiques són el cost i la manca d’informació, i també hi té un pes la dificultat per establir acords amb el veïnat. Els principals al·licients que expliquen són la reducció en la factura elèctrica i en la contribució al canvi climàtic. Ara bé, el 74,2% desconeixen les ajudes públiques per instal·lar plaques solars fotovoltaiques i entre aquells que sí les coneixen molts consideren que són insuficients.

Més de la meitat de les llars fan servir gas natural

Pel que fa a les fonts d’energia per escalfar l’habitatge, el 52,3% de les llars metropolitanes fan servei el gas natural, seguida de l’electricitat amb el 42,7%. El 64,3% també tenen instal·lat algun tipus de sistema d’aire condicionat. Amb resultats d’una enquesta anterior, l’AMB recorda que la pobresa energètica durant l’estiu s’ha incrementat en la població que viu en zones susceptibles de patir molta calor, que inclouen unes 520.000 persones en el conjunt de l’àrea metropolitana. Mentre que a l’àmbit metropolità les llars que no poden permetre’s mantenir l’habitatge a una temperatura adequada durant l’estiu són el 24,2%, a les zones amb una vulnerabilitat elevada escala fins al 30,7%.

Preguntats sobre hàbits d’estalvi d’energia, en set de les vuit qüestions sobre les quals s’ha preguntat, més del 40% dels enquestats responien que sempre aplicaven habitats ambientals i d’estalvi. Per exemple, el 80% declaren encendre sempre la rentadora plena, el 62,7% ajustar a l’hivern el termòstat entre 18 i 21 graus i el 65,2% tancar l’aixeta sempre mentre s’ensabonen, entre d’altres.

A les llars metropolitanes el cost mensual mitjà de l’última factura del 2022 -anys caracteritzat per preus elevats- va ser de 68,6 euros per llar i 32,4 euros per persona. Un 75,8 % dels enquestats sap quina és la despesa elèctrica a la seva llar, una xifra superior en comparació, per exemple, amb la factura de l’aigua.

Tags: AMB
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Port Tarragona celebra Sant Jordi amb un homenatge a Carlos Barral

Port Tarragona ja ho té tot a punt per a la celebració de Sant Jordi. Enguany, l’Autoritat  Portuària dedica la…

4 hores fa

L’antiga Masia del Barça està en perill? Els veïns de les Corts denuncien la seva situació

La Fiscalia de Medi Ambient ha obert diligències d'investigació per determinar si patrimoni protegit de la Masia del Barça ha…

4 hores fa

Badalona aposta pels joves amb una inversió de 2 milions d’euros

El Servei de Dinamització Juvenil de l’Ajuntament de Badalona donarà el tret de sortida aquest pròxim dimecres 23 d’abril a…

4 hores fa

El bus urbà en diumenges i festius es consolida a Mollet

Més de 16.000 persones van utilitzar aquest servei en dies no feiners l'any 2024. El bus urbà va començar a…

4 hores fa

Els joves de la Seu d’Urgell podran gaudir d’una prova pilot d’Espai Jove

L’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Pla Educatiu d’Entorn, a proposta del Consell Municipal d’Adolescents,…

5 hores fa

Sant Jordi 2025 a Sabadell: programa d’actes i novetats

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Sabadell compta amb un ampli programa d’activitats adreçat a tots els públics…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.