El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous el Programa general d'inversions (PGI) 2024-2027, amb una dotació de 260 milions d'euros per a inversions als municipis de la demarcació. El PGI manté el repartiment de les dotacions destinades als governs locals en dues línies, la de projectes sostenibles (80%) i el 'fons incondicional d'inversió' (20%). S'amplia en canvi el període de sol·licitud d'ajudes i també el d'execució fins un any abans i després de l'actual mandat. També augmenten fins a cinc les sol·licituds que poden fer els municipis de més de 20.000 habitants, es contempla el pagament avançat del 50% de l'import del primer any i se simplifica la revisió de les sol·licituds.
La sessió plenària de la Diputació ha validat el pressupost i la distribució dels 260 milions del nou PGI, del qual s'han de beneficiar 310 municipis de la Demarcació (Barcelona té un conveni bilateral amb la Diputació i no entra en aquest programa) i les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) des d'aquest any i fins el 2027. El ple ha aprovat el programa amb el vot favorable de tots els grups i amb l'abstenció de Vox.
Els 260 milions del nou programa d'inversions són la mateixa suma que en el programa 2020-2023 de la institució, però a diferència d'aleshores no s'hi inclouen els consells comarcals, que es repartien 10 d'aquests milions. Els consells surten ara del PGI i tindran una assignació específica. Per tant, ara els governs locals disposen de 10 milions d'euros més, a repartir.
Els diners se'ls reparteixen els ajuntaments (259,3 milions) i les Entitats Municipals Descentralitzades (700.000). L'assignació per comarques mostra que el Baix Llobregat, amb 44,4 milions, i el Vallès Occidental, amb 45,9 milions, són les que opten a més diners per invertir. El Maresme (29,2 milions), Barcelonès (25,8) i Osona (18,1), són les següents d'aquest rànquing.
Millora de l'espai públic i els equipaments municipals
Cada municipi i EMD tenen una assignació concreta de la qual poden disposar i són ells els que han de decidir on els inverteixen, això sí, amb un màxim de cinc projectes en el cas dels municipis de més de 20.000 habitants, com a novetat d'aquest programa. L'altra, és la major flexibilitat en la presentació d'aquests projectes i en la seva execució, en ambdós casos un allargament del període per fer-ho.
Les assignacions són "consensuades perquè sigui equitativa" i tenen encompte indicadors com la població, la renda, l'extensió del terme municipal, els ingressos de cada municipi, etc., tal com ha detallat l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret (PSC). Moret ha presentat el PGI a la premsa després del ple i ha celebrat la celeritat amb què s'ha aprovat el programa en aquesta mandat,."El que volem és que quan abans possible els municipis de la demarcació puguin tenir els recursos per treballar les inversions que tinguin previstes", ha indicat.
Inversions que tenen "dos objectius fonamentals", segons ha detallat: millorar les condicions de l'espai públic i "instruments fonamentals" del món municipal com són els equipaments municipals públics.
El Programa general d'inversions forma part del Pla Xarxa de Governs Locals (Pla XGL), una eina per dotar els governs locals de recursos necessaris "per assegurar la seva autonomia i que puguin gestionar les seves polítiques, promoure estratègies de desenvolupament local i reforçar els models socials de proximitat.