Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Creix el Servei de Rehabilitació Comunitària Bétula de BSA

Avatar photo

El Servei de Rehabilitació Comunitària Bétula és el màxim exponencial de salut mental comunitària que aposta per oferir la millor atenció en salut mental a la població des d’una perspectiva de suport integral

La darrera incorporació a l’equip del Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) Bétula és una tècnica d’acompanyament i recolzament entre iguals (peer to peer) provinent de l’associació ActivaMent, amb la que BSA manté una aliança. El suport mutu, la sensibilització i la mediació són algunes de les seves funcions, que han de contribuir a que els usuaris tinguin la informació adequada respecte al sistema de salut, els recursos disponibles o les tècniques per conciliar els símptomes de problemes de salut mental amb la recuperació. L’escolta activa, les activitats de coaching o de control de crisis en són altres exemples.  

La nova figura s’incorpora i complementa un equip format per 3 rehabilitadors de l’àmbit social, treball social i terapeuta ocupacional; una treballadora social, una neuropsicòloga, una auxiliar de clínica i el coordinador del centre; equip que atén als usuaris de les poblacions de Badalona, Tiana, Montgat i una zona de Sant Adrià del Besós. Tots ells comparteixen l’objectiu i raó de ser del servei: pal·liar l’impacte del trastorn en l’autonomia de la persona, promovent i coordinant processos de canvi orientats a la recuperació, millorant la integració com a ciutadans de ple dret i actuant com a elements de connexió de la persona amb la comunitat, per tant, engloba des de l’atenció individual, a la grupal, a la família i la participació comunitària. 

Aquest perfil professional és una novetat per un servei que creix per oferir una major oferta de serveis a persones amb un trastorn mental sever derivats per terapeutes dels centres de salut mental d’adults CSMA1 i CSMA2, el Centre Delta i els centres de salut mental infanto juvenils -CSMIJ Joan Obiols i CSMIJ Creu Verda- de Badalona o els professionals d’altres recursos assistencials del sector que hagin participat en el tractament. De fet, el servei divideix les activitats adreçades a un públic jove (entre 16 i 35 anys) i un públic adult (de 35 a 65 anys).  

Aquest dinamisme i flexibilitat, amb un equip professional que fa de pont entre les persones amb un trastorn mental sever, el risc d’aïllament i/o exclusió social i els recursos existents a la comunitat són part de la clau d’un servei en creixement. Entre les activitats hi consten el suport a la formació, a la inserció comunitària, social i laboral, l’atenció psicològica i la rehabilitació cognitiva.  

Aprofitant el moment epidemiològic actual i amb l’objectiu d’apropar els usuaris del servei als recursos existents a la comunitat, la majoria de les activitats plantejades –tant a joves com a adults- s’han externalitzat durant aquest any gràcies a les col·laboracions d’altres entitats i institucions com són l’Ajuntament de Badalona, ActivaMent, l’Escola d’Adults Gran Sol, l’Escola Baldomer Solà, la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté, l’Associació de Veïns Dalt la Vila, el Gimnàs Eurofitness Llefià, el Centre Cívic La Salut, l’Orfeó Badaloní i la pista esportiva “La regalèssia”, entre altres. Moltes d’aquestes activitats, tot i que s’adrecen als usuaris del centre, comparteixen espai comunitari i, per tant, tenen inscripcions obertes, consultables a l’Agenda de salut de la pàgina web de l’organització (www.bsa.cat). 

Des de BSA s’aposta per anar més enllà dels consultoris en un moment tan complex com l’actual, de forma coordinada entre els diferents centres de Salut Mental i Addicions de l’organització, i també amb la resta de línies d’atenció (primària, especialitzada, sociosanitària) i generant un creixement en xarxa i gràcies a les aliances territorials

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ATENCIÓ: La pandèmia generarà un augment dels problemes amb l’alcohol

Notícia següent

Disponible una aplicació mòbil sobre els Secrets de les Vies Verdes de Girona

Notícies relacionades