La Ciutat de Barcelona

Conclusions i propostes sobre salut emocional del Consell d’Infants i el Consell de Joves de Parets

Tots dos consells han fet recerca sobre el tema i han visitat els serveis municipals d’atenció a la salut emocional d’infants i adolescents

La majoria dels nens i nenes de Parets tenen una bona salut mental i se senten a gust i tranquils a l’escola, però a la majoria els costa expressar els seus sentiments i molts no coneixen tots els serveis als infants i joves que hi ha al poble. A grans trets, aquestes són les conclusions que han destacat els infants de 5è i 6è de primària que formen part del Consell d’Infants en el Plenari de tancament de curs, que s’ha celebrat aquest divendres, 7 de juny, a la Sala d’Exposicions de Can Rajoler.

Amb aquest últim Plenari, el Consell d’Infants i el Consell de Joves de Parets han fet balanç del projecte “Estem bé, a Parets! La ciutat i la salut emocional dels nois i noies”, una diagnosi que han realitzat sobre la salut mental i emocional dels més joves del poble i possibles actuacions per millorar-la. L’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, els havia fet aquest encàrrec a principis de curs, per conèixer de primera mà l’estat emocional dels joves i, a la vegada, perquè hi reflexionessin i busquessin solucions a situacions quotidianes.

Tots dos consells han fet recerca sobre el tema i han visitat els serveis municipals d’atenció a la salut emocional d’infants i adolescents, com la Regidoria de Benestar Emocional, la persona responsable de benestar del CAP Parets o la psicòloga del Servei d’Atenció Psicològica Infantil i Juvenil (SAPIJ), entre altres. A més han preparat i realitzat una enquesta entre els seus companys per fer una primera anàlisi.

El Consell d’Infants ha explicat que han respost la seva enquesta un total de 304 nens i nenes de 5è i 6è de primària, amb preguntes sobre el tipus de relació que mantenen amb els seus companys, l’escola i la seva família. L’enquesta incidia en la manera com els infants afrontaven situacions difícils o conflictives del dia a dia. Entre els resultats que han extret, es constata que a molts els costa gestionar les seves emocions, i la majoria opta per callar, estar de mal humor o plorar quan senten una emoció forta.

Pocs se senten plenament lliures per expressar els seus sentiments, malgrat que la majoria considera que l’escola és un espai de tranquil·litat emocional, on se senten totalment a gust per parlar-ne. La majoria té una bona salut mental i se senten a gust amb si mateixos, però molts desconeixen tots els serveis que tenen al seu abast i troben a faltar espais a l’escola on poder parlar de la seva salut emocional. El Consell d’Infants ha proposat tres actuacions per millorar la situació: Fer dinàmiques i jocs sobre salut mental i emocional a l’escola; informar els infants i famílies sobre els serveis de salut mental que hi ha a Parets, i planificar visites de la psicòloga del SAPIJ a l’escola una vegada al mes.

En el Plenari, la vicealcaldessa i regidora d’Educació, Casandra Garcia, ha felicitat els infants per la tasca feta al llarg dels últims mesos i per les conclusions a les quals han arribat: “Des de l’Ajuntament, prenem nota de les recomanacions que ens heu fet i que ens fan reflexionar que cal insistir més a informar sobre els serveis de salut mental que tenim a Parets, i que molts infants i joves no coneixen”. La vicealcaldessa Casandra Garcia també ha destacat “la dificultat del tema, no era fàcil abordar-ho, i és un orgull i plaer tenir-vos aquí, volem també agrair la feina feta per les escoles i mestres, que ocupen hores lectives amb el projecte, i l’acompanyament de les famílies, que és bàsic”.

El regidor de Joventut, Dídac Cayuela, ha volgut posar l’accent en l’experiència que suposa aquest projecte: “D’aquí a pocs anys, tots vosaltres prendreu decisions en empreses o administracions que afectaran altres persones, i considero que el Consell és una eina molt potent per crear els ciutadans del futur”. Al Plenari de tancament del curs hi han estat presents també el 2n tinent d’alcalde, Francesc de la Torre, i la regidora de Benestar Emocional, Paola Gratacós.

Per la seva banda, els representants del Consell de Joves han explicat que, en el seu cas, han entrevistat més de 300 adolescents. Presentaran les conclusions de la seva anàlisi en el 2n Fòrum del Consell de Joves de Parets, que es durà a terme el pròxim 13 de juny a Cal Jardiner. Es duran a terme tallers i debats centrats en els prejudicis, l’estigma i la desinformació que envolta la salut mental i emocional. Durant la trobada, s’analitzaran els resultats de l’enquesta i també s’informarà sobre els serveis de suport emocional i psicològic per a joves que hi ha a Parets. El Consell de Joves també està treballant en uns vídeos per a TikTok en els quals critiquen la discriminació i l’estigma que pateixen les persones en relació amb la salut mental i emocional.

Mendo

Missatges recents

FOTOS | Les Completes de Sant Pere fan bullir Reus

Reus arriba a un dels moments més especials de la seva festa major. Aquells que…

6 hores fa

Sant Joan Despí disposa de deu refugis climàtics aquest estiu

L'Ajuntament de Sant Joan Despí ha establert deu refugis climàtics per a aquest estiu amb…

9 hores fa

Vila-seca aprova la constitució de la societat mercantil supramunicipal Funecamp

El plenari de l’Ajuntament de Vila-seca celebrat aquest divendres 28 de juny a les 19 …

9 hores fa

Alcarràs convoca el tradicional concurs per triar el cartell de la Festa Major d’estiu

L’Ajuntament d’Alcarràs ha obert la convocatòria que permetrà triar el cartell de la Festa Major…

9 hores fa

El Consell commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI

Cada 28 de juny es commemoren els fets succeïts l’any 1969 a Stonewall, als Estats…

10 hores fa

ERC critica que la nova línia de subvenció pel comerç no ajudarà igual a tots els comerciants

El grup municipal d’ERC a la Paeria ha criticat la nova subvenció per al foment…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.