La Ciutat de Barcelona

Els Capvespres de Ca n’Amat repassen la història de Viladecans de fa 50 anys

La primera xerrada col·loqui del cicle, La ruptura catalana. La dècada dels anys 1970, tindrà lloc demà divendres, 31 de maig, a les 20 hores, a càrrec de l’historiador i professor de la Universitat de Barcelona Andreu Mayayo i Artal

El Museu de Viladecans-Ca n’Amat és l’escenari, des de demà divendres, 31 de maig, dels Capvespres, el cicle de xerrades col·loqui a l’entorn de la memòria de la ciutat organitzades per l’Arxiu Municipal, que també tracten temes generals de Catalunya i la comarca del Baix Llobregat relacionats amb el context històric local. La primera xerrada del cicle comptarà amb la ponència d’Andreu Mayayo, historiador i professor de la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre la ruptura catalana en els anys setanta. Totes les xerrades, que són gratuïtes, es faran els divendres, a la mateixa hora –les vuit de la tarda– al Pati del Present del Museu (carrer d’Àngel Guimerà, 12). L’aforament és limitat. Les persones assistents podran gaudir d’un tast de cireres i cava.

La següent xerrada, el 7 de juny, girarà entorn de les lluites socials a Sant Feliu de Llobregat als anys setanta i serà a càrrec dels membres del Consell Comarcal del Baix Llobregat Àngel Merino, Jesús Martínez i Maria Jesús Bono. Una setmana després, el dia 14 de juny, serà el torn de la xerrada a càrrec de l’escriptor local José Luis Atienza, Viladecans als setanta. Quan tot estava encara per fer i tot era possible. Tancarà Els Capvespres, el 21 de juny, l’historiador Xavier Calderé, arxiver municipal, parlant de la dècada dels anys 1970 a Viladecans i aportant dades i imatges per a la memòria col·lectiva.

Els Capvespres de Ca n’Amat són xerrades-conferències al Pati del Present del Museu de Viladecans sobre un tema històric –local i també d’abast comarcal– que es desenvolupa en quatre sessions, amb copa de cava i cireres de la terra i, és clar, en horari de capvespre, a les 20 hores. Aquest cicle històric sobre la memòria es va iniciar l’any 2004, ara fa, doncs 20 anys.

El setembre del 2023 es va inaugurar a l’edifici històric de la masia Ca n’Amat el nou projecte museogràfic de la ciutat que ofereix nous recursos educatius tant per a la ciutadania com per als centres educatius locals. El Museu de Viladecans-Ca n’Amat ofereix sis espais diferents en una mateixa planta on s’explica la història i el patrimoni locals, amb un apartat especial sobre la vida al Delta del Llobregat al segle XIX.

Ca n’Amat és una casa benestant que va ser reformada pel seu propietari, Joan Amat i Sala, a mitjans del segle XIX. Resulta un testimoni singular de la importància de la casa pairal per a les famílies burgeses de Viladecans en el passat. Aquestes famílies van fer-se construir cases urbanes però, alhora, en aquestes també tenien dependències per al treball agrícola: es conserven a l’interior els cups de vi, el celler, un forn de pa o les sitges.

Tags: Viladecans
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Torna el Mercat Noucentista de Vilanova i la Geltrú

El diumenge 11 de maig se celebrarà a Vilanova i la Geltrú una nova edició del Mercat Noucentista. Una festa…

9 minuts fa

Jordi Sendra: “S’està fent molta demagògia política amb la neteja, i això va en contra dels interessos dels ciutadans de Tarragona”

El conseller portaveu de Junts a l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Sendra, ha defensat l’actuació del consistori en relació al procediment…

20 minuts fa

Arriba Món Llibre 2025: El festival literari infantil i juvenil de Barcelona

Món Llibre, el major festival literari públic dedicat a la infància de tot l’Estat espanyol, arriba a la seva vintena edició el 23,…

30 minuts fa

Manresa rep la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació

Manresa ha estat distingida com a Ciutat de la Ciència i la Innovació per part de la xarxa Red Innpulso promoguda…

39 minuts fa

Troben un home mort amb ferides d’arma blanca en unes obres

Els Mossos d’Esquadra han confirmat aquest dilluns la troballa del cos sense vida d’un home amb ferides d’arma blanca en…

1 hora fa

Antoni Martínez: “Ens agradaria que Andorra esdevingués l’embrió d’esdeveniments científics”

Andorra pot convertir-se en un referent a l'hora d'organitzar esdeveniments de caràcter científic que serveixin per a intercanviar coneixements entre…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.