Un psicòleg crea la primera guia d’autoajuda pel transtorn de la personalitat

Avatar photo

Són persones amb una vida "caòtica" en tots els aspectes i que representen el 20% dels ingressos psiquiàtrics

“En un mateix dia puc tenir quatre o cinc problemes i no sé què fer per controlar la ira o la impulsivitat”. És el testimoni de la Valentina, una pacient del Centre de Salut Mental de l’Hospital de Mataró amb trastorn límit de la personalitat (TLP). Porta dos anys en tractament i fins ara només trobava refugi quan anava al metge. Ara també recorre sovint a la lectura per aconseguir estabilitzar-se. El psicòleg de l’Hospital de Mataró Álvaro Frías és especialista en TLP i a finals del 2017 va publicar el primer llibre d’autoajuda per a les persones afectades. Fins ara, la literatura relacionada amb aquest trastorn estava orientada a professionals i amb aquesta nova guia es vol oferir un recurs terapèutic complementari al tractament que, de moment, està tenint molt bons resultats.
El trastorn de personalitat és un dels diagnòstics més freqüents pel que fa a les malalties mentals. Afecta el 2% de la població adulta i representa el 20% dels pacients psiquiàtrics hospitalitzats –i un 10% dels pacients ambulatoris–. La important alteració psiquiàtrica de les persones que pateixen el TLP fa també molt complex el seu abordatge.

“Són persones amb problemes en la manera de ser i de viure, de relacionar-se amb el món. El que està a prop d’ells, i ells mateixos, senten que la seva vida és intensa i caòtica”, explica Frías. A través de la nova guia d’autoajuda s’intenta que aquestes persones puguin “orientar-se en els moments més delicats”.

El psicòleg explica que tot i que és habitual que des del Centre de Salut Mental es pugui “flexibilitzar” la teràpia per poder atendre els pacients pràcticament en qualsevol moment, la realitat de la situació va fer adonar els professionals que potser no s’estaven oferint totes les eines possibles a una tipologia de pacient que “requereix de molts recursos sanitaris”.

“Ens dona pautes per estar més tranquils i no tenir tanta ansietat”, explica la Valentina, que pateix d’una gran desconfiança vers els altres i es considera una persona extremadament “sensible i vulnerable”. “És millor tenir el llibre perquè m’ajuda a controlar. M’ajuda moltíssim”, reconeix.

A través d’aquesta guia, explica el seu autor, els pacients “entendran que els passa, els símptomes concrets i algunes pautes per afrontar-los”, però avisa que per a algunes persones està sent “molt dur” enfrontar-se a les seves pàgines perquè els suposa “veure’s al mirall” i això sovint és un “impacte”.

Frías defineix fins a quatre tipologies de símptomes, els relacionats amb la impulsivitat –afartament, addiccions, compres compulsives, hipersexualitat–, la inestabilitat emocional –tristesa, ràbia, angoixa, violència–, els problemes de relació –dependència patològica, buit existencial, por al rebuig, desconfiança– i els problemes d’identitat.

ACN
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un miler de persones exigeixen l’absolució dels sis activistes anti-MAT

Notícia següent

Sis de cada deu menors de 30 anys atesos a l’hospital de Salt són ludòpates

Notícies relacionades