La Setmana Europea arriba a Catalunya amb un miler d’activitats organitzades

Entre el 19 i el 27 de novembre s'han programat centenars d'activitats per conscienciar del malbaratament en tots els àmbits

0
526

Catalunya celebrarà del 19 al 27 de novembre la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb unes 1.030 accions repartides pel territori, un 11% més que el 2015. L’objectiu d’aquesta cita és sensibilitzar a la ciutadania de la importància d’evitar la generació de deixalles. Per aquest motiu s’han organitzat tallers de reutilització i compostatge i centenars d’activitats per conscienciar del malbaratament en tots els àmbits. Concretament, el focus s’ha situat en accions que impulsin les “3 R”: reduir residus, reutilitzar productes i reciclar materials. A més, enguany s’emfatitzarà que “el millor residu és el que no es produeix”. Segons un comunicat del departament de Territori i Sostenibilitat, en aquesta ocasió s’hi han implicat 262 organismes i empreses, un 49% més que l’any passat. Les activitats geolocalitzades es poden consultar mitjançant l’agenda.

131 ajuntaments, 67 escoles i universitats, 39 associacions i 18 empreses s’han sumat a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que entre el 19 i el 27 d’octubre han programat unes 1.030 accions repartides pel territori. Totes les activitats es difondran a les xarxes socials, amb les etiquetes #EWWRCAT i #EWWR per aconseguir un major impacte.

A la Regió Metropolitana de Barcelona s’han programat 648 activitats. 94 al Vallès Oriental, 202 al Vallès Occidental, 26 al Maresme, 22 al Garraf, 150 al Barcelonès, 139 al Baix Llobregat i 15 a l’Alt Penedès. Entre aquestes accions destaca un taller d’autòpsia de residus que el 19 novembre es farà a Torrelles, Castellbisbal, Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallès. També s’ha programat una recollida i taller d’actualització d’ordinadors i mòbils en desús, el 25 de novembre a Barcelona. I una subhasta pública de bicicletes abandonades el 19 de novembre a Malgrat de Mar.

A les comarques gironines s’han programat 122 accions. 46 a la Selva, 5 al Ripollès, 4 al Pla de l’Estany, 28 al Gironès, 5 a la Garrotxa, 16 al Baix Empordà i 18 a l’Alt Empordà. Entre aquestes, destaquen les parades al carrer i tallers que faran les cuineres de Sils oferint tastets elaborats amb menjar sobrant entre el 20 i el 27 de novembre a 17 municipis. I el Mercat de la joguina de segona mà, organitzat per les AMPES i la col·laboració de l’Ajuntament, que tindrà lloc el 19 de novembre a la Vall d’en Bas.

A la demarcació de Lleida s’han organitzat 92 activitats. 6 a l’Urgell, 42 al Segrià, 5 a la Segarra, 34 al Pla d’Urgell, 3 a la Noguera, i 2 a les Garrigues. Entre aquestes accions, destaca la construcció de refugis de fauna, caixes-niu i menjadores, reciclant palets i palots de fruita dolça, que es farà el 26 de novembre a les Torres del Segre. Els cursos i tallers per ensenyar a evitar que es facin malbé les fruites i verdures dels horts, que es faran el 19 de novembre a Lleida. I el taller de recuperació de roba de segona mà, que tindrà lloc el 19 de novembre a Lleida.

A la Catalunya Central s’han programat 89 iniciatives. 1 al Solsonès, 20 a Osona, 4 al Moianès, 6 al Berguedà, 47 al Bages, i 11 a l’Anoia. Entre aquestes activitats, destaquen els tallers de prevenció del malbaratament alimentari per conscienciar al món de la restauració, que es faran el 24 de novembre a Igualada i el taller de neteja d’envasos d’un solar de Manresa i del seu posterior reciclatge, que tindrà lloc el 26 de novembre.

I al Camp de Tarragona hi ha previstes 46 accions. 16 al Tarragonès, 2 al Priorat, 2 a la Conca de Barberà, 8 al Baix Penedès, 14 al Baix Camp, 4 a l’Alt Camp. Entre elles, destaquen un taller de reutilització de materials per fabricar un coet, que es farà el 21 de novembre a Roda de Barà. I el porta a porta als restaurants de Torredembarra fomentant mesures contra el malbaratament alimentari, que tindrà lloc el 26 de novembre a Torredembarra.

El Dia temàtic, destinat a la Prevenció d’Envasos
Aquesta edició de la Setmana, el dia temàtic de la Prevenció estarà dedicat als residus d’envasos. Així, el dissabte 19 de novembre, se celebraran a tot Europa activitats destinades a evitar la generació d’aquest tipus de residus. L’objectiu és reduir l’ús d’envasos, atès que s’estima que cada persona genera 157 kg cada any, la majoria evitables. Així, s’organitzaran accions diverses com ara un taller d’ecodisseny d’envasos, accions per evitar el sobre envasat, promoció de l’ús d’envasos reutilitzables a l’escola i la feina, i berenars i festes sense envasos d’un sol ús.

FER UN COMENTARI