Barcelona dóna llum verd a la nova ordenança de terrasses

Avatar photo

El sector aplaudeix les modificacions després d'un llarg període de negociació i incertesa: "Ens ho mereixíem"

La comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verd a la tramitació de la modificació de l’ordenança de terrasses. El principal canvi és la flexibilització de criteris a l’hora d’autoritzar-les, com el percentatge màxim d’ocupació de les voreres o les distàncies mínimes entre les terrasses i les façanes per garantit l’accessibilitat de tots els col·lectius. Les noves mesures fan que l’ordenança sigui realment “aplicable” i trenca amb la “rigidesa” de la normativa anterior, segons ha assegurat la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz. La modificació s’ha aprovat amb el suport de la majoria de grups. El Gremi de Restauració ha aplaudit la nova norma: “Ens ho mereixíem”, ha exclamat el seu president, Pere Chia.
Janet Sanz ha detallat que la nova normativa dona resposta a les peticions del sector perquè sigui “aplicable, flexible i realista”, a partir de l’actual situació que es dona a la ciutat. La responsable d’Urbanisme assegura que les modificacions permeten continuar “compaginant” l’ús veïnal de l’espai públic amb el funcionament dels negocis.

Les principals novetats, com ja va anunciar el passat mes de desembre la pròpia alcaldessa, Ada Colau, passen per flexibilitzar els criteris exigits per autoritzar la implantació de terrasses en relació als percentatges d’ocupació de les voreres i dels espais lliures.

Per garantir l’accessibilitat de tots els col·lectius, caldrà deixar un espai de pas d’1,80 metres entre la façana i la terrasses que, “preferentment” però no de manera obligatòria, haurà d’estar davant del local. A més, per a les terrasses “emblemàtiques” que estiguin adossades a les façanes s’estudiaran alternatives d’accessibilitat.

També es flexibilitza la dimensió de les terrasses en els carrers de vorera diferenciada que orientativament es manté que haurà de ser d’un màxim del 50%, però s’admet que, en funció de cada cas, pugui ocupar un espai situat en una forquilla d’entre el 40% i el 60% de la vorera.

La normativa també estableix l’any 2025 com a data de caducitat de les estufes de combustió. Ajuntament i sector treballaran conjuntament per buscar alternatives abans d’arribar a aquesta data i s’adopta també el compromís perquè les estufes funcionin exclusivament en temporada d’hivern.

Sanz també recorda que l’acord amb el sector estableix també la prohibició de tenir terrasses sense servei, per tal d’afavorir la contractació i, a fi de fomentar les bones pràctiques, s’establiran nou nous criteris del regim sancionador de l’ordenança. “És positiu perquè neix de la suma de voluntats i les normes són clares per a tots”, afirma.

Un altre dels elements de conflicte, el de les “ordenacions singulars” que havia portat l’Ajuntament als Jutjats, s’elimina. En el seu lloc es creen les “xones de criteri territorial” i les “zones d’excel·lència”, on l’Ajuntament pot establir criteris concrets per garantir una millor harmonia de les terrasses.

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chia, ha celebrat l’aprovació d’aquestes modificacions perquè treu de sobre un problema al sector, que ara es podrà concentrar, diu, en “ser millors sense la pressió de l’ordenança”. Per Chia, la polèmica hauria de passar ja a l’oblit.

A partir d’ara s’obre un període d’al·legacions abans que l’ordenança es pugui aprovar definitivament al ple municipal del mes d’abril, tot i que la intenció inicial era poder-la aprovar ja al març. Alguns grups municipals ja han anunciat la presentació d’algunes propostes per intentar “millorar” encara més el redactat de la norma.

En aquest sentit, la majoria de grups han aplaudit el consens assolit, però han atribuït tots els mèrits a la pressió del propi Gremi de Restauració i han criticat l’actitud del govern municipal de BComú, a qui demanen mantenir el diàleg obert per poder continuant afegint millores abans del tràmit de l’aprovació definitiva.

L’únic grup que hi ha votat en contra és la CUP, que assegura que la modificació de l’ordenança “mercantilitza” encara més l’espai públic. La cap de files dels cupaires, Maria José Lecha, assegura que el govern municipal s’ha posat al servei del ‘lobby’ de la restauració i “d’esquenes al moviment veïnal”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Presó per vendre drogues al seu bar de Lleida

Notícia següent

Indemnitzen amb 160.000€ una treballadora afectada per fumigacions en dos CAP

Notícies relacionades