Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

5,7 milions d’euros per millorar i rehabilitar l’entorn del Park Güell

Avatar photo

La inversió prové dels ingressos obtinguts a partir de la regulació de l’entrada de visitants al parc, que ascendeix a 15 milions

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquest estiu un paquet d’obres de 5.738.132 euros per mantenir i rehabilitar el patrimoni arquitectònic del Park Güell i dels entorns. El projecte s’emmarca en el conjunt d’actuacions engegades pel consistori per a assegurar el bon estat de les zones d’accés. Aquest dijous, n’han presentat els detalls Jaume Collboni, alcalde accidental i Eloi Badia, regidor del districte de Gràcia. La inversió sorgeix dels ingressos obtinguts a partir de la regulació de l’entrada de visitants al parc, que ascendeixen a 15 milions. En aquest sentit, Collboni ha afirmat que la política del consistori per a la gestió dels espais d’interès cultural busca que els “beneficis retornin a la ciutat en forma de millora dels entorns i de la convivència”. Les obres podrien allargar-se entre 12 i 14 mesos.
Pel que fa a la zona monumental del parc, ja ha començat aquest juliol la reparació de la plaça de la Natura del Park Güell que durarà set mesos i a la qual s’hi destinaran 884.332 euros. Es construirà un sistema de drenatge que permeti, d’una banda, la recollida de les aigües pluvials i, de l’altra, la impermeabilització del sostre de la Sala Hipòstila (situada a sota de la plaça).

També es vol millorar la zona de la Font de Sant Salvador, molt reivindicada pel teixit veïnal. S’estima que requerirà un pressupost de 598.962 euros i les obres començaran cap al final d’agost i duraran sis mesos. De cara a la reforma, es respectaran el tipus d’acabats i materials actuals.

Es restauraran els accessos tant a la part forestal com a la part monumental. En aquest sentit, es preveu la millora de la superfície del paviment de l’accés del Forat del Vent. Ara, a causa de l’erosió, s’hi creen embassaments d’aigua quan plou i per això es vol recuperar el nivell original del pendent. També es restauraran les escales que connecten el parc amb el barri del Coll.

Encara dins de l’àrea monumental del parc, s’està actuant sobre el camí de la Pressió, les àrees infantils i l’itinerari de la diversitat, amb un pressupost de 1.006.556 euros. Segons Badia, així es volen enfortir “els usos comunitaris, socials i quotidians” de l’espai. En aquest cas, les obres no començaran fins el gener del 2018 i s’allargaran aproximadament nou mesos.

Pel que fa als béns immobles integrats dins la zona monumental del parc, es destinaran 1.365.668 euros per restaurar-ne alguns elements. Els treballs començaran a principis de l’any que ve i es preveu que durin uns 16 mesos.

D’una banda, es remodelarà la Font de la Sarva, situada a la Sala Hipòstila, que actualment no es pot veure. Un cop acabat el treball, s’obrirà a l’accés dels visitants. També es finalitzarà la restauració de les cúpules interiors de la sala que, junt amb els medallons ja restaurats, mostrarà el disseny original de l’espai.

D’altra banda, es restaurarà el trencadís de la part exterior del banc situat a la zona monumental i es reforçarà l’estructura del viaducte de baix.

Fora de l’àrea monumental, s’invertiran 178.713 euros en la rehabilitació de les escales de l’avinguda Pompeu Fabra i ja des del juliol s’estan fent intervencions sobre la baixada de la Glòria, amb un pressupost de 131.721 euros. Per a tots dos projectes es preveu una durada de tres mesos.

Les reformes aniran més enllà dels espais directament adjacents amb el Park Güell i a l’agost començaran els treballs per a millorar els seus entorns al districte d’Horta-Guinardó. D’una banda, es milloraran els drenatges i les escorrenties en tots els carrers de l’entorn i es faran arranjaments al camp de futbol del CD Carmel. En aquest cas, les obres duraran uns tres mesos i mig i suposaran una inversió de 782.163,66 euros. De l’altra, es destinaran un total de 392.614,55 euros a altres tasques, com ara la catalogació dels elements arquitectònics i naturals del parc o el control arqueològic dels treballs.

Aquestes actuacions s’emmarquen dins d’un paquet de mesures global que reuneix una inversió de 10,6 milions d’euros. L’objectiu d’aquestes mesures de regulació no és només l’obtenció de beneficis per a la ciutat i el veïnat, segons Collboni, sinó la “desmassificació” del Park Güell, que ha passat de nou milions de visitants al 2012 a 2,9 al 2016 (a la seva zona monumental). Segons l’alcalde accidental, aquesta baixada ha permès “gestionar més racionalment un patrimoni de tots i causar les mínimes molèsties als veïns”. En aquest sentit, s’ha escollit l’estiu per iniciar els treballs també amb la voluntat de no molestar el veïnat, ha afirmat Collboni.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La lírica i la soprano Sara Blanch, protagonistes de “Les nits a la Baranova”

Notícia següent

Recuperen 2 dels 12 ocells perduts després que hagin obert la gàbia del Zoo

Notícies relacionades