Una bona alimentació de la flora intestinal protegeix contra el coronavirus

Unes bacteris intestinals alimentades amb fruites, verdures i fibres protegeixen del coronavirus i milloren la recuperació en cas de contreure-ho. A partir d’aquestes dues premisses d’estudis científics xinesos i alemanys, la investigadora Yolanda Sanz tracta des de l’Institut d’Agroquímica d’Aliments (IATA) de descobrir la ‘Influència de l’microbioma intestinal en la infecció covid-19 i en l’efectivitat de la immunoteràpia en pacients amb càncer ‘, una iniciativa finançada per la Plataforma Salut Global de el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

La salut depèn de la nutrició de la nostra microbiota, de com alimentem als bilions de bacteris, fongs i llevats que colonitzen l’intestí des que naixem i que el mateix protegeixen contra l’obesitat o la depressió que disparen la inflamació present en els pacients més greus de coronavirus. I això és així perquè la microbiota intestinal regula el nostre sistema immunitari i influeix en la predisposició o no a infeccions víriques i bacterianes.

“Estudis preliminars apunten que els malalts amb covid-19 presenten alteracions en el seu microbioma”, explica Yolanda Sanz, qui al costat del seu equip de l’IATA analitzarà durant un any la flora intestinal de nens sans de Paterna (València) i dels seus familiars per veure, si contrauen el coronavirus, com evolucionen aquests ‘bestioletes’, uns bons i altres dolents, però determinants en la nostra salut ia la nostra malaltia.

La clau per gaudir d’una microbiota bona, en la qual dominin els bacteris que ens protegeixen davant de la malaltia, és una alimentació a força de fruites, verdures, llegums i fibres, totes plenes d’hidrats de carboni que són el menjar d’aquests bacteris bones. La dieta mediterrània ha demostrat ser una bona aliada d’aquests ‘animalons’ protectors que generen àcids antiinflamatoris com el butirat.