Un de cada cinc infants no té aigua suficient per cobrir les seves necessitats

Avatar photo

UNICEF presenta la iniciativa Seguretat Hídrica per a Tothom, l’objectiu del qual és aconseguir suport mundial i recursos per arribar als infants dels punts més vulnerables en matèria d’aigua

A tot el món, més de 1.420 milions de persones, inclosos 450 milions d’infants, viuen en zones on la vulnerabilitat hídrica és alta o extremadament alta, segons un nou anàlisi publicat per UNICEF. Això significa que 1 de cada 5 infants al món no té aigua suficient per satisfer les seves necessitats.

L’anàlisi, que forma part de la iniciativa Water Security for All (Seguretat hídrica per a tothom), identifica les zones on els riscos de que es produeixi escassetat física d’aigua es combinen amb uns nivells deficients dels serveis d’aigua. Les comunitats que viuen en aquestes zones depenen d’aigües superficials, fonts no millorades o fonts d’aigua que es troben a més de 30 minuts de distancia de casa seva.

“La crisi mundial de l’aigua no està simplement per arribar, ja és aquí, i el canvi climàtic no farà més que empitjorar-la”, assegura la directora executiva d’UNICEF, Henrietta Fore. “Els infants en són les majors víctimes. Quan els pous s’assequen, els infants són el que falten a l’escola per anar a buscar aigua. Quan les sequeres disminueixen el subministrament d’aliments, els infants pateixen desnutrició i retard en el creixement. Quan hi ha inundacions, els infants contrauen malalties transmeses per l’aigua. I quan els recursos hídrics disminueixen, els infants no poden rentar-se les mans per combatre les malalties”.

Les dades mostren que els infants de més de 80 països viuen en zones on la vulnerabilitat hídrica és alta o extremadament alta. A l’Àfrica Oriental i Meridional es registra la major proporció d’infants que viuen en aquestes zones, ja que més de la meitat – el 58%- tenen dificultats per accedir a una quantitat suficient d’aigua cada dia. Segueixen l’Àfrica Occidental i Central (31%), Àsia Meridional (25%) i l’Orient Mitjà (23%). A l’Àsia Meridional es troben el major número d’infants que viuen en zones on la vulnerabilitat hídrica és més alta o extremadament alta: més de 155 milions d’infants.

Els infants de 37 països on hi ha “punts vulnerables” es troben en circumstàncies especialment greu en termes de xifres absolutes i proporció d’infants afectats; és a tots els indrets on cal dirigir els recursos mundials i i impulsar el suport i les accions urgents. Aquesta llista inclou Afganistan, Burkina Faso, Etiòpia, la Índia, Kènia, Níger, Nigèria, Pakistan, Papua Nova Guinea, Suda, Tanzània i el Iemen.

La demanda d’aigua segueix augmentant dràsticament mentre que els recursos disminueixen. A més del ràpid creixement de la població, la urbanització, l’ús i la gestió deficients de l’aigua, el canvi climàtic i els fenòmens meteorològics extrems redueixen les quantitats disponibles d’aigua potable, exacerbant l’estrès hídric. Segons un informe d’UNICEF de 2017, gairebé 1 de cada 4 infants a nivell mundial, l’any 2040, viurà en zones on l’estrès hídric serà extremadament alt.

Tot i que el món sent les repercussions de l’escassetat d’aigua, ningú la pateix més que els infants més vulnerables. Els infants i les famílies que viuen en comunitats vulnerables s’enfronten a l’arma de doble tall que suposa haver de fer front als alts nivells d’escassetat d’aigua i rebre, a la vegada, els serveis d’aigua més deficients, la qual cosa fa que l’accés a una quantitat suficient d’aigua depengui especialment de les pertorbacions climàtiques i dels esdeveniments extrems.

En resposta, UNICEF ha presentat la iniciativa Water Security for All para garantir que tots els infants tinguin accés a serveis d’aigua sostenibles i resilients al clima.  La iniciativa pretén impulsar recursos, aliances, mesures d’innovació i respostes mundials destinades als indrets als quals s’ha determinat que hi ha punts vulnerables: allà la necessitat de serveis d’aigua, sanejament i higiene segures, resistents i sostenibles és major i més urgent.

UNICEF està treballant per proporcionar:

  1. Serveis d’aigua potable segurs i assequibles: accés a serveis d’aigua segurs i assequibles que siguin sostenibles, estiguin a prop de les llars i es gestionin professionalment.
  2. Serveis i comunitats d’aigua, sanejament i higiene resilients al clima: serveis d’aigua, sanejament i higiene que resisteixin les pertorbacions climàtiques, que funcionin amb fonts d’energia de baixa emissió de carboni i que enforteixin la resiliència i la capacitat d’adaptació de les comunitats.
  3. Actuació oportuna per prevenir l’escassetat d’aigua: avaluacions de recursos, extracció sostenible d’aigua, ús eficient i mesures d’alerta i prevenció primerenca.
  4. Cooperació en matèria d’aigua a favor de la pau i l’estabilitat: suport a les comunitats  i a les principals parts interessades perquè la gestió equitativa dels serveis d’aigua, sanejament i higiene augmenti la cohesió social, l’estabilitat política i la pau; i en les zones de conflicte, per prevenir els atacs a les infraestructures i al personal encarregat de l’aigua i el sanejament.

“Hem d’actuar ara tant per abordar la crisi de l’aigua com per evitar que s’agreugi”, declara Fore. “Només podem aconseguir seguretat hídrica per a tots els nens i nenes mitjançant la innovació, la inversió i la col·laboració, i garantint que els serveis siguin sostenibles i resistents a les pertorbacions climàtiques. Pels nostres fills i filles, i el nostre planeta, hem d’actuar “.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tortosa reposa els camins del barranc de Sant Llàtzer i de les Revoltes

Notícia següent

Els restaurants i l’Ajuntament de Valls promocionen la calçotada per atreure visitants

Notícies relacionades