Un grup de veïns ocupa un despatx d’advocats per reclamar un lloguer social

Els Mossos els han desallotjat després de dues hores tancats a l'edifici

Imatge de la protesta dins el bufet d'advocats Vallès Arbós, ocupat pel Sindicat de Barri del Poble Sec. Pla general d'una pancarta on s'acusa el bufet de "còmplice de desnonaments". 1 de març del 2019. (Horitzontal)
Un grup de veïns del Poble Sec i del Raval han ocupat aquest matí el despatx d’advocats Vallés Arbós, a la Via Laietana de Barcelona, per reclamar un lloguer social per a una família en via de desnonament. Segons el Sindicat de Barri del Poble Sec, que ha participat a la protesta, la família afectada va ser “estafada” amb un fals contracte de lloguer per un pis administrat per aquest bufet. Una trentena de veïns, que ja han evitat diversos desnonaments dels afectats, han estat tancats a l’edifici durant més de dues hores i havien alertat que si no aconseguien un lloguer social es quedarien a dormir. Els Mossos d’Esquadra han desallotjat un per un els ocupants del bufet, que s’han concentrat a les portes per continuar la protesta.
Cap a les onze del matí un grup d’una trentena de veïns del Poble Sec i el Raval han ocupat el bufet d’advocats Vallès Arbós, a la Via Laietana, per exigir que s’ofereixi un lloguer social a la família de la Wanda, que asseguren que va ser “estafada”. Àxel Altadill, portaveu del Sindicat de Barri del Poble Sec, ha explicat que la família afectada va estar pagant un “fals lloguer” durant dos anys abans d’assabentar-se, via un avís de desnonament, que el pis al Raval era ocupat i que realment no s’estava cobrint els costos del lloguer.

Després de dos intents de desnonaments, aturats pels col·lectius de suport, i d’un tercer avís de desallotjament imminent, la plataforma ha ocupat el bufet, que administrava el pis de la Wanda. “No marxarem fins que no ens ofereixin un lloguer social”, han assegurat.

Altadill ha explicat que aquesta acció s’emmarca en una campanya d’atac al fons d’inversions Blackstone, a qui acusen de ser “culpable” dels desnonaments. Així, Altadill argumenta que amb l’acció d’ocupació dirigeixen, també, l’atac al despatx d’advocats Vallès Arbós, que administra diverses propietats de Blackstone. “Estan gestionant molts dels seus tentacles, el bufet és responsable de fer fora la Wanda”, retreu Altadill.

Encara que els ocupants asseguraven que no abandonarien l’edifici fins que aconseguissin el seu objectiu i amenaçaven amb quedar-s’hi a dormir, els Mossos d’Esquadra els han desallotjat un per un dues hores després. “La seva resposta ha estat enviar la policia, que de forma violenta i agredint-nos ens ha expulsat i identificat”, ha denunciat Altadill, que ha afegit que “no els tenen por” i que hi tornaran “tantes vegades com faci falta”.

Aprovació del decret del lloguer

La protesta ha coincidit amb l’aprovació per part del govern espanyol del decret de lloguer que limita la pujada anual dels lloguers a l’increment de l’IPC i que fixa l’obligatorietat per als jutjats de notificar el dia i l’hora en què es fa un desnonament. Pel que fa a aquest últim aspecte, els portaveus de la plataforma que ha dut a terme la protesta no han volgut valorar la mesura fins haver-la pogut analitzar en detall, encara que han avançat que la consideren “insuficient”.

D’altra banda, Altadill sí que ha assegurat que si el fons d’inversions Blackstone amenaça amb marxar de l’Estat si es modifica la normativa els posaran “una catifa vermella” perquè se’n vagin, ja que ha assegurat que les cases “han de ser per a la gent” i ha avisat que “lluitaran” perquè sigui així.