El vaixell GNV Azzurra que allotjava policies a Barcelona ja ha marxat

Està previst que el Rhapsody salpi dimarts a les 10 de la nit

El vaixell GNV Azzurra, una dels tres creuers que han allotjat centenars d’agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola en el marc de l’operació Copèrnic, ha marxat del Port de Barcelona aquesta passada nit amb destinació Gènova. L’embaracació ha abandonat la dàrsena sud on estava atracada unes hores abans del que estava previst, cap a quarts de 10 de la nit, ja que s’esperava que salpés a primera hora del matí. El GNV Azzurra va atracar al Port de Tarragona a mitjan setembre i el 16 de novembre, quan el creuer Moby Dada -decorat amb el ‘Piolín’ i altres dibuixos animats- va marxar de Barcelona, el va substituir. El tercer creuer que ha allotjat policies és el Rhapsody i està previst que abandoni el Port de Barcelona dimarts, 2 de gener, a les 10 de la nit.

L’últim dels tres vaixells que han estat residència flotant de centenars de policies que marxarà del Port de Barcelona és el Rhapsody. A la falda del buc, atracat davant el Moll del Príncep d’Espanya, ja no es veien aquest dissabte les files de furgonetes de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) que hi havien estat aparcades en les últimes setmanes, després que el Ministeri de l’Interior finalitzés la retirada dels reforços policials més de tres mesos després del desplegament.

El Rhapsody va arribar a Barcelona el 20 de setembre al matí i, aquella tarda, va atracar-hi el Moby Dada. El vaixell que ha marxat de Barcelona aquest diumenge, el GNV Azzurra, va amarrar al Port de Tarragona el mateix dia i, dos mesos després, el 16 de novembre, es va desplaçar a Barcelona en el lloc que deixava el Moby Dada, que va salpar cap a Itàlia.

Centenars d’efectius de la Guàrdia Civil i la policia espanyola es van desplaçar en l’operatiu que havia d’impedir el referèndum de l’1 d’octubre. Part d’aquests agents van tornar a les seves destinacions el novembre, mentre que es va mantenir un “contingent més reduït” fins passades les eleccions al Parlament del 21 de desembre. L’objectiu era que els policies que es mantenien a Barcelona poguessin donar resposta en cas que fos necessari en matèria d’ordre públic, així com per a altres funcions, segons van assenyalar en el seu moment fonts de la policia espanyola. Aquests agents han anat marxant de forma progressiva en la darrera setmana en un procés que es va tancar dissabte.

L’estada dels policies en les embarcacions no ha estat exempta de polèmiques. La decoració amb els dibuixos animats de la Warner Bros va convertir el Moby Dada en objecte de mofa, encara més quan es van intentar tapar els ninots amb lones. Fruit d’aquesta popularitat no desitjada, el personatge del ‘Piolín’ va esdevenir una imatge insígnia, protagonista inesperada de les mobilitzacions independentistes.

D’altra banda, els sindicats policials van criticar la poca idoneïtat d’allotjar els agents en ferris i van denunciar les condicions en el Moby Dada. L’última polèmica es va desfermar amb el menú de Nadal dels agents, que alguns sindicats policials van denunciar i el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va ordenar obrir una informació reservada al respecte.