Treballadors de deixalleries i punts verds de Barcelona fan vaga

El comitè d'empresa demana la "readmissió" d'un company que va ser "injustament acomiadat" després que s'intentés "defensar" d'una agressió

Els treballadors de l’empresa Solucions Integrals per als Residus SA (SIRESA), que gestiona els punts verds i les deixalleries de Barcelona i de l’àrea metropolitana, han protestat aquest dilluns contra la “inseguretat” i la “indefensió” que pateixen en el seu lloc de treball davant les “freqüents” agressions i robatoris. Així ho ha explicat la delegada de prevenció del comitè d’empresa de SIRESA, Glòria Fontcuberta, en el primer dels tres dies de vaga que han convocat els treballadors de l’empresa. Des del comitè d’empresa, han confirmat a l’ACN que el seguiment de la vaga ha estat del 90% en els punts verds de barri, mentre que en els punts verds mòbils s’ha situat en el 65%. La representant del comitè d’empresa ha apuntat que també demanen la “readmissió” d’un company que va ser acomiadat per l’empresa, “acusat de deixar robar”. Fontcuberta ha assegurat que els treballadors de gestió de residus han de fer front a “agressions” i fins i tot a “amenaces de mort”. És per aquest motiu que han demanat davant de l’Ajuntament de Barcelona que s’estableixi un “protocol” i “mesures més contundents” contra les agressions físiques que pateixen.
Segons Fontcuberta, els treballadors de SIRESA, participada al 100% per la societat de capital públic TERSA, han de trucar la Guàrdia Urbana quan tenen un “problema”, ja que no tenen “cap referència com a empresa”. “Reclamem que hi hagi una avaluació de riscos psicosocials perquè l’empresa tingui present els moments complicats que vivim”, ha dit Fontcuberta.

Un treballador acomiadat

La representant del comitè d’empresa ha assegurat que els treballadors estan “indefensos” davant les agressions i ha denunciat que precisament s’acomiadés “injustament” un company que s’intentava “defensar” d’una agressió. Segons ha explicat Fontcuberta, l’empresa ha acusat el treballador de “deixar robar”. Des del comitè d’empresa, però, han defensat que va seguir el protocol establert, que és “tancar-se” dins de la instal·lació en cas de perill.

La representant del comitè d’empresa ha explicat que el treballador va patir un atac d’ansietat i va trucar la Guàrdia Urbana. A més, ha denunciat l’abandonament del treballador per part de SIRESA. “Va fer la denúncia, va anar a judici i l’empresa no es va presentar”, ha apuntat. Ara, des del comitè d’empresa consideren que serà l’empresa qui haurà de “provar” la suposada connivència del treballador amb les persones que pretenien robar al centre de gestió de residus. El cas està pendent de judici, que se celebrarà al setembre.

Dues jornades més de vaga

Fontcuberta ha recordat que fa un any van fer una altra vaga per denunciar la inseguretat física que pateixen tant els treballadors dels punts verds de Barcelona com els formadors o els inspectors. Tanmateix, la representant del comitè d’empresa denuncia que, després d’aquella primera protesta, SIRESA “només” els va facilitar el telèfon de la Guàrdia Urbana perquè truquessin quan hi havia “problemes”.

Convocada pel sindicat CTTR, aquesta no serà l’única jornada de vaga a SIRESA. Els treballadors n’han convocat dues més per als dies 19 i 22 de maig i han avisat que la vaga podria passar a ser indefinida si l’empresa no pren mesures que millorin la seguretat als llocs de treball.