TMB denuncia l’atac a un bus turístic a la zona del Camp Nou

L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat es personaran en la causa

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat denúncia davant el jutjat de guàrdia per l’atac de dijous passat a un autobús turístic a la zona del Camp Nou un cop s’han recopilat totes les dades de l’incident i s’han valorat els danys materials i les pèrdues per l’aturada del servei arran de l’incident, que sumen un total de 1.849,24 euros. Segons la companyia de transports, el vehicle no va poder continuar donant servei i es va haver de retirar a la cotxera. TMB va avisar dels fets divendres als Mossos d’Esquadra. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han anunciat que es personaran en la causa.

TMB ha argumentat que a més de la generació d’activitat que representa el Bus Turístic de Barcelona -aportació de visitants a 70 equipaments culturals i d’oci i la promoció internacional-, actualment hi ha una “millor organització i distribució” de l’afluència turística i un “menor impacte” en l’ocupació de l’espai ja que, segons apunta, el conjunt dels viatgers del bus turístic en temporada alta equival a la circulació de 500 autocars menys. A més, la companyia assegura que els beneficis (12,5 milions d’euros el 2015) es destinen íntegrament a finançar el transport urbà (80%) i la promoció turística de la ciutat (20%).

En aquest sentit, la companyia ha destacat que per al transport urbà de viatgers l’aportació dels beneficis del Bus Turístic al pressupost de TMB suposa “una contribució important al sosteniment del transport públic regular i una disminució de les necessitats de finançament, via tarifes integrades o aportacions de les administracions públiques, equivalent a uns 10 milions d’euros anuals”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, i el segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han anunciat aquest dilluns que la Generalitat i el consistori, respectivament, es personaran en la causa contra els responsables dels fets. Vila ha assegurat en declaracions a Rac1 que “tan bon punt” l’Ajuntament o TMB formalitzi la denúncia començaran el procediment i es personarem en la causa perquè “més enllà de la gravetat i la temeritat de l’acció, la llei de turisme també ens reclama que, com a Govern, vetllem pels nostres visitants i garantim la promoció de Catalunya com marca turística de qualitat”.

El conseller Vila ha assenyalat que aquesta va ser “una acció violenta, intimidatòria i organitzada que esta tipificada com a delicte molt greu”, i demana a l’organització política Arran que “reflexioni i asseguri que aquest fet gravíssim no es tornarà a repetir”. “No hi ha ni un ciutadà sensat que veu bé una acció violenta d’aquestes característiques, i això s’ha de reprovar del tot”, ha ressaltat el conseller, que a més ha afegit que “la defensa d’unes conviccions ideològiques, socials i polítiques no es poden fer mai a través de la violència i la intimidació. “Hi ha una ratlla que no es pot passar mai”, ha remarcat Vila.

El conseller Santi Vila ha destacat que Barcelona i Catalunya “deu moltíssim” al turisme no només des del punt de vista econòmic, ha dit, sinó “també pels valors de tolerància o culturals que ens han aportat i això ho hem de preservar”. Alhora ha admès, però, que l’activitat turística genera unes “externalitats negatives” que poden ocasionar molèsties ciutadanes i, per això, ha dit que cal fugir dels “discursos genèrics i ple de tòpics” i, en canvi, treballar en fer una “bona gestió del turisme per fer front a les possibles externalitats negatives que genera”, ha reiterat.

En roda de premsa, Collboni ha condemnat qualsevol acte violent a la ciutat. segon tinent d’alcalde ha subratllat que Barcelona “és una ciutat democràtica on no hi caben aquest tipus d’actes” i ha afegit que aquests brots de turismofòbia “són expressions de xenofòbia”. Per això, ha demanat a la CUP que denunciï de forma explicita la violència i que el Govern català també ho reclami a la CUP.

“El debat del turisme és legítim però no es pot permetre derivades violentes de joventuts de partits polítics”, ha afirmat Collboni, que ha recordat que TMB “està posant” una denúncia “pels perjudicis a un servei públic”. El segon tinent d’alcalde ha apuntat que l’Ajuntament també es personarà en aquesta causa “perquè hi ha hagut un atemptat contra la convivència i vulnera la seguretat ciutadania”.