S’entreguen 400 ordinadors i accés a Internet a famílies de Trinitat Nova

Es tracta d'una prova pilot dins del projecte 'Connectem Barcelona'

Aquesta setmana ha tingut lloc a Trinitat Nova, al districte de Nou Barris, el tret de sortida del projecte pilot Connectem Barcelona d’inclusió digital als barris, impulsat  per l’Ajuntament de Barcelona i una trentena d’organitzacions, entre entitats i empreses. Aquesta prova busca reduir la bretxa digital i lluitar contra la nova font de desigualtat social que suposa la digitalització en un dels barris que concentra algunes de les rendes més baixes de la ciutat, així com un dels nuclis més grans de persones en situació de bretxa digital registrada.

La prova pilot facilita l’accés a Internet de qualitat a 400 llars vulnerables i vol avaluar l’impacte dels programes d’acompanyament i capacitació digital, que tenen com a objectiu treure el màxim benefici d’aquesta connexió a la xarxa. És a dir avaluarà la reducció de la bretxa digital en la seva triple dimensió: d’accés (connexió a Internet), de dispositius (nombre i tipus) i d’habilitats o coneixements necessaris per l’aprofitament tecnològic. La metodologia d’avaluació comptarà amb la creació d’un grup de control i un d’experimental. Aquest últim comptarà amb un seguiment proactiu de les activitats de capacitació planificades per part dels Agents TIC.

El Comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, s’ha mostrat “optimista perquè només 5 mesos després de la presentació del MESBarcelona, s’estan concretant projectes i observem un gran interès per part de la ciutadania a poder instal·lar gratuïtament plaques a les seves teulades”.El Casal de Barri Trinitat Nova ha acollit aquesta setmana un total de 8 sessions que, en grups de 35 persones, han servit per fer entrega dels ordinadors a les famílies vulnerables que participen al programa i per avaluar les competències digitals dels beneficiaris. Els ordinadors portàtils cedits, uns 400 en total, compten amb prestacions avançades, així com enrutadors (MIFIs) i targetes SIMs amb connectivitat garantida durant tot el curs escolar per assegurar aquests recursos a totes les persones beneficiàries que fins ara no hi tenien accés.

Un dels eixos principals del projecte és el Pla de Capacitació i Acompanyament que s’ha previst i que té 3 pilars fonamentals:

    1. Presència d’Agents TIC al territori

El programa compta amb 4 Agents TIC que seran els encarregats de fer l’acompanyament a les persones beneficiàries del projecte, concretament del grup experimental, així com de donar suport al conjunt de beneficiàries. La seva presència al barri serà constant i evident amb un desplegament previst a diferents equipaments del barri. Des del 15 d’octubre fins al 31 de desembre de 2021 hi haurà 4 Agents TIC amb una presència permanent i diària al Casal del Barri, el Mercat Municipal, el Punt Òmnia i a l’Institut Escola de Trinitat Nova.

    1. Programa de capacitació bàsic i capacitació reglada

Gràcies a la col·laboració de Càritas i Ingeus, es posa a disposició de les persones beneficiàries un conjunt de materials per a la capacitació bàsica en l’àmbit digital. Aquest contingut estarà a disposició de totes les persones beneficiàries, independentment de si es troben en el grup de control o en el grup experimental. En el cas de les persones beneficiàries del grup experimental, els Agents TIC faran un acompanyament personalitzat i guiaran en la formació bàsica, dirigint sempre cap a l’oferta de temari de les antenes de Barcelona Activa.

El Parc Tecnològic de Nou Barris serà l’espai físic on es vehicularà les persones que vulguin realitzar més cursos així com per via telemàtica a la resta de recursos que Barcelona Activa ofereix.

    1. Programa d’extensió de la capacitació i motivació

A banda del programa bàsic s’oferiran sessions en format masterclass amb continguts existents al Cibernàrium per ampliar habilitats i coneixements del dia a dia. Aquestes sessions les conduiran els formadors de Barcelona Activa amb el suport dels Agents TIC i seran definides amb més detall a partir de la primera avaluació del grau de capacitació de les persones beneficiàries del projecte. També s’organitzaran sessions lúdico-formatives amb dinamitzadors TIC que permetin donar una mirada més àmplia a l’ús de la tecnologia. Una sessió mensual durant els caps de setmana. Algunes d’aquestes sessions es poden realitzar en clau familiar per potenciar la formació conjunta de mares/pares i els seus fills/es.

Les accions de capacitació i el seu acompanyament es farà amb una presència permanent al territori en ubicacions estratègiques i amb la implicació activa de les entitats promotores del Connectem Barcelona.

Ara, un cop seleccionades les llars i famílies implicades, i un cop s’han distribuït els ordinadors portàtils i garantit una connexió a Internet de banda ampla a aquells beneficiaris que no en disposaven, el programa se centra en desplegar els programes i accions formatives que tindran lloc durant tot el curs, adaptats als diferents perfils de persones beneficiàries.

Durant tot el curs escolar 2021-22 es farà el seguiment de l’impacte assolit, i a principis del curs 2022-2023 se’n presentaran les conclusions. Els resultats del projecte permetran definir i quantificar polítiques digitals per a l’eliminació de la bretxa digital a tota la ciutat i afavorir una transició digital justa.

Connectem Barcelona, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, ha estat possible gràcies a la col·laboració d’unes 30 organitzacions, entre entitats i empreses, s’han implicat en el projecte. Hi ha participat activament la majoria d’operadores de telecomunicacions, fabricants de dispositius digitals i de programari i d’entitats representatives de l’ecosistema tecnològic a Catalunya així com Entitats del Tercer Sector i del districte de Nou Barris i del barri de Trinitat Nova.

Reduir la bretxa digital: una nova font de desigualtats

L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és reduir la bretxa digital i lluitar contra la nova font de desigualtat social que suposa la digitalització, que augmenta en molts casos les situacions de vulnerabilitat. En concret, i segons L’enquesta sobre la bretxa digital a Barcelona (2020) un 8’1% dels habitants de Barcelona no tenen accés a Internet. Al mateix temps, les dades de la darrera enquesta, mostren una preocupació en la bretxa de l’ús.

El projecte, que busca assolir la bretxa digital zero, ha estat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de la Tercera Tinència d’Alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana i el Comissionat d’Innovació Digital a través de la Fundació BIT Habitat, de forma conjunta amb la Tinència d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, el Districte de Nou Barris, la regidoria d’Educació i Barcelona Activa.

Connectem Barcelona ha estat possible gràcies a la col·laboració d’unes 30 organitzacions, entre entitats i empreses, que s’han implicat en el projecte.