Sants estrena un mural en homenatge al moviment obrer

Avatar photo

La intervenció artística s’ha fet al Punt Verd del carrer del Vallespir

El Districte de Sants-Montjuïc ha celebrat aquest dissabte un nou pas en la visibilització de la memòria popular i democràtica, amb una nova intervenció artística que homenatja el moviment obrer i sindicalista de principis del segle XX als barris del districte. Es tracta d’un mural pintat al Punt Verd del carrer del Vallespir, a càrrec de l’artista Miquel Wert, que reprodueix les Tres Xemeneies de la central elèctrica de la Canadenca, al Poble-sec, el congrés fundacional de la CNT celebrat el 1910, i dones treballant a la secció d’empaquetatge de la fàbrica Santiveri de la Marina, segons una fotografia conservada a l’Arxiu Municipal del Districte.

El lloc triat respon al fet que en el mateix punt on avui hi ha el Punt Verd el 1918 era la seu de l’Ateneu Racionalista, on es va celebrar el conegut com a Congrés de Sants, el congrés de la Confederació Regional del Treball de Catalunya, l’organització regional a Catalunya de la CNT. En aquell congrés es va establir una nova organització interna, basada en els sindicats d’indústria o sindicats únics, la força dels quals va quedar palesa l’any següent, el 1919, amb la vaga de la Canadenca que va aconseguir el reconeixement legal de la jornada de vuit hores a tot l’Estat.

Precisament, la inauguració del mural s’ha celebrat avui 5 de febrer, la mateixa data que el 1919 va començar la vaga de la Canadenca. En l’acte hi han participat entitats i artistes lligats a la memòria i al barri, com Soledat Gascó, poetessa del col·lectiu d’artistes de Sants, amb una lectura d’un text sobre la vaga; Emili Cortavitarte, president de la Fundació Salvador Seguí, dedicada a l’estudi i difusió del moviment obrer i llibertari; i l’actuació musical de Marina Palou i Aina Beramendi, cantants membres del cor jove de Sants “N’Klau Vocal”, acompanyades per la pianista Paula Sánchez-Valverde.

Ja al 2018, pel centenari del Congrés de Sants, es va instal·lar un faristol informatiu al número 12 del carrer del Vallespir, on havia tingut la seu l’Ateneu Racionalista i ara hi ha el Punt Verd. Ara l’espai de memòria s’amplia amb el mural a la paret de darrere de l’equipament de recollida de residus, inaugurat el 2020. Al Congrés de Sants van assistir 153 delegats de 158 associacions obreres (sindicats, federacions locals, comarcals, regionals, centres d’estudis, etc.) que representaven prop de 75.000 afiliats de tot Catalunya. Les sessions es van obrir el 28 de juny de 1918 i es van tancar l’1 de juliol a la rambla de Santa Mònica, a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria.

La Taula de Memòria de Sants-Montjuïc ha estat la impulsora de la intervenció. Pel que fa a l’autor, Miquel Wert està lligat al col·lectiu Rebobinart i és profesor de la Facultat de Belles Arts i de l’Escola Superior de Disseny.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Arxiu municipal de Sant Sadurní obrirà els dilluns a la tarda

Notícia següent

El violador de la dona de 95 anys a Figueres: “La vaig confondre amb una amiga”

Notícies relacionades