Pla per fer front a la soledat de les persones grans durant els mesos d’estiu

La salut de les persones grans empitjora durant els mesos d’estiu a causa de l’aïllament social i la soledat que pateixen

0
264

Els mesos d’estiu poden ser molt cruels per a les persones grans que senten soledat. La família marxa de vacances i els contactes amb l’exterior de casa són encara menys freqüents que a la resta de l’any, empitjorant les situacions de vulnerabilitat. A Catalunya, segons dades de l’IDESCAT, el 18,9% de la població té 65 anys o més de les quals gairebé el 17% té més de 85 anys. Respecte a Espanya, si bé el percentatge de població de més de 65 anys és molt semblant amb un 19,1%, només el 6,1% del total de la població té més de vuitanta anys (INE).

L’envelliment de la població és una tendència a l’alça, ja que s’estima que l’any 2068 hi haurà més de 14 milions de persones majors de 65 anys, l’equivalent a un 29,4% de la població, segons l’INE. Com afirma Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran: “El nombre de persones grans no deixarà de créixer durant els pròxims anys i calen programes i polítiques que donin resposta a aquesta realitat, també durant els mesos d’estiu, quan les persones grans són encara més vulnerables i la soledat empitjora”.

L’impacte de la soledat en la salut de les persones grans s’està començant a estudiar i demostrar. La soledat no desitjada empitjora el funcionament vascular, augmenta la pressió sistòlica, eleva les alteracions del sistema immune, accentua l’obesitat i empitjora la mobilitat. Pel que fa a la salut psicològica, les persones grans que viuen en situació de soledat no desitjada tenen un risc més elevat de patir depressió, tenen més problemes de son, s’incrementa el deteriorament cognitiu i el risc de patir Alzheimer i eleva la mortalitat.
“La soledat no desitjada és un sentiment subjectiu de la persona que sorgeix de la diferència entre les relacions socials desitjades i la realitat. Quan parlem de la soledat de les persones grans, hem de tenir en compte les relacions individuals, familiar i comunitàries, i qualsevol resposta ha de ser estructural, amb polítiques públiques socials i sanitàries”, explica Quiles.

Per donar resposta a aquesta realitat, Amics de la Gent Gran posa en marxa aquest estiu un
programa especial de resposta a aquestes situacions d’especial vulnerabilitat:

· Reforç dels acompanyaments personalitzats durant l’estiu: com es fa durant la resta de
l’any, Amics de la Gent Gran acompanya a persones grans que viuen soles a casa o a
residències de gent gran amb les visites de les persones voluntàries. Aquest contacte al llarg de l’estiu trenca l’aïllament social que possibilita situacions de risc: a banda de l’onada de
calor, que afecta més a col∙lectius vulnerables, l’estiu és una època propensa a l’augment de
robatoris, agressions i/o estafes a cases on les persones que hi viuen soles no tenen vincles ni contactes freqüents amb l’exterior.

· Programa “Vacances Amigues” té per objectiu oferir uns dies de socialització per a persones
grans que altrament passarien l’estiu soles a casa, amb el conseqüent impacte en la seva
salut física i emocional. Es tracta d’una setmana a Vic, Calaf o Viladrau on les persones grans
participen en tallers i es creen vincles emocionals que serviran per començar a teixir relacions que se seguiran desenvolupament durant la resta de l’any.

· Foment d’activitats grupals: a l’estiu no s’aturen les activitats que es proposen a la gent gran. Serveixen perquè les persones surtin de casa i puguin mantenir el contacte amb l’exterior. Per exemple, entre el 13 i el 27 de juny se celebren 20 revetlles de Sant Joan a les
13 comarques de Catalunya (preguntar a Pau sobre les dades reals) on Amics de la Gent Gran està present. Cal recalcar que en dates assenyalades el sentiment de soledat de les persones incrementa.

Amics de la Gent Gran és una fundació de voluntariat que lluita des de 1987 contra la soledat i la marginació social de les persones gran mitjançant l’acció de voluntàries i voluntaris que les
acompanyen emocionalment cada setmana, així com a través de la sensibilització de la societat.

Durant el passat 2018, ha donat suport a 1.758 persones grans gràcies a la tasca desinteressada de 1.901 persones voluntàries i l’ajuda de 3.813 persones sòcies i donants. Aquesta acció social es desenvolupa a 36 municipis arreu de Catalunya.

FER UN COMENTARI