Les famílies d’acollida de gossos i gats de Barcelona compensen l’absència d’adopcions

Entitats animalistes alerten que la crisi econòmica pot disparar els abandonaments

Banyistes amb un gos a les platges de Barcelona el 20 de maig del 2020. (Horitzontal)

La caiguda dels abandonaments de gossos i gats a Barcelona i l’increment de les famílies d’acollida han compensat l’absència d’adopcions durant el confinament. Durant els mesos de març i abril al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAACB) han arribat 108 gossos, pels 171 de l’any passat, i 67 gats, pels 86 del 2019. “No s’han pogut adoptar gossos, però se n’han acollit molts”, segons ha explicat a l’ACN la tinenta d’alcaldia de Benestar Animal, Laia Bonet. En concret, el 2019 es van adoptar 79 gossos i 57 gats, i aquest any s’han acollit 52 gossos i 39 gats. Entitats animalistes alerten que la crisi econòmica pot disparar els abandonaments. Si això passa el consistori ho combatrà amb més sensibilització i un possible banc d’aliments.

Durant la primera quinzena de maig han entrat al CAACB 27 gossos, dels quals 9 són cadells trobats en una caixa, 2 cadells intervinguts per venda il·legal, 4 intervinguts per males condicions de tinença, 2 derivats de serveis socials per ingressos hospitalaris i 8 trobats al carrer, perduts o abandonats. “Això dona una mitjana inferior fins i tot a la d’abans de la pandèmia o a la de fa un any”, ha explicat Bonet.

“No hi ha hagut un increment d’abandonaments”, ha assegurat. Per Bonet les principals causes dels abandonaments són les camades no desitjades, problemes de comportament i la finalització de la temporada de caça, que no afecta a Barcelona. Les les raons econòmiques són “la quarta causa” i està relacionada tant amb l’absència de recursos per donar de menjar als animals com el canvi de domicili.

La xarxa de famílies d’acollida ha donat un pas endavant durant aquests mesos de confinament per la covid-19. És per aquest motiu que dels 197 gossos que hi havia el mes de març al CAACB s’ha passat als 150 gossos a l’abril. Una xifra que també és més baixa que la de l’abril del 2019, quan hi havia 203 gossos. Bonet té l’esperança que algunes de les famílies que han acollit els animals els acabin adoptant. També ha destacat el servei de voluntariat actiu que ha garantit el passeig dels animals de companyia.

Gossos, gats i crisi econòmica

A diferència d’entitats animalistes, Bonet defensa que amb la crisi econòmica no creixen els abandonaments. Indica que el 2008 a Barcelona no va passar. “Fins i tot van decréixer una mica”, apunta. En canvi les adopcions sí que van caure un 20%, mantenint-se al voltant de les 700 l’any, assenyala.

Per això el consistori no preveu que les xifres d’abandonaments es disparin. En qualsevol cas estarà alerta del que pugui passar en les properes setmanes per si considera que convé prendre mesures després d’estudiar les dades. En aquest sentit el consistori està en contacte amb el govern espanyol per impulsar un possible programa de banc d’aliments per animals en cas que la causa econòmica fes incrementar les dades d’abandonaments.

Si hi ha més abandonaments Bonet defensa que la millor política serà la sensibilització i el foment de la tinença responsable. “Les causes majoritàries de l’abandonament provenen d’una deficient reflexió en termes de responsabilitat en el moment d’incorporar l’animal a la família”, explica Bonet. També volen seguir reforçant la xarxa de famílies d’acollida.

Entitats animalistes consideren que la crisi econòmica sí que pot comportar un increment dels abandonaments. “El nostre major temor són les conseqüències de la crisi econòmica que tenim i seguirem tenint molt de temps”, ha explicat Eva Fornieles de FAADA a l’ACN.

Els animals de les botigues

“Quan es va decretar l’estat alarma es va donar autorització a continuar venent animals online, però no a les botigues físiques”, ha explicat Fornioles. De fet, des de la seva entitat van reclamar a les administracions un control dels animals de les botigues perquè els preocupava que no rebessin les atencions que necessiten durant el confinament.

FAADA es va dirigir a la Generalitat de Catalunya i als consistoris. Van rebre resposta de l’Ajuntament de Barcelona, que va fer un decret d’alcaldia reclamant informació sobre l’atenció diària que els animals reben a les botigues tancades, des del 14 de març i de manera setmanal. “Les dades no ens permeten treure conclusions encara”, ha explicat Bonet, que confia que en les properes setmanes hauran analitzat “què ha passat”. Ha afegit que “de moment les dades no indiquen cap anormalitat”.

Amb la fase 1 el centre d’acollida d’animals de Barcelona continuarà tancat al públic aquest dilluns, però s’incorporarà part del personal. Es podran fer algunes intervencions veterinàries no urgents que havien quedat aturades, sempre amb cita prèvia. També es podrà fer la recollida i retorn dels animals a persones majors de 65 anys.