L’Ajuntament de Barcelona compra els edificis 7, 9 i 11 del carrer Lancaster per evitar l’expulsió dels veïns

Els inquilins temien que un fons inversor adquirís els immobles com ha passat en el cas del número 13

L’Ajuntament de Barcelona ha comprat a la societat Olopte 92 SL els edificis dels números 7, 9 i 11 del carrer Lancaster, al barri del Raval, per evitar que els veïns siguin expulsats. Els inquilins temien que una gran immobiliària o un fons inversor adquirís els immobles com ha passat en el cas del número 13, que és propietat de MK Premium, que ha estat denunciat per l’últim veí de la finca per assetjament immobiliari. El govern municipal ha pres aquesta decisió tenint en compte que es tracta d’una zona amb una gran demanda residencial i que són immobles que necessiten ser rehabilitats. Els llogaters, a més, tenen contractes fraudulents, el que posava en perill la seva continuïtat si les finques seguien en mans privades. L’operació s’ha tancat per 5.658.512 euros. L’Ajuntament ja va comprar la finca del carrer Leiva 37 en unes circumstàncies similars.

En total, l’Ajuntament adquireix 41 pisos; 15 al número 7; 12 a la finca 9, i 14 a la número 11. En aquest cas es tracta d’una operació de compra-venda normal, sense exercir el dret de tanteig i retracte, com sí que es va fer per adquirir Leiva.

L’Ajuntament ara elaborarà una diagnosi de cada unitat familiar per veure si compleixen els requisits de vulnerabilitat social, de forma que puguin mantenir el seu habitatge a un preu assequible, en funció dels seus ingressos. El govern pronostica que això passarà en la majoria dels casos. I és que els immobles passaran a formar part del parc d’habitatge de lloguer públic de Barcelona, i estaran gestionats pel Patronat Municipal de l’Habitatge.

Es dona la circumstància que els inquilins d’aquestes tres finques tenen contractes fraudulents, en el seu dia es van fer per estudis i no per habitatge, un argument que podrien utilitzar els nous propietaris per rescindir els contractes.

El carrer Lancaster és una zona especialment sensible tenint en compte que està a prop de la Rambla i del Palau Güell. Els veïns ja fa mesos que alertaven que els edificis estaven sent visitats per diferents possibles compradors i temien que els passés el mateix que ha succeït amb la finca número 13, que va ser adquirida per MK Premium amb la intenció de remodelar-la, amb la conseqüent pujada del lloguer. La companyia va oferir diners als veïns perquè rescindissin els seus contractes, però una família encara hi viu i ha interposat una demanda contra l’empresa, que també ha denunciat l’inquilí per impagament, tot i que ell assegura que es tracta d’un malentès i que continuava pagant a l’anterior propietari.

Aquest cas ha esquitxat també la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que ha estat denunciada per MK Premium per injúries i calúmnies. En declaracions als mitjans, Pin va acusar l’empresa de coaccionar els veïns perquè marxessin.

Pin: “Tenim els ulls posats en el carrer Lancaster”
La mateixa Pin ha explicat que han optat per intervenir en el cas dels números 7, 9 i 11 perquè aquesta és una zona on s’estan produint “casos d’especulació salvatge”, i ha remarcat que l’Ajuntament té “els ulls posats” especialment en aquest carrer perquè “hi ha molts veïns als quals durant més de vint anys l’administració els ha donat l’esquena i no els ha tingut presents”. A això li ha afegit la necessitat de llençar un missatge als “especuladors”, per deixar clar que “no són benvinguts a la ciutat”. “Aquesta compra es fa també per garantir el dret a l’habitatge sobretot de la gent més vulnerable”, ha conclòs.

La regidora ha remarcat els “esforços” que està fent el consistori en el cas concret d’aquest carrer, no només amb la compra d’aquestes tres finques, sinó també amb la intervenció en el cas del número 13, on hi ha un problema de “manca de conservació” clara per part de la propietat. Pin ha apuntat que també hi ha dos edificis més, en aquest cas propietat del director de Rehabilitació de la Generalitat, que tenen pendent una ordre de conservació i rehabilitació.

El regidor d’Habitatge de l’Ajuntament, Josep Maria Montaner, ha recordat que la política del consistori en aquesta matèria no només implica construir habitatges nous i incorporar-ne de buits, sinó també en “casos excepcionals”, adquirir propietats verticals d’acord a una sèrie de condicions que venen marcades per una instrucció municipal.

En aquest cas es tracta de finques ubicades en una zona de forta demanda residencial i amb una “pressió especulativa intensa”, ha dit Montaner, són edificis que han patit “processos de conservació coercitius i sancionadors”, i a més la zona està pendent d’execució d’un pla especial urbanístic des de fa més de 13 anys.

Montaner ha reconegut que no poden actuar en tots els casos, però ha celebrat poder-ho fer en aquest “per dir als fons voltors que no són benvinguts a la ciutat”.