L’Ajuntament de Barcelona activa el protocol d’actuació arran de l’alt nivell de contaminació atmosfèrica per PM10

S'han activat diverses mesures, com el reg de parcs i places no asfaltades o la prohibició d'activitats que generin pols en obres

0
528

L’Ajuntament de Barcelona ha activat el protocol d’actuació per episodi d’alts nivells de contaminació atmosfèrica per l’augment dels nivells de partícules en suspensió (PM10), de més de 50ug per metre cúbic en dues estacions de mesurament integrada de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya. Com a conseqüència de l’episodi per partícules en suspensió PM10, l’atmosfera veu reduïda la seva capacitat de dispersió dels contaminants donant nivells elevats de partícules inferior a les 10 micres. Per tot això, l’Ajuntament de Barcelona ha activat una sèrie de mesures com el reg de parcs i places no asfaltats i l’increment de reg amb aigua freàtica a les principals vies de la ciutat, la supressió de la utilització de bufadors en tots els serveis de neteja i jardineria i la prohibició les activitats que generin pols.
La declaració d’episodi es desactivarà per part de la Generalitat quan la mitjana diària dels nivells de PM10 sigui inferior al valor límit de 50ug per metre cúbic.

Segons fonts municipals, la població de Barcelona està exposada a un aire amb nivells de contaminants que superen els límits que estableixen les autoritats sanitàries. Així, el 68% de la ciutadania viu exposada al (NO2) per sobre dels valors límits que fixa la UE i dels valors de referència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En el cas de les partícules (PM10) el 97% de la població es troba potencialment exposada a nivells superiors als de referència marcats per l’OMS. Aquesta situació afecta a tota la població, però especialment als col·lectius més vulnerables (infants, dones embarassades, gent gran i persones amb problemes de salut).

Sense restriccions de trànsit

L’episodi no comporta restriccions de trànsit però s’aconsella moure’s a peu en bici i en les hores de menys trànsit, utilitzar el transport públic, regular la climatització de les llars i llocs de treball evitant un escalfament o refrigeració excessiva i ventilar l’habitatge en hores de menys trànsit al carrer.

Per a la població més vulnerable -persones amb malalties respiratòries i del cor i persones grans- es recomana reduir l’exercici físic intens, en especial a l’exterior.

FER UN COMENTARI