La seguretat del port de Barcelona inicia els tràmits per incorporar pistoles tàser

Mostrar una pistola elèctrica resol vuit de cada deu enfrontaments de policies amb sospitosos, segons l'empresa fabricant

El director de Seguretat Corporativa del port de Barcelona, Bernat Baró, ha anunciat que volen incorporar les pistoles elèctriques pels agents de seguretat del port, ja que en l’actualitat l’arma més contundent de la que disposen és el bastó policial. Per això properament tramitaran la consulta a Intervenció Central d’Armes i Explosius (ICAE) per a tractar-ho amb la Comissió Interministerial Permanent d’Armes i Explosius (CIPAE). Baró ho ha anunciat durant una jornada de tàser i càmeres corporals organitzada per Accpolc i Fepol al World Trade Center, on l’empresa fabricant Axon ha esgrimit un informe de la policia del Regne Unit per defensar que només desenfundant o apuntant amb la tàser es resolen vuit de cada deu enfrontaments de policies amb sospitosos.
Baró ha explicat que la Guàrdia Civil té les competències per a l’ús d’aquestes armes, i ha assegurat que encara que en aquest moment “no estigui previst” el seu ús pels agents del Port de Barcelona, pensa que “es podria contemplar” properament.

Per la seva banda Toni Castejón, del sindicat Sindicat dels Mossos d’Esquadra, ha aplaudit la iniciativa perquè considera que “seria molt correcte” tenint en compte sobretot les zones lúdiques del Port. Per Castejón, “qualsevol policia hauria de tenir les tàser i les càmeres” el que “permetria evitar la típica imatge de tres o cinc policies sobre una persona”.

Formació amb simulació real

Aquest dijous s’ha dut a terme una jornada sobre tàser i càmeres corporals amb simulacions reals al World Trade Center, que ha comptat amb la intervenció de Vitor Rodríguez de l’empresa Axon, que ha defensat que l’efecte dissuasiu és una de les principals avantatges de la utilització de les pistoles tàser.

Rodríguez ha apuntat que les pistoles permeten reduir els incidents policials en un 80%, segons un informe de la policia del Regne Unit. Ha afegit que l’ús de les càmeres, que graven el que veu l’agent que porta l’arma, evita el 40% de les denúncies. Pel que fa a les lesions, l’ús de les tàser fa que hi hagi el 70% menys d’agents ferits i el 40% menys de lesions als sospitosos.

L’empresa Axon també defensa que hi ha 700 estudis mèdics i informes que demostren la seva seguretat i eficàcia. Aquestes armes transmeten descàrregues controlades que interfereixen en la comunicació entre el cervell i els músculs, fent que aquests es contreguin, immobilitzant d’aquesta manera al sospitós.