Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

La Festa de la Mercè 2017 consolida la “descentralització”

Avatar photo

Un minut de silenci i la cançó ‘Imagine’ homenatjaran les víctimes durant el Piromusical

La Festa de la Mercè d’enguany consolida el procés de “descentralització” pel qual aposta el govern municipal. Hi haurà espais festius a cinc dels deu districtes de la ciutat. Això ha estat possible, segons el tinent d’alcaldia d’empresa, cultura i innovació, Jaume Collboni, gràcies a l’increment d’un 15% del pressupost de la festa, que suposa 300.000 euros més i un total de 3.300.000 euros. S’estrenen com a nous espais festius la Plaça Major de Nou Barris, el Parc de Sant Martí i el Passeig Lluís Companys. Una altra novetat, la presència de Reikjavik com a ciutat convidada, es traduirà principalment en espectacles musicals de grups islandesos. Collboni ha subratllat que l’alerta terrorista tindrà un impacte sobre les mesures de seguretat i ha destacat la coordinació entre Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i policia portuària. El Piromusical de les festes acollirà un homenatge a les víctimes dels atemptats amb un minut de silenci i la cançó ‘Imagine’ de John Lenon.
Han presentat el programa de l’edició 2017 aquest divendres Jaume Collboni, la regidora de districte i tinenta d’alcaldia d’ecologia, urbanisme i mobilitat, Janet Sanz, el gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Valentí Oviedo, i la directora de programes culturals, Rosa Mach.

La Plaça Major de Nou Barris s’estrenarà com a espai festiu de la Mercè amb espectacles de música clàssica durant els quatre dies de programació. Hi actuaran la Banda Municipal de Barcelona el divendres 22, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) el dissabte 23, acompanyada de la veu de la mezzosoprano islandesa Gudrún Ólafsdóttir, i l’Orquestra i el Cor del Gran teatre del Liceu el diumenge 24.

Destaca, però la proposta ‘Vozes’. Es tracta d’un projecte musical que permet l’accés a la cultura i a la música a infants en situació de vulnerabilitat econòmica. Sanz s’ha declarat “enamorada” del projecte. ‘Vozes’ actuarà dissabte, acompanyant a l’OBC, però comptarà també amb un concert propi el dilluns 25.

El nou espai del Parc de Sant Martí acollirà part de les activitats emmarcades en el festival Mercè Arts de Carrer (MAC), amb un programa especialment dirigit a famílies i infants. Destaca entre les propostes, un concert de petit format de Pau Riba. Segons Collboni, la inclusió d’aquest espai a les festes es tractava d’una demanda de l’associació de veïns.

Amb la voluntat “d’esponjar” totes les activitats de la zona del parc de la Ciutadella després dels problemes de concentració de l’any passat i seguint la recomanació de la Guàrdia Urbana, enguany s’amplia aquest recinte que inclourà el Passeig Lluís Companys. Aquest espai acollirà tant propostes de dansa i noves tecnologies com altres activitats, en el marc del MAC.

Una altra novetat és que la programació al Palauet Albéniz, a Montjuïc, passarà de dos a tres dies. Hi tindran lloc concerts i propostes de circ, teatre gestual i animació també dins el MAC. A més, hi haurà jocs familiars i les tradicionals trobades d’esbarts i de colles sardanistes.

La Festa torna al districte de Ciutat Vella amb la recuperació de la Plaça Reial com a escenari per concerts d’havaneres durant el dia 24. També es recupera la Rambla del Raval que acollirà el festival BAM 2017, incloent les places dels Àngels i de Joan Coromines. Hi sonaran tot tipus de músiques internacionals.

Al districte de Sant Andreu, el Parc de la Trinitat es consolida com a espai festiu i acull propostes d’art participatiu que aniran des del circ fins als monòlegs passant per les danses urbanes. Arrel de l’èxit d’aquest espai en l’anterior edició, s’ha ampliat l’horari fins al capvespre.

A banda d’aquestes novetats, es mantindran els espais habituals com el Moll de Fusta, el parc de la Ciutadella, el Castell de Montjuïc, l’avinguda de la Reina Maria Cristina, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, el parc del Fòrum o les platges de la ciutat.

Pel que fa a la presència de Reykjavik, capital d’Islàndia, com a ciutat convidada, respon als vincles que manté amb Barcelona, tant en relació al turisme català a Islàndia, com l’interès per la producció musical islandesa, segons Oviedo. “Moltes connexions uneixen les dues ciutats”, afirma. Reykjvik oferirà, durant la Mercè, una àmplia mostra del seu panorama musical i diversos projectes de fusió entre les noves tecnologies i la geografia islandesa. Es tracta de propostes noves, elaborades expressament per aquesta Festa a mans d’artistes locals i islandesos.

La participació islandesa al MAC serà molt diversa. Comptarà amb el música Halldor Mar, el volcà gegantí de l’artista Ingvar Björn acompanyat de la banda sonora original del percussionista Sigtryggur Baldursson interpretat pel col·lectiu percussionista Brincadeira, la performance de dansa i música ‘Milkywhale’ i la projecció immersiva de paisatges islandesos a la cúpula de la Ciutadella.

També participarà l’artista Sigga Sofia al Festival Pirotècnic de la Barceloneta i al CCCB amb la seva proposta de cinema islandès. En l’àmbit musical, hi haurà vuit projectes islandesos en el marc del BAM, a més de la participació de la mezzosoprano islandesa Gudrún Ólafsdóttir al concert de l’OBC a Nous Barris.

El programa també inclou les tradicions que cada any reuneixen les entitats dels barris, com ara els diables, els castellers o les sardanes. Segons Collboni, “la cultura popular és l’autèntic eix central de la Festa”.

Pel que fa al MAC, aquest any inclourà més de 100 espectacles de companyies locals i internacionals. Més enllà de la participació islandesa, el Centro Cultural Coreano mostrarà aquests dies algunes de les propostes culturals i artístiques més rellevants del país, per exemple, Focus Corea.

La llum i el foc tindran una presència important de nou en aquesta edició. D’una banda, l’espectacle de projeccions de llum ‘Ritual’, a càrrec de la companyia alemanya UrbanScreen que ha pres com a motiu el món de la dansa. Al vintè Festival Pirotècnic Internacional, l’artista Sigga Sofia mostrarà el seu espectacle, basat en els seus coneixements de dansa contemporània.

El Piromusical de tancament de la Festa tindrà lloc el dilluns 25 a l’avinguda Maria Cristina i comptarà amb homenatges al 25è aniversari dels Jocs Olímpics del 1992, a Reykjavik, al 40è aniversari de la primera manifestació pels drets LGTBI de l’Estat, celebrada a Barcelona al 1977, i als músics desapareguts aquest any , com ara el compositor Enric Granados. També inclourà el recordatori a les víctimes dels recents atemptats.

Oviedo ha subratllat que “la descentralització porta a una singularització dels espais”. Segons el gerent de l’ICUB, els espais festius s’han “tematitzat” per “anar més enllà de l’espectacle en si”. Es tracta, doncs, d’una Festa “molt cuidada”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Nàstic vota a favor del SEAT Tarraco

Notícia següent

Acords del Ple ordinari de l’Ajuntament de Reus

Notícies relacionades