La Diputació de Barcelona finançarà les llars d’infants amb prop de 15 MEUR fins a final d’any

L'ens destaca que amb els ajuts a les guarderies municipals es vol contribuir al seu sosteniment econòmic i afavorir l'accés a tots els infants

0
393

La darrera junta de govern de la Diputació de Barcelona ha aprovat les convocatòries de subvencions per al finançament de les llars d’infants de titularitat municipal per un import de 13,3 milions d’euros i de les de titularitat privada d’iniciativa social per un valor total d’1,5 milions d’euros que destinarà fins a final d’any, segons ha informat aquest dilluns la Diputació de Barcelona. Els ajuntaments que encara no hagi fet la petició tenen de termini fins el 19 de setembre. La convocatòria de les escoles bressol de titularitat municipal vol contribuir al seu sosteniment econòmic i afavorir-ne l’accés a tots els infants, promovent l’atenció a la diversitat, i l’escolarització equilibrada en condicions d’igualtat, inclusió i equitat, segons ha subratllat la institució. El suport de la corporació també vol reconèixer l’esforç econòmic que realitzen els ajuntament per mantenir actiu el servei d’escola bressol, “que per la seva importància social i educativa cal continuar oferint a la ciutadania en les millors condicions possibles”.
(En aquesta actualització, es precisa que els ajuts es destinaran fins a final d’any i que són 15 dels 24 milions euros previstos per als anys 2016-2018. Els ajuntaments tenen fins el 19 de setembre per sol·licitar-los. Els 9 milions d’euros restants ja es van adjudicar durant el curs 2016-2017, segons la Diputació de Barcelona)

Podran ser beneficiaris dels ajuts tots els ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades de la demarcació de Barcelona de menys de 300.000 habitants, que siguin titulars o que gestionin llars d’infants. S’inclouen els municipis que ofereixen serveis d’escolarització en el marc del Pla experimental de primer cicle d’educació infantil en escoles rurals. El termini de presentació de les sol·licituds començarà l’endemà de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i finalitzarà el 19 de setembre.

La Diputació subratlla que l’atenció als infants de 0 a 3 anys i a les seves famílies és un àmbit clau de les polítiques educatives locals, i les escoles bressol municipals esdevenen una peça bàsica d’aquestes polítiques per als ajuntaments i la Diputació de Barcelona. Així, les llars d’infants han esdevingut un recurs bàsic de les polítiques d’atenció a les famílies, ja que faciliten la conciliació de la vida laboral i familiar i aporten un component educatiu que permet el desenvolupament ple de l’infant, segons indica la Diputació.

La institució també remarca que el mapa d’escoles bressol municipals a la demarcació de Barcelona ha crescut i s’ha consolidat en els darrers anys gràcies al compromís dels ajuntaments i la Diputació de Barcelona per garantir els serveis i la qualitat de l’educació de la primera infància. En aquest sentit, recorda que el passat mes de maig la Diputació va constituir la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals, que aplega prop de 400 escoles de 235 municipis.

Entre el 2016 i 2018 la Diputació de Barcelona ha aportat més de 24 milions d’euros a finançar les Escoles Bressol Municipals, xifra que suposa 1.043 euros per plaça, el 23% de la despesa corrent total per alumne del servei d’escola bressol municipal. D’aquests, 9 es van destinar durant el curs 2016-2017 i els 15 restants són els ajuts que queden per adjudicar i que ara es convoquen.

En relació a la convocatòria de subvencions destinades al suport de les escoles bressol de titularitat privada d’iniciativa social, els ajuts es destinaran íntegrament a reduir les quotes d’escolarització dels alumnes d’acord amb la condició de necessitat social d’interès general, i amb la voluntat de millorar l’educació, lluitar contra la pobresa i l’exclusió social, i atendre la infància en risc. El termini de presentació també finalitza el 19 de setembre.

Per tal d’informar-los de la convocatòria, divendres passat el diputat d’Educació, Rafael Homet, va mantenir una reunió amb la presidenta i la secretària de la Coordinadora d’escoles bressol de Catalunya, Montse Fernández i Pilar Cugota, la vicepresidenta de l’Associació catalana de llars d’infants, Magda Mas, i el gerent de l’Associació Llars Infants de Catalunya, Jordi Fibla.

FER UN COMENTARI