Interior rebaixa a alerta l’Inuncat pel temporal Gloria

Buch diu que deixa pas a Presidència per pilotar "la recuperació" i el "seguiment del postemporal"

Habitatges del barri de Pont Major de Girona, parcialment inundades el 23 de gener del 2020
El Pla Inuncat ha passat aquest divendres al matí de la fase d’emergència a la fase d’alerta i en les properes hores pot passar a prealerta o desactivació, segons ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Buch. Protecció Civil ha indicat que la rebaixa és per la millora dels cabals, i si bé acaben les restriccions de les activitats, es recomana precaució general per risc d’allaus, despreniments i caigudes d’arbres. En l’última compareixença pel temporal Gloria, el conseller ha indicat que ja es van retirant els reforços dels serveis d’emergències per un episodi “extraordinari i insòlit” que ha requerit l’activació de l’Inuncat, el Ventcat i el Neucat de manera simultània, fet “molt excepcional”. Buch ha dit que s’ha entrat a la “fase de desactivació” i ara Interior deixa pas a Presidència especialment, que “pilotarà la recuperació i el seguiment d’aquest postemporal del Gloria”. Des de diumenge Mossos ha atès 1321 incidents i els Bombers 8168.
“Hem de continuar demanant prudència, encara tenim incidències, en som conscients, però aquest país ha de començar a tornar a la normalitat en la mesura que es pugui, passant pàgina al que és l’episodi d’emergència d’aquest temporal”, ha destacat Buch.

El conseller ha lamentat les víctimes mortals i les persones que han resultat ferides pels efectes d’aquest temporal Glòria i també ha transmès un missatge d’agraïment per la col·laboració ciutadana i la feina de tots els cossos d’emergència i seguretat, ajuntaments i totes les associacions i col·lectius que han treballat tots aquests dies.

Proteccio Civil ha aixecat aquest matí al voltant de les 7 hores la restricció de confinament als nou municipis que quedaven de la demarcació de Girona. El riu segueix molt crescut i s’ha demanat extremar la precaució en la mobilitat. També s’ha aixecat la suspensió de realització d’activitats a l’aire lliure en medi natural.

Es manté la recomanació d’evitar anar a les zones de muntanya, especialment parcs naturals i a zona del Montseny, per perill esllavissades, arbres caiguts i pel risc que puguin caure més arbres a causa de les ventades. També, pel perill d’allaus al Pirineu i Prepirineu, es recomana evitar les activitats fora pistes i cenyir-se a les zones delimitades per les estacions d’esquí.

Entre els municipis més afectats hi ha el Montseny, que es manté aïllat per esllavissades. Torroella de Montgrí ha quedat aïllada a primera hora per inundacions. Al voltant de les nou del matí Mossos han obert el pont del riu Ter en direcció Gualta. L’accés cap a Pals es manté tancat per seguretat. Torroella ha informat aquest matí que se suspenien les classes perquè els accessos al municipi estaven tallats. El pont de Verges sobre el riu Ter està totalment inundat.

El 112 ha rebut 15.034 trucades per 11.460 incidències des de l’inici del temporal fins a les 9 hores d’aquest divendres. Per comarques, se n’han rebut 3.880 del Barcelonès, 1.949 del Baix Llobregat, 1.581 del Maresme, 1.480 del Vallès Occidental, 1.165 del Vallès Oriental, 606 del Garraf i 598 de la Selva. Per municipis, se n’han rebut 2.649 de Barcelona, 573 de Badalona, 519 de Castelldefels, 500 de Mataró, 424 de l’Hospitalet de Llobregat, 311 de Sabadell, 303 de Terrassa i 270 de Girona.

D’aquestes trucades a emergències, els Bombers de la Generalitat han atès 62 avisos relacionats amb el temporal entre les 21 hores d’ahir i les 9 hores d’aquest matí. La majoria d’ells, per baixos inundats a Torroella de Montgrí i Ullà, a causa de la crescuda del riu Ter, i també per revisar vies on hi ha hagut esllavissades. Paral·lelament, també participen per terra en la recerca d’un mariner desaparegut a Palamós. Des de l’inici del temporal s’han fet 81 assistències, entre les quals hi ha hagut quatre víctimes mortals i dos ferits greus.

Segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua Tots els rius tenen el cabal decreixent. El cabal màxim del Baix Ter i Baix Llobregat ha arribat a mar, per tant tots els cabals dels rius van a la baixa. La punta de la crescuda del riu Ter ha passat per la desembocadura aquesta matinada cap les quatre i la del riu Llobregat cap a la una. Tot i això, les desembocadures de Ter i Llobregat continuen amb cabals molt superiors als normals. La resta de rius porten cabals superiors als ordinaris en una lenta recessió que pot durar alguns dies fins recuperar la normalitat.

Aquest matí es mantenien 1.744 abonaments sense subministrament elèctric. El Servei Català de Trànsit ha informat que a les 10 hores hi havia 39 trams de la xarxa viària tallats a causa d’inundacions o despreniments o objectes a la via i cinc trams que requerien cadenes.

Perill d’allaus

Protecció Civil ha advertit que durant el cap de setmana hi ha perill d’allaus al Pirineu i Prepirineu. Per això ha demanat evitar les activitats fora pistes i cenyiu-se a les zones delimitades per les estacions d’esquí.