Instal·len un hospital en una parròquia de Barcelona amb 170 voluntaris

Ofereix especialitats com medicina interna, oftalmologia, salut mental, ginecologia o podologia

Cinsia, usuària del servei de podologia de l'Hospital del carrer, és atesa per la voluntària Polette. ACN
El claustre de l’Església de Santa Anna de Barcelona és des d’aquest dimarts i durant tres dies un hospital per atendre pacients sense targeta sanitària. “Fonamentalment són homes que estan al carrer sense targeta sanitària, empadronament, situació administrativa regulada ni feina”, segons ha explicat Jordi Delàs, metge de l’Hospital del Sagrat Cor. És la tercera edició de la iniciativa, que es celebra cada tres mesos i on participen 170 voluntaris entre metges, infermers, auxiliars, estudiants i administratius, que ofereixen especialitats com medicina interna, oftalmologia, salut mental, ginecologia o podologia. És un servei social més dels que ofereix Santa Anna, una església on cada dia passen 250 persones sense llar. Delàs explica que en el 90% dels casos els pacients de l’Hospital del carrer no estan a la Seguretat Social, i és que “no es pretén fer una xarxa paral·lela sinó atendre les persones que no entren a la xarxa d’atenció pública”, exposa. També s’ofereix als pacients disposar d’una història clínica universal anomenada ‘Around the world’ a la que poden tenir accés des de qualsevol lloc.
Una de les pacients, la Cinsia, que ha anat al servei de traumatologia perquè té dolor a l’esquena. També ha anat al podòleg. Exposa que estant al carrer camina molt, sense un calçat adequat, i anant cada tres mesos en aquest servei ha notat una millora important en l’estat dels seus peus.

A la Cinsia l’ha atès la Polette, podòloga, voluntària al matí i que anirà a treballar a la tarda. Ha explicat que pensava que es trobaria situacions més complicades i ha destacat que la gent és “súper agraïda”. Com ella, hi ha metges voluntaris d’especialitats com la medicina interna, salut mental, ginecologia, podologia, oftalmologia i dermatologia.

Que les persones sense llar acudeixin a l’Església de Santa Anna no és una novetat. El rector, Peio Sánchez, explica que diàriament s’acosten a les instal·lacions unes 250 persones sense llar i setmanalment ofereixen un servei d’atenció mèdica. Indica que l’Hospital del carrer és un compromís iniciat a partir de la iniciativa de l’Hospital de campanya que el Papa Francesc va impulsar al Vaticà.

En la primera edició de l’Hospital del Carrer, que va durar una setmana del mes de febrer, hi van haver 367 pacients atesos i 586 consultes. La segona edició, que va durar dos dies del mes de juny, van ser 127 les consultes que es van fer a 87 pacients. Els pacients amb problemes importants van ser diferits a l’Hospital Universitari del Sagrat Cor.