El Síndic investiga les actuacions dels Mossos en un desnonament a Sants

Ribó demana informació al director general de la policia i recorda que l'ús de la força ha de ser "l'absolutament necessari"

Imatge recurs dels Mossos d'Esquadra.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert dues investigacions arran de les actuacions dels Mossos d’Esquadra en un desnonament al barri de Sants de Barcelona –que es va suspendre- i en una manifestació al barri de Gràcia per protestar pel desallotjament de la casa okupada Ka la Kastanya. Ribó ha demanat informació al director general de la Policia, Andreu Martínez, com ara el nombre d’agents que formar part dels dispositius, de quines unitats són, si les seves identificacions seguien el que estableix la llei, el número d’identificats, detinguts i ferits. També ha demanat els criteris per ordenar les càrregues policials i pels procediments interns oberts. El Síndic ha recordat que l’ús de la força ha de ser “l’absolutament necessari”.
Ribó ha decidit obrir les dues investigacions després de visionar i analitzar imatges de les intervencions policials i vol conèixer “de primera mà” les versions de testimonis que vulguin aportar informació i proves, i del Departament d’Interior, de qui també vol saber el resultat de les investigacions internes.

El Síndic record que l’ús de la força “ha de ser l’absolutament necessari”, d’acord amb el Tribunal Europeu de Drets Humans, que estableix que “ha de ser estrictament proporcionat a l’assoliment dels objectius”. Així, remarca que “en operacions policials ha de tenir base legal, i no es pot acceptar en cap terme l’arbitrarietat de les actuacions”.

Actuacions dels Mossos ja han sigut matèria d’anàlisi per part del Síndic en el passat, com ara el desallotjament de plaça Catalunya del maig 2011 o els fets del Parlament del juny del 2011.