El dispositiu de seguretat del Mobile World Congress incorpora drons per primera vegada

Els Mossos d'Esquadra es coordinaran amb el gestor de navegació aèria ENAIRE per fer vols en espai aeri controlat

0
353
Els Mossos d’Esquadra incorporaran per primera vegada drons al dispositiu de seguretat del Mobile World Congress (MWC) 2018. Segons un comunicat de la policia catalana, el primer vol en espai aeri controlat es farà dilluns que ve, 26 de febrer, quan es reduirà la distància mínima de seguretat de 8 km respecte a l’aeroport del Prat de Llobregat. Per poder realitzar aquesta operació ha estat necessari coordinar-se amb el gestor de l’espai aeri ENAIRE i amb representants d’AENA. Aquesta serà la primera vegada que un cos policial utilitzarà drons en espai aeri controlat en coordinació amb la torre de control de l’aeroport de Barcelona – el Prat després d’aprovar-se la nova normativa sobre aquests aparells.

Per poder incorporar els drons en el dispositiu de seguretat del MWC s’ha realitzat un estudi aeronàutic de seguretat, s’ha requerit l’aval de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria i d’ENAIRE, i s’ha posat en marxa un protocol intern d’actuació. A més, es comptarà amb un agent amb titulació de radiofonista per comunicar-se amb la torre de control i pilots amb titulació per pilotar aeronaus policials complint amb la normativa vigent.

La incorporació d’aquests aparells al Pla Director de Seguretat permetrà que el dispositiu policial tingui imatges i vídeos en temps real que s’enviaran al centre de coordinació (CECOR). Així ho ha destacat aquest dijous al migdia l’Inspector Albert Oliva, portaveu del cos, que ha remarcat davant els mitjans de comunicació la importància d'”omplir l’espai aeri i complementar la visió que ja existeix des d’altres indrets”, de manera que “s’obté una nova perspectiva en matèria de seguretat”.

En concret, el dispositiu de seguretat del MWC comptarà amb quatre drons que s’enlairaran a la zona exterior del congrés. Tres seran de mida petita i comptaran amb una càmera angular per oferir una visió general, i s’aniran rellevant de forma que sempre n’hi haurà un enlairat. Pel que fa al quart dispositiu, es tracta d’un dron de mida gran que només s’alçarà en cas d’incidient, ja que està preparat per fer un acostament d’imatge que permet identificar persones. En tots els casos, els aparells s’enlairaran un màxim de 50 metres.

L’inspector Oliva ha destacat la importància d’incorporar els drons en un dispositiu de seguretat com el del MWC assegurant que “la seguretat no pot estar estancada”. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra no descarten introduir els drons en altres grans dispositius de seguretat, si bé l’inspector no ha concretat quins podrien ser aquests casos. A nivell intern, el cos de Mossos d’Esquadra utilitza drons des del 2012 per resoldre investigacions criminals i altres operacions.

D’altra banda, Pla Director de Seguretat del MWC 2018 també ha modificat el protocol de de la zona exterior, donat que la pròpia organització del congrés ha canviat el sistema d’entrades per a aquesta edició i ha ampliat el tancat previ al pavelló firal. Per aquest motiu, els Mossos d’Esquadra també han modificat el seu desplegament, alhora que han ampliat el repartiment de blocs de formigó tipus ‘New Jersey’.

Pel que fa a la resta del dispositiu, Oliva ha assegurat que es manté, a grans trets, seguint els patrons de les últimes edicions, i ha recordat que compta amb la coordinació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat i els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat. Al mateix temps, la policia s’ha coordinat amb els principals hotels que acullen els congressistes per establir un protocol de coordinació i seguretat.

Finalment, en relació al nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista que es manté des del 2016, els Mossos d’Esquadra han perfilat el Pla Director de Seguretat del MWC però Albert Oliva no n’ha concretat els detalls. Segons l’inspector, “l’alerta antiterrorista incideix constantment en els dispositius policials, no només en el cas d’aquest congrés, sinó també en el patrullatge diari”. “És evident que en un congrés que acull 108.000 assistents cal revisar i ampliar les mesures de seguretat”, ha afegit.

FER UN COMENTARI