Desarticulada una organització per estafar a través de la tecnologia ‘contactless’

Detingudes vuit persones que podrien haver guanyat més de 40.000 euros

Imatge d'un cotxe del cos de la Policia Nacional.
Una operació conjunta entre la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que presumptament es dedicava a efectuar estafes mitjançant càrrecs en targetes de crèdit alienes de les quals obtenien les dades de forma fraudulenta i utilitzaven a través de la tecnologia ‘contactless’. Vuit persones han estat detingudes, entre els quals hi ha el suposat màxim responsable de la trama. Segons les investigacions, l’organització comptava amb comerços afins que a canvi d’una comissió facilitaven els diners per el pagament a través dels seus TPV. Es calcula que podrien haver comès unes 40 estafes i haver guanyat més de 40.000 euros de benefici.
L’organització feia, suposadament, compres i extraccions de diners mitjançant l’ús de numeracions de targetes de cedit alienes que feien servir per fer pagaments a través de diferents aplicacions habilitades als telèfons intel·ligents i que permetien el pagament electrònic a través del TPV mitjançant la tecnologia ‘contactless’. Amb aquesta tecnologia els detinguts podien fer pagaments i abonar serveis, així com l’extracció de diners en caixers i establiments, mitjançant l’ús de la tecnologia.

Les numeracions de les targetes de crèdit de les víctimes s’obtenien de forma fraudulenta gràcies a correus electrònics enviats de forma massiva simulant ser l’entitat bancària amb la que operaven habitualment. Amb la tècnica es tractava d’enganyar als clients del banc per donar informació al voltant del compte amb un enllaç a una pàgina clonada i controlada per l’organització. Així obtenien les contrasenyes i accedien a les seves dades, com per exemple, les de la targeta de crèdit.

Els agents de policia van tenir dificultats per localitzar el responsable de la trama ja que no tenia domicili fix a Espanya i viatjava a Itàlia, França i Marroc constantment. Finalment va poder ser localitzat i detingut després d’allotjar-se en un hotel de Barcelona, on també es va practicar un registre en una habitació. Gràcies a la intervenció de diversos efectes i documentació relacionats amb els fets investigats es va aconseguir identificar i localitzar a les altres set persones involucrades.

Els implicats comptaven amb l’ajuda d’alguns responsables de comerços afins de Barcelona, que a canvia d’una petita comissió, com si fos el funcionament d’un caixer automàtic, i els permetia l’ús de les targetes clonades a les terminals de TPV associats als comerços, i a canvi, els investigats obtenien diners en efectiu. Dos administradors d’aquests establiments han estat detinguts com a presumptes autors d’un delicte de blanqueig de capitals.

Es calcula que l’organització hauria comès unes 40 estafes a tot el territori espanyol, i que els haurien aportat beneficis de més de 40.000 euros. Set detinguts són estrangers i un espanyol. Tots resideixen entre Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Entre el material incauta van intervenir 1.000 euros, un ordinador portàtil, vuit telèfons mòbils, roba de marca adquirida de forma fraudulenta i diversa documentació.