Desallotjament forçat i irregular al Turó de la Rovira

7 Furgonetes de la Guàrdia Urbana creen danys materials injustificats i obliguen una família a marxar de casa seva sense notificar l’actuació

 

Fins a set unitats mòbils de la policia municial, una dotació de bombers, màquines per procedir a la demolició de l’empresa URCOTEX i dos vehicles de la grua perpetúen avui una intervenció que es va allargar ahir dilluns fins al capvespre al Turó de la Rovira, al Districte d’Horta-Guinardó. Els agents van desembarcar per sorpresa dels veïns a primera hora del matí i van entrar a una vivenda del carrer Labèrnia. El propietari, en Lluís, qui resideix a la zona de fa anys amb la seva dona, va demanar-los justificació judicial. La policia va ometre la seva obligació i va advertir-los simplement que en una hora havien de deixar el pis buit per procedir a la demolició. Ell els va entregar les claus però igualment el funcionaris, acompanyats de tècnics municipals, van forçar un parell de portes i van trencar una entrada de vidre en una actuació que podria emmarcar-se clarament dins la consideració legal d’abús d’autoritat.

L’ordre judicial s’havia emès el 4 de gener, i instava a actuar al cap d’un mes, el 4 de febrer, i no abans. Va ser emesa ometent informació per part de funcionaris administratius, fet que podria ser investigat com a delicte de prevaricació. L’ordre a més, va ignorar dues mesures cautelars, és a dir, dos recursos en contra de l’expropiació que s’havien presentat entre 2018 i 2019 i que encara no han estat resolts. Tot i que els camins de la justícia són complexos i que certament hi ha vies que l’esquiven, a priori legalment no es pot dictar, de manera unilateral com és el cas, l’obligació de desallotjament quan no existeix una sentència ferma, o almenys una resposta als recursos aprovats. D’igual manera, l’actuació s’ha de notificar amb antelació, i no s’ha fet. I per últim, els agents tenen permís per entrar al domicili que estipula l’ordre, en aquest cas la finca del carrer Panorama, i no pas la del carrer Labèrnia on van procedir.

El consistori municipal va anunciar l’any 2014 la voluntat d’expropiació de dues de les 3 cases que ahir van clausurar. Voler desocupar la tercera, endur-se els vehicles que hi tenien aparcats, amb les respectives claus que encara no han aparegut, “deportar” 2 gossos i 5 gats al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia i pretendre enderrocar sense esperar el termini de tres dies hàbils per presentar al·legacions totes les finques, vulnera drets, principis i legislació.

El procés d’expropiació s’engega en el marc del projecte de Gran Parc Urbà dels Tres Turons. Una voluntat de l’administració que ve de lluny, i que va tenir el seu punt d’inflexió l’any 2010, amb la modificació pertinent del Pla General Metropolità, que va acabar d’adequar les condicions legals necessàries per convertir 123 hectàrees dels Turons de la Rovira, el Carmel i la Creueta del Coll, en una gran “Zona Verda” per alguns, o en un gran “Parc Temàtic” per als altres. 300 famílies en un principi, i actualment prop de 100, resten pendents que el consistori els ordeni abandonar les seves propietats. En el cas d’en Lluís, l’Ajuntament al·lega irregularitats en la construcció de la finca. L’advocat de la família, Juanjo Muñoz assegura que “la majoria d’aquestes cases tenen 50 anys i algunes d’elles prop d’un segle. Moltes van realitzar ampliacions durant els anys 80, però en aquells moments no hi havia cap regulació sobre la zona”. El consistori, d’altra banda, posa com a excusa per la intervenció també, un possible negoci turístic desenvolupat els darrers anys. “És cert que la finca va estar anunciada a través d’Airbnb, però això va succeir quan existia encara un buit legal al voltant d’aquesta plataforma. A més, aquest fet no té absolutament res a veure amb el procés de desallotjament. Si s’utilitza es fa en tot cas per a desprestigiar”.

Malgrat les circumstàncies econòmiques i socials actuals, l’Ajuntament no ha donat cap alternativa a la família, més que dues nits per dormir en una pensió. El Govern Municipal preveu indemnitzar-los amb 150.000 euros en concepte de l’expropiació mentre que els advocats, que seguiran lluitant, asseguren que les finques tenen, com a mínim, un valor de 3 milions. En Lluís rep de moment l’ajuda i la solidaritat dels seus veïns, que l’acullen provisionalment. Tots plegats però, contemplen impotents com el cim del Turó de la Rovira, amb l’excusa d’una proliferació turística que l’administració mateixa ha promocionat, serà tancat de moment aquest estiu mitjançant una estructura de 2 metres d’alt que costarà 671.565 euros. I d’altra banda, veuen sense possibilitat de fer res més que protestar i seguir buscant alternatives, com l’amenaça de la concreció de la resta d’expropiacions és imminent. Les cases suposen només un 5% del total de superfície del parc que contempla el nou projecte. El consistori, de moment, és inflexible amb tirar endavant l’actuació prevista, emparada per la justificació d’un espai verd que emmascara especulació i conveniència de negoci, i que segueix el guió calcat d’altres indrets com el Park Güell o el barri de Vallcarca.