Crítiques per la privatització del seguiment de contagis de coronavirus

La Generalitat ha adjudicat a Ferrovial el seguiment telefònic dels contactes de persones que han donat positiu

Imatge d'arxiu coronavirus. CEDIDA.

El sindicat Infermeres de Catalunya ha considerat “intolerable” i “indignant” que la Generalitat contracti empreses privades per fer seguiment dels contagis de coronavirus, en comptes d’apostar per “dotar de recursos humans i materials” al sistema públic d’atenció primària.

En un comunicat, el sindicat ha reaccionat així a la informació publicada pel diari “El País” que revela que la Generalitat ha adjudicat a Ferrovial el seguiment telefònic dels contactes de persones que han donat positiu de coronavirus, amb un contracte de 17,6 milions d’euros.

Per Infermeres de Catalunya, l’actitud de la conselleria de Salut durant la pandèmia ha estat “molt greu i perillosa” i ara “ha fet un pas més en demostrar que no té intenció de dotar a l’atenció primària dels recursos humans i econòmics necessaris”.

“Ens sembla molt greu la contractació milionària d’empreses privades per dur a terme tasques que poden fer els professionals d’atenció primària”, afegeix el comunicat.

El sindicat ha criticat, a més, que aquesta setmana el Departament hagi anunciat la contractació de 436 nous professionals per a l’atenció primària, dels quals només 21 són infermers.

En aquest sentit, ha recordat que el personal d’infermeria de família i comunitària “fan detecció, valoració i seguiment” dels pacients i són els que tenen “formació i competències en salut pública” per dur a terme el rastreig dels contactes de persones contagiades.

Segons el sindicat, durant la pandèmia el personal d’infermeria ha tingut un “paper fonamental” en la detecció de virus i ha assumit el seguiment dels casos notificats que no requerien ingrés hospitalari.