Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Creen el primer equip de futbol femení per a noies amb paràlisi cerebral

Avatar photo

Està integrat per jugadores d'entre 11 i 55 anys amb diferents graus de discapacitat i procedents de diversos punts de Catalunya

 La Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) ha creat el primer equip de futbol femení de l’Estat per a jugadores amb paràlisi cerebral. El conjunt està integrat per noies d’entre 11 i 55 anys que presenten diferents graus de discapacitat i que procedeixen de municipis dels voltants de Barcelona, de Girona i també de Vic. L’objectiu d’aquest projecte pioner és promocionar l’esport femení entre el col·lectiu i dotar a les participants d’un espai de trobada on poder compartir preocupacions, problemes de la vida quotidiana i en definitiva intercanviar experiències i socialitzar-se. Tot i que per ara el conjunt només entrena un cop al mes al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), els impulsors de la iniciativa aspiren a poder incrementar la xifra de participants per configurar un parell d’equips de promoció, un d’adults i en el futur una lliga.
La idea de crear aquest conjunt va sorgir el passat mes de setembre per omplir un buit dintre de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC): “La Federació no tenia cap esport femení i de les disciplines amb les que nosaltres treballem el futbol reunia les condicions necessàries per tirar endavant aquesta iniciativa”, explica Angels Solà, directora tècnica de la FECPC.

Solà explica que l’entitat tenia constància que hi havia algunes noies que jugaven en equips mixtes i d’altres que participaven en el projecte de promoció ‘Fem Esport’ que impulsa la Federació i que també podien estar interessades en formar part d’aquest equip. “De seguida vam reunir a vuit noies que van dur a terme el primer entrenament al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès el passat mes de desembre”, relata la responsable del projecte.

“La primera trobada va ser una presa contacte entre les jugadores i les entrenadores que van poder veure quin tipus d’afectació tenia cadascuna i valorar quins exercicis podien treballar i quines necessitats tenien”, comenta Solà que indica que en només un més tres joves més s’han sumat al projecte.

En aquesta línia destaca la important tasca de “sociabilització” que s’amaga darrera la pràctica esportiva en grup. “El dia de l’entrenament és un dia en què les noies poden parlar de les coses que tenen en comú, presenten el mateix tipus de discapacitat i poden compartir els problemes amb què es troben a la vida diària”, assenyala la directora tècnica de la FECPC que afegeix que també és un punt de trobada per als pares. “Ells poden fer un cafè mentre les nenes entrenen i tot plegat contribueix a normalitzar situacions”, assegura.

Un equip molt heterogeni

L’equip ha començat les seves primeres passes amb onze jugadores, amb edats compreses entre els 11 i els 55 anys que presenten diferents graus de discapacitat. “No és un grau molt elevat, si hi ha alguna que presenta dificultats de desplaçament el que farà serà més funcions de porteria i les altres més tasques de camp”, comenta Solà que considera que el joc també permet transmetre valors com la cooperació.

Tot i que l’objectiu és poder incrementar la xifra de participants en els proper mesos per crear un parell d’equips de promoció i un altre d’adults, els responsables de la Federació són conscients que es tracta d’un procés complex i llarg. “L’esport adaptat costa d’engegar i la promoció més”, afirma Solà que recorda que a l’Estat espanyol ni tan sols hi ha equips de futbol masculins amb paràlisi cerebral a totes les comunitats autònomes. “Catalunya en té cinc perquè va una mica per davant”, adverteix la directora tècnica de l’ens que insisteix que “l’esport femení també ha de tirar endavant”.

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la Fundació de la Federació Catalana de Futbol i la Federació Internacional de Futbol per a persones amb Lesió Cerebral (IFCPF).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Denuncien un nou atac feixista a l’Ateneu Popular de Sarrià

Notícia següent

Les ofertes de Girona10 omplen els carrers i els establiments de la ciutat

Notícies relacionades